Sernik z truskawkami na zimno
- Twaróg sernikowy - 1 wiaderko (1000 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Cukier (250 g)
- Żelatyna (40 g)
- Truskawki (500 g)
- Galaretka - truskawkowa (70 g)
- Biszkopty - 2 opakowania (200 g)
Przepis na sernik z truskawkami na zimno krok po kroku
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.
Galaretkę wsyp do miski i zalej wodą.
Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
Schłodź w lodówce.
Do miski wlej śmietanę, dodaj twaróg i cukier.
Wymieszaj i cały czas miksując, wlewaj żelatynę.
Zmiksuj do połączenia składników.
Spód blaszki wyłóż folią spożywczą i wyłóż biszkoptami.
Wlej masę twarogową i wyrównaj.
Truskawki pokrój w kostkę.
Truskawki ułóż na masie i zalej tężejącą galaretką.
Ciasto schłodź w lodówce przez 8 godzin.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat sernika z truskawkami na zimno
Sernik z truskawkami na zimno to bardzo dobry pomysł na smaczny deser dla całej rodziny. Sernik bez pieczenia jest idealny na niedzielę do kawy lub herbaty. Przepis na sernik z truskawkami na zimno jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, śmietana kremówka, cukier, laska wanilii, żelatyna, truskawki, galaretka truskawkowa, biszkopty.
Jak zrobić sernik z truskawkami na zimno? Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Galaretkę wsyp do miski i zalej wodą. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Schłodź w lodówce. Do miski wlej śmietanę, dodaj twaróg i cukier. Wymieszaj i cały czas miksując, wlewaj żelatynę. Zmiksuj do połączenia składników. Spód blaszki wyłóż folią spożywczą i wyłóż biszkoptami. Wlej masę twarogową i wyrównaj. Truskawki pokrój w kostkę. Truskawki ułóż na masie i zalej tężejącą galaretką. Ciasto schłodź w lodówce przez 8 godzin.
Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu, odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Twaróg zawiera także sporą ilość wapnia oraz witamin z grupy B.
Podsumowując najlepszy sernik na zimno sprawdzi się na deser dla całej rodziny. Pyszny sernik jest bardzo prosty do przygotowania. Można go zrobić także z innymi dostępnymi owocami. Sernik jest dobry do spożycia od razu po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sernik bez pieczenia przygotować można także z serka homogenizowanego lub jogurtu greckiego, będzie miała wówczas mniejszą ilość kalorii.
Alergeny w serniku z truskawkami na zimno
Lista alergenów dla sernika z truskawkami na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze sernika z truskawkami na zimno
Sernik z truskawkami na zimno to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Sernik świetnie sprawdzi się jako dodatek do prawidłowej zbilansowanej diety. Sernik można przygotować z erytrytolem lub ksylitolem.
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.