Sernik z truskawkami na zimno

Opublikowano: 05.10.2022 r., 8:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik truskawkowy na zimno
Sernik z truskawkami na zimno
Sernik z truskawkami na zimno to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Sernik bez pieczenia jest idealny dla osób lubiących szybkie desery. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
310 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy - 1 wiaderko (1000 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Cukier (250 g)
  • Żelatyna (40 g)
  • Truskawki (500 g)
  • Galaretka - truskawkowa (70 g)
  • Biszkopty - 2 opakowania (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
laska wanilii
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, tortownica 23 cm, czajnik

Przepis na sernik z truskawkami na zimno krok po kroku

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.

Galaretkę wsyp do miski i zalej wodą.

Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

Schłodź w lodówce.

Do miski wlej śmietanę, dodaj twaróg i cukier.

Wymieszaj i cały czas miksując, wlewaj żelatynę.

Zmiksuj do połączenia składników.

Spód blaszki wyłóż folią spożywczą i wyłóż biszkoptami.

Wlej masę twarogową i wyrównaj.

Truskawki pokrój w kostkę.

Truskawki ułóż na masie i zalej tężejącą galaretką.

Ciasto schłodź w lodówce przez 8 godzin.

Jak oceniasz przepis na sernik z truskawkami na zimno
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat sernika z truskawkami na zimno

Sernik z truskawkami na zimno to bardzo dobry pomysł na smaczny deser dla całej rodziny. Sernik bez pieczenia jest idealny na niedzielę do kawy lub herbaty. Przepis na sernik z truskawkami na zimno jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, śmietana kremówka, cukier, laska wanilii, żelatyna, truskawki, galaretka truskawkowa, biszkopty.

Jak zrobić sernik z truskawkami na zimno? Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Galaretkę wsyp do miski i zalej wodą. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Schłodź w lodówce. Do miski wlej śmietanę, dodaj twaróg i cukier. Wymieszaj i cały czas miksując, wlewaj żelatynę. Zmiksuj do połączenia składników. Spód blaszki wyłóż folią spożywczą i wyłóż biszkoptami. Wlej masę twarogową i wyrównaj. Truskawki pokrój w kostkę. Truskawki ułóż na masie i zalej tężejącą galaretką. Ciasto schłodź w lodówce przez 8 godzin.

Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu, odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Twaróg zawiera także sporą ilość wapnia oraz witamin z grupy B.

Podsumowując najlepszy sernik na zimno sprawdzi się na deser dla całej rodziny. Pyszny sernik jest bardzo prosty do przygotowania. Można go zrobić także z innymi dostępnymi owocami. Sernik jest dobry do spożycia od razu po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sernik bez pieczenia przygotować można także z serka homogenizowanego lub jogurtu greckiego, będzie miała wówczas mniejszą ilość kalorii.

Alergeny w serniku z truskawkami na zimno

Lista alergenów dla sernika z truskawkami na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze sernika z truskawkami na zimno

na 100g gotowej potrawy

Sernik z truskawkami na zimno to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Sernik świetnie sprawdzi się jako dodatek do prawidłowej zbilansowanej diety. Sernik można przygotować z erytrytolem lub ksylitolem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
168.00
310.80
Białko (g)
7.41
13.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
21.66
40.06
Węglowodany przyswajalne (g)
21.18
39.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
0.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
5.96
11.03
Tłuszcze nasycone (g)
5.42
10.02
Tłuszcze nienasycone (g)
0.55
1.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.42
0.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.85
29.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A (µg (mcg))
19.62
36.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.46
23.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.98
35.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.29
0.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.66
27.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6.91
12.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
190.75
352.88
Potas (mg)
85.36
157.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
45.53
84.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
84.73
156.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.45
13.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
0.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.25
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z truskawkami na zimno 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z truskawkami na zimno

Koszt składników
45.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
1 wiaderko
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Żelatyna
40 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Galaretka
70 g
truskawkowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 70 g
Biszkopty
200 g
2 opakowania
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Koszt składników
45.30