Raki gotowane
- Rak, cały (1000 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (300 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (120 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Wino białe wytrawne - pół szklanki (120 ml)
Przepis na raki gotowane krok po kroku
Na początek należy każdego raka dokładnie oczyścić szczotką.
Tak przygotowane raki gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i kopru przez 15-20 minut.
Ugotowane raki obierz z mięsa.
Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę.
Cukinię pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
Wlej wino i odparuj, wlej śmietankę i dopraw sos solą i pieprzem.
Gotuj aż nieco odparuje i dodaj mięso z raka i posiekany koper.
Więcej informacji na temat raki gotowane
Raki gotowane to doskonała propozycja na pyszne danie wywodzące z kuchni fińskiej. Raki niegdyś były bardzo popularne w Polsce i jadane przez szlachtę. Raki żyją w naszyj rzekach i jeziorach. Przepis na raki gotowane jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przyrządzić. W dalszej części dowiesz się jak przyrządzić raki. Do zrobienia raków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: raki świeże lub mrożone, wino białe wytrawne, masło, śmietana kremówka 30%, cebula, cukinia, koper, sól, pieprz.
Jak gotować raki? Na początek należy każdego raka dokładnie oczyścić szczotką. Tak przygotowane raki gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i kopru przez 15-20 minut. Ugotowane raki można podawać w całości lub oczyścić je z mięsa i przygotować z niego potrawę. Nasz pomysł na raki jest następujący. Ugotowane raki obierz z mięsa. Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Cukinię pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Wlej wino i odparuj, wlej śmietankę i dopraw sos solą i pieprzem, gotuj, aż nieco odparuje i dodaj mięso z raka i posiekany koper. Mięso raka podawaj w towarzystwie świeżego pieczywa lub pieczonych warzyw korzeniowych. Świetnie komponuje się puree pietruszkowe lub ziemniaczano - marchewkowe.
Mięso raka zawiera dużo łatwo strawnego białka. Szyjki rakowe są mięsem niskokalorycznym, przez małą zawartość tłuszczu. Świetnie nada się dla osób na diecie redukcyjnej oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu. Cukinia jest warzywem sezonowym mającym różne kolory i kształty. Jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Są też przeciwwskazania do spożywania cukinii. Osoby, które mają problemy z nerkami, układem pokarmowym (wrzody żołądka, przewlekłe biegunki) nie powinny spożywać cukinii.
Podsumowując pyszne mięso raka doskonale sprawdzi się na wystawną kolację. Jeśli twoi goście mieli wcześniej styczność z owocami morza, podaj raki w całości. Jeśli jednak kompletnie nie będą wiedzieli jak się za nie zabrać, ułatw im spożycie, przygotowują mięso rakowe w sosie. Wiesz już, jak przyrządzi raki, możesz więc wykorzystać przepis na raki mrożone, jeśli nie możesz kupić świeżych.
Alergeny w raki gotowane
Lista alergenów dla raki gotowane przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Rak, cały
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze raki gotowane
Raki gotowane to doskonała propozycja na zdrowe danie. Mięso raków jest bardzo nisko kaloryczne i zawiera dużo białka. Dodatek cukinii wzbogaca danie o sporą ilość błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.