Placuszki z dyni hokkaido
- Dynia hokkaido (300 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier - 3 łyżki (30 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
- Jogurt naturalny 2% (100 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
Przepis na placuszki z dyni hokkaido krok po kroku
Dynię obieramy ze skóry, kroimy ją na pół oraz usuwamy z niej pestki i miąższ. Następnie połówki ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
Do dyni dodajemy mąkę, jajka, cukier, jogurt naturalny oraz proszek do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na rozgrzanym oleju smażymy na patelni placuszki z obu stron na złoty kolor.
Więcej informacji na temat placuszków z dyni hokkaido
Pyszne placuszki z dyni hokkaido to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się jako lunch, podwieczorek lub kolację. Poczęstunek z dyni jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Dynię możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić placuszki z dyni hokkaido? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku dynię obieramy ze skóry, kroimy ją na pół oraz usuwamy z niej pestki i miąższ. Następnie połówki ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Do dyni dodajemy mąkę, jajka, cukier, jogurt naturalny oraz proszek do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzanym oleju smażymy na patelni placuszki z obu stron na złoty kolor. Opcjonalnie gotową przekąskę możemy posypać cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis na placuszki z dyni hokkaido nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z maki pszennej, który jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Dietetyczne placuszki dyniowe odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony fit przepis na zdrowe placuszki na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w placuszkach z dyni hokkaido
Lista alergenów dla placuszków z dyni hokkaido przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze placuszków z dyni hokkaido
Placuszki posiadają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(82g)
Węglowodany
(82g)
Tłuszcze
(82g)
Witaminy
(82g)
Składniki mineralne
(82g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.