Obiad z cukinii

obiad z cukinii

Obiady z cukinii to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Cukinie do obiadu możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Możemy przygotować nadziewane cukinie, sos na bazie cukinii a także możemy wykorzystać cukinie do przygotowania makaronu warzywnego. Z cukinii możemy przygotować również obiady wegetariańskie oraz wegańskie. Jeśli przygotujemy makaron z cukinii i dodamy do niego sos na bazie produktów bez glutenu, obiad ten świetnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej.

Obiad z cukinii - polecane przepisy

Obiad z cukinii - pozostałe przepisy

Dania z cukinii – pomysły i przepisy na proste dania obiadowe z cukinii

Cukinia zaliczana jest do warzyw dyniowatych. Posiada wiele składników mineralnych i witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Z cukinii możemy przygotować wiele dań obiadowych, które zachwycą swoim smakiem. W kuchni możemy wykorzystać zarówno dojrzałe warzywo cukinii, jak i jej kwiaty. Jest to spowodowane tym, że cukinia wytwarza dwa rodzaje kwiatów: męskie oraz żeńskie. Kwiaty cukinii możemy zapanierować w cieście naleśnikowym i usmażyć. Dania z cukinii to doskonała propozycja jeśli nie wiesz co przygotować dla rodziny. W artykule tym dowiesz się jakie przepisy z cukinii świetnie sprawdzą się na obiad.

Właściwości cukinii w kuchni i dla zdrowia

Cukinia – krótki opis warzywa

Cukinia zaliczana jest do warzyw dyniowatych, która po raz pierwszy została wyselekcjonowana we Włoszech. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa zucchina, co w języku polskim oznacza mała dynia. Na całym świecie istnieje wiele odmian cukinii, które różnią się kształtem, kolorem, wyglądem oraz smakiem. Cukinie mogą być ciemnozielone, żółte oraz posiadać różnokolorowe pasy.

Zastosowanie cukinii w kuchni

Cukinia jest doskonałym warzywem, które jest niskokaloryczne. W kuchni możemy zastosować ją na wiele różnych sposobów. Można podać jako surową przekąskę, usmażyć w panierce, upiec w piekarniku, ugotować na parze albo w wodzie a także udusić ją w sosie. Cukinia jest doskonałym produktem z którego możemy przygotować różnego rodzaju zupy (zarówno wegańskie, wegetariańskie jak i na bazie wywaru mięsnego), dodatek do dania drugiego (np. wegetariańskie kotlety z cukinii), cukinię możemy dodać również do sałatek oraz surówek. Dodatkowo cukinia doskonale sprawdzi się do przygotowania przetworów na zimę (np. z cukinii możemy przygotować keczup). Dodatkowo w kuchni możemy również wykorzystać kwiaty cukinii, które doskonale smakują usmażone w cieście naleśnikowym. Potrawy z cukinii możemy przygotować w wersji wegańskiej, wegetariańskiej lub mięsnej.

Cukinia - skład i właściwości prozdrowotne

Cukinie zaliczamy do warzyw lekkostrawnych. Posiada również wysoką wartość dietetyczna. Cukinia może być wykorzystywana w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w nim również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.

Bardzo ważną informacją dla rodziców rozszerzających dietę swoich dzieci jest fakt, że cukinie możemy podać jako pierwsze z warzyw podczas rozszerzania diety. Warto wtedy cukinie ugotować w wodzie lub na parze oraz zmiksować na gładki mus. Podczas rozszerzania diety cukinia będzie stanowiła również doskonały  dodatek do innych warzyw, które możemy włączyć do diety dziecka.

Dostarczenie witaminy C z cukinii może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Dodatkowo obecność witaminy A wypływa na poprawne widzenie. Witamina C oraz A zaliczane są do przeciwutleniaczy, które pomagają zmniejszyć produkcję wolnych rodników. Witaminy te wpływają zatem pozytywnie na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry.

Cukinia jest również warzywem o niskim indeksie glikemicznym. Indeks ten wynosi 15, dlatego warzywo to może być polecane osobom cierpiącym na insulinaoporność lub chorującym na cukrzycę. Dodatkowo niska kaloryczność cukinii wypływa na jej szerokiej zastosowanie w diecie redukcyjnej, która wspomaga walkę z nadwagą oraz otyłością.

Przykładowe dania na obiad z cukinii i ich krótki opis

Makaron z cukinii

Wykorzystanie cukinii do przygotowania makaronu jest doskonała propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, ponieważ warzywo to nie zawiera glutenu. Do przygotowania makaronu z cukinii potrzebujesz specjalną tarkę spiralną, która profesjonalnie nazywa się spiralizer. Makaron ten można włączyć również do diety redukcyjnej, ponieważ ta sama gramatura makaronu z cukinii ma dużo niższą kaloryczność niż makaronu tradycyjnego.

Leczo z cukinią

Leczo jest węgierską potrawą, która znana jest w wielu regionach świata. Węgierskie leczo przygotowywane jest z pomidorów, papryki, wędzonej słoniny oraz cebuli, a jako przyprawy używa się paprykę w proszku. Leczo można przygotować z samych warzyw lub dodać do nich kiełbasę oraz boczek. Dodatkowo do leczo na początku gotowania można dodać ryż, którego zadaniem jest zagęszczenie potrawy. W Polsce leczo często przygotowuje się na oleju i dodatkowo dodaje się cukinie. Pyszne leczo doskonale sprawdzi się jako obiad z cukinii dla calej rodziny.

Ratatouille

Potrawa ta pochodzi z kuchni nicejskiej. Jest to danie jarskie, czyli jego składniki to przede wszystkim warzywa. Do wykonania ratatouille wykorzystuje się przede wszystkim bakłażana, cukinie, cebulę, pomidory oraz paprykę. Jest to doskonała propozycja na bezmięsny obiad w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. Doskonale sprawdzi się również na diecie redukcyjnej. Ratatouille wbrew pozorom jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Bigos z cukinii

Tradycyjny bigos pochodzi z kuchni polskiej oraz litewskiej. Przygotowuje się go z kapusty kiszonej lub słodkiej oraz mięsa. Bigos staropolski składa się z następujących produktów spożywczych: kapusty kiszonej, kapusty białej, mięsa, suszonych grzybów, suszonych śliwek, cebuli oraz przypraw. Do przygotowania delikatniejszej wersji bigosu kapustę możemy zamienić w całości cukinią. Do bigosu z cukinii możemy dodać również koncentrat pomidorowy lub podlać go czerwonym winem wytrawnym. Pomijając dodatek mięsa przygotujemy smaczne danie wegetariańskie oraz wegańskie.

Zupa minestrone z cukinią

Minestrone jest to zupa pochodząca z kuchni włoskiej, którą wykonujemy na bazie warzyw. Do jej wykonania potrzebne są między innymi cukinia, fasolka szparagowa, marchewka oraz zielony groszek. Z warzyw tych przygotowuje się wywar, który można podawać z dodatkiem makaronu, ryżu lub grzanek. Nie  istnieje uniwersalny przepis na zupę minestrone, ponieważ wykonuje się ją na bazie warzyw sezonowych, które różnią się w poszczególnych porach roku. Jest to doskonała propozycja na zupę, którą można podać w diecie wegetariańskiej oraz bezglutenowej (zależności od tego jakiego dodatku węglowodanowego do zupy użyjemy). Zupa minestrone to doskonały pomysł na wykorzystanie nadmiaru warzyw w domu.

Placki z cukinii

Placki z cukinii to doskonała alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Można przygotować je w formie smażonej na patelni lub pieczonej w piekarniku. Placki z cukinii doskonale smakują z dodatkiem różnych sosów, np. z domowym sosem czosnkowym.

Cukinia faszerowana

Istniej wiele możliwości na wykonanie farszu do faszerowania cukinii. Cukinie możemy faszerować farszem przygotowanym z kaszy i warzyw lub z mięsa mielonego i warzyw. Wierzch faszerowanej cukinii warto posypać tartym serem – podczas pieczenia utworzy się smaczna skórka. Faszerowane cukinie możemy przygotować w wersji wegański, wegetariańskiej, bezglutenowej lub mięsnej. Przepis na cukinie faszerowane jest bardzo szybki do wykonania.

Cukinia panierowana

Jest to doskonała propozycja na wegetariańskie kotlety, które doskonale smakują z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki z sezonowych warzyw. Kotlety takie możemy przygotować z piekarnika lub możemy usmażyć je na patelni. To doskonały pomysł na szybki i prosty do wykonania obiad dla całej rodziny.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto