Roladki wołowe

Opublikowano: 09.06.2021 r., 13:17 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roladki wołowe znajdują się w garnku.
Roladki wołowe
Roladki wołowe najczęściej przygotowuje się z boczkiem, cebulą i kiszonym ogórkiem. Te roladki są proste i pyszne. Sprawdź, jak zrobić zawijasy z mięsa wołowego!
Przygotowanie 55 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
221 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
16
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udziec wołowy (400 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości 1 opakowanie, 8 plastrów (100 g)
  • Cebula czerwona 1 mała cebula (50 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki czosnku (10 g)
  • Ogórek kiszony 1 duży ogórek (80 g)
  • Bulion wołowy (1000 ml)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki (48 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, garnek mały, patelnia, sznurek

Przepis na roladki wołowe krok po kroku

Z ogórka odetnij oba końce i podziel go na 4 części.

Czerwoną cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Wołowinę opłucz i osusz, a potem pokrój na plastry. Plastry rozbij delikatnie za pomocą tłuczka do mięsa (strona z paskami). Mięso oprósz solą i pieprzem.

Na każdym plasterku wołowiny wyłóż boczek, a potem umieść tam ogórek i cebulę. Plasterki dobrze zawiń w ciasny rulon (dodatków nie powinno widać), a potem zawiń je sznurkiem.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Mięso smaż do przyrumienienia z każdej strony, a potem przełóż je do garnka.

Zagotuj 750 ml bulionu i zalej nim mięso.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na patelnię po mięsie wlej dodatkową łyżkę oleju i dodać cebulę. Podsmażaj ją ok. 3-4 minut. Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 minucie wlej 250 ml bulionu i dobrze zbierz smaki z patelni. Gdy bulion się podgrzeje, całą zawartość patelni umieść w garnku z mięsem i bulionem.

Mięso gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1,5 h. Na koniec dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Podawaj od razu z wybranymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na roladki wołowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat roladek wołowych

Roladki wołowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym najczęściej przygotowywane są jeszcze z cebulą. Takie połączenie daje gwarancję dobrych smaków. Te pyszne zawijasy z mięsa wołowego możesz przygotować na obiad dla całej rodziny, ale możesz też je podać jako poczęstunek dla gości.

Jak zrobić roladki wołowe? Warto zacząć od przygotowania składników. Wołowinę trzeba delikatnie rozbić. Nie można tego zrobić zbyt mocno (zwłaszcza kratkowaną częścią tłuczka). Następnie mięso warto oprószyć solą i pieprzem. Na cienkich kawałkach mięsa można ułożyć boczek, ogórek i wybraną cebulę. Roladki można spiąć sznurkiem, nitką lub wykałaczką. Następnie mięso trzeba przysmażyć na patelni, a potem umieścić w garnku i zalać gorącym bulionem. Na patelni należy przysmażyć cebulkę i dobrze zebrać wszystkie smaki ze ścianek patelni. Mięso musi się odpowiednio długo gotować, aby zmiękło i przeszło smakami.

Ten przepis na roladki wołowe możesz zmodyfikować, aby dopasować je do swojego gustu smakowego. Wnętrze roladki możesz wysmarować swoją ulubioną musztardą. Przed usmażeniem możesz obtoczyć mięso w mące. Jak przygotować roladki wołowe z boczkiem w kostce? Możesz pokroić boczek na cztery kawałki, a potem każdy z nich podzielić na pół lub cztery części. Takie słupki należy umieścić obok ogórka na rozbitym mięsie wołowym.

Sos możesz zagęścić na dwa sposoby. Pierwszy z nich to wymieszanie niewielkiej ilości wody z łyżką mąki. Gdy pozbędziesz się wszystkich grudek, trzeba dodać nieco sosu. Taką mieszaninę należy wlać do garnka z sosem i mięsem, cały czas mieszając. Sos możesz zagęścić też gotowym ciemnym sosem pieczeniowym. Taki sos również należy rozrobić w wodzie przed dodaniem go do garnka.

Roladki z wołowiny nie są trudne do przygotowania, ale są dość czasochłonne. Odpowiednie dodatki do wołowych zawijasów to kopytka, kluski śląskie, pieczone lub gotowane ziemniaki. Pasować będą również surówki i sałatki. Możesz pokusić się na buraczki i chrzan, ale równie dobra będzie surówka z białej kapusty i marchewki z dodatkiem oliwy z oliwek, octu winnego, cukru i pieprzu.

Alergeny w roladkach wołowych

Lista alergenów dla roladek wołowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy

Wartości odżywcze roladek wołowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
88.46
221.15
Białko (g)
5.81
14.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
1.02
2.55
Węglowodany przyswajalne (g)
0.82
2.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.20
0.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
6.65
16.62
Tłuszcze nasycone (g)
2.08
5.21
Tłuszcze nienasycone (g)
4.56
11.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.39
8.48
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.17
2.93
Cholesterol (mg)
21.14
52.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
1.06
2.66
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.36
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.78
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.75
1.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.06
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.21
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.62
1.54
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.21
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.56
6.40
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.15
12.88
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.71
9.27
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
321.52
803.79
Potas (mg)
126.48
316.21
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
8.84
22.11
Fosfor (mg)
66.41
166.04
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.09
20.23
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.33
0.82
Cynk (mg)
0.65
1.63
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek wołowych 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek wołowych

Koszt składników
77.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
400 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
18.40
Za 400 g
Boczek wieprzowy bez kości
100 g
1 opakowanie, 8 plastrów
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Cebula czerwona
50 g
1 mała cebula
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ogórek kiszony
80 g
1 duży ogórek
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 80 g
Bulion wołowy
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Olej rzepakowy
48 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.34
Za 48 ml
Koszt składników
77.00