Przepis na tarta z malinami i mascarpone krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska

Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.

Dodaj pokrojone w kawałki masło, wbij jajko i dodaj cukier.

Wymieszaj ciasto i dodaj kieliszek zimnej wody.

Wyrób ciasto w rekach, odłóż do lodówki na 30 minut.

Do miski włóż serek mascarpone, śmietankę i cukier puder.

Miksuj do uzyskania gładkiego kremu.

Ciasto rozwałkuj na stole z odrobiną mąki, nałóż na blachę i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach.

Gdy ciasto upiecze się i ostygnie, dodaj słodki krem.

Maliny umyj i ułóż na wierzchu owoce.

Na wierzch tarty dodaj świeże owoce.

tarta z malinami i mascarpone
Tarta z malinami i mascarpone
Koszt przygotowania dania
35.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
333 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Tarta z malinami i mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z malinami i mascarpone

Masz ochotę na słodki deser? Szybka tarta z malinami i mascarpone to idealne połączenie kruchego, delikatnego spodu ze słodkimi owocami i delikatnym kremem, która idealnie sprawdzi się na każdą okazję

Zatem jak zrobić tartę z malinami i mascarpone?

Do jej wykonania będziesz potrzebować podstawowych składników, takich jak mąka, masło, jajka, odrobina cukru pudru i świeże maliny. Dodatkowo serek mascarpone, słodka śmietanka i tak naprawdę to wszystko. Zaczniemy od przygotowania kruchego ciasta, które będzie naszym spodem do tarty.

Wystarczy, że przesiejesz mąkę do miski, wbijesz jajko, dodasz pokrojone masło i cukier. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dodaj niewielką ilość zimnej wody. Najlepszą miarką jest kieliszek, będzie to około 40-50 ml. Po dodaniu wody, wyrób ciasto w rękach, uformuj kulę i odstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotujemy słodki krem. Do osobnej miski przełóż serek mascarpone, słodką śmietankę, dodaj odrobinę cukru pudru i zmiksuj na gładki krem. Dodatek cukru pudru sprawi, że krem będzie lśniący.

Gdy ciasto odleżakuje swoje w lodówce wyciągnij je i rozwałkuj na stole z odrobiną mąki. Ułóż ciasto na okrągłej blaszce. Ważne, aby wcześniej posmarować ją odrobiną masła i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy spód się nie przypiecze.

Upiecz kruchy spód w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach. Następnie pozostaw go do ostygnięcia, wyłóż wcześniej przygotowanym kremem z serka mascarpone i ułóż maliny. Tak przygotowaną tartę możesz od razu podawać gościom lub odrobinę schłodzić w lodówce.

Kruchy spód i krem z serka mascarpone to podstawa tarty na słodko, owoce mogą być dowolne, obojętnie jakie wybierzesz, tarta będzie bardzo dobra.

Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na tartę z malinami i mascarpone, z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Tarta z połączeniem delikatnego kremu i świeżymi owocami to idealny pomysł na deser lub słodki podwieczorek w ciągu dnia. Pamiętaj, aby przechowywać tartę w lodówce, krem może szybko się rozpuścić.

Wartości odżywcze tarty z malinami i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
333.63 kcal
333.63 kcal
Białko
4.65 g
4.65 g

Węglowodany w tarcie z malinami i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
21.69 g
21.69 g
Węglowodany przyswajalne
20.19 g
20.19 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.49 g
1.49 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
25.56 g
25.56 g
Tłuszcze nasycone
21.18 g
21.18 g
Tłuszcze nienasycone
4.38 g
4.38 g

Składniki mineralne w przepisie na tarta z malinami i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
14.86 mg
14.86 mg
Wapń
40.94 mg
40.94 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.30 mg
1.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z malinami i mascarpone 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z malinami i mascarpone

Lista alergenów dla tarty z malinami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tarty z malinami i mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
200 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Koszt składników
52.00
Jak oceniasz przepis na tarta z malinami i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób