Muffinki z rabarbarem

Opublikowano: 04.07.2021 r., 18:27 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
rabarbarowe muffinki na talerzu
Muffinki z rabarbarem
Muffinki z rabarbarem to świetny pomysł na pyszne i zdrowe słodkości, które sprawdzą się w roli deseru i podwieczorku dla wszystkich miłośników słodkich smaków. Smakują wyśmienicie i znikają z talerzy w kilka chwil.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
210 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Rabarbar (300 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - duża, czubata szklanka (150 g)
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 3/4 szklanki (100 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczki (10 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, rózga, miska, forma na muffiny

Przepis na muffinki z rabarbarem krok po kroku

Rabarbar umyj i pokrój na drobne kawałki.

Piekarnik nastaw na 180 stopni.

W misce wymieszaj olej, mleko i jajka, w drugiej - obie mąki, proszek do pieczenia i ksylitol.

Do miski z sypkimi składnikami dodaj płynne i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

Dodaj rabarbar i jeszcze raz wymieszaj.

Wykładaj ciasto do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Piecz w piekarniku ok. 25-30 min.

Jak oceniasz przepis na muffinki z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat muffinek z rabarbarem

Muffinki z rabarbarem to świetny pomysł na pyszne i zdrowe słodkości, które sprawdzą się w roli deseru i podwieczorku dla wszystkich miłośników słodkich smaków. Smakują wyśmienicie i znikają z talerzy w kilka chwil. Ich dodatkową zaletą jest to, że przepis na muffinki z rabarbarem jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi. Co więcej, pięknie prezentują się na stole, sprawdzą się więc także na imprezy i spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Proste babeczki z rabarbarem przygotowane są z podstawowych składników, które większość z nas ma na co dzień w swojej kuchni. Są to jajka, mleko i mąka. Oczywiście niezbędny będzie też rabarbar, który jest bardzo zdrowym owocem, ale sezon na niego trwa dość krótko. Dlatego warto maksymalnie wykorzystać czas kiedy jest on dostępny w sklepach i straganach i korzystać z tego wyjątkowego smaku i wszystkich właściwości zdrowotnych. Babeczki z rabarbarem są bardzo delikatne, puszyste i wręcz rozpływają się w ustach. Przygotowane z rabarbarem i cynamonem są prawdziwym rajem dla podniebienia. To świetny przepis dla miłośników tego ciasta, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Można je ze sobą zabrać do pracy czy szkoły, jako zdrową i słodką przekąskę. Można powiedzieć, że dla osób odchudzających się są lepszą alternatywą dla ciast - nie trzeba przygotowywać całej blachy, która kusi przez kilka kolejnych dni, a zamiast tego wystarczy przygotować jedną czy dwie sztuki babeczek na konkretny dzień. Co więcej, zamiast cukru możesz dodać do nich ksylitolu, który ma znacznie mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny, przez co całe muffinki będą bardziej zdrowe, dietetyczne i fit. Koniecznie poznaj nasz przepis na muffinki z rabarbarem. Jeśli raz ich spróbujesz z pewnością zagoszczą w Twojej kuchni już na stałe. Mają wyjątkowy smak, któremu nie łatwo się oprzeć i często zadowalają nawet najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych.

Alergeny w muffinkach z rabarbarem

Lista alergenów dla muffinek z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze muffinek z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu mąki pełnoziarnistej i ksylitolu zamiast cukru danie ma mniejszy indeks glikemiczny i mniejszą kaloryczność w porównaniu do przepisów, które przewidują dodatek cukru i wyłącznie mąki pszennej. Zamiana masła na olej rzepakowy jest również pozytywna i sprawia, że muffiny są zdrowsze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
233.87
210.48
Białko (g)
5.56
5.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
30.80
27.72
Węglowodany przyswajalne (g)
29.16
26.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.64
1.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
11.90
10.71
Tłuszcze nasycone (g)
1.70
1.53
Tłuszcze nienasycone (g)
10.21
9.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.13
6.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.08
2.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.13
37.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
29.62
26.66
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.50
2.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.12
25.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.60
1.44
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.97
31.48
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
19.27
17.34
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
23.36
21.03
Potas (mg)
279.20
251.28
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
97.77
87.99
Fosfor (mg)
162.66
146.39
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.92
23.33
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.54
1.39
Cynk (mg)
0.66
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z rabarbarem 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek z rabarbarem

Koszt składników
54.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rabarbar
300 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
150 g
duża, czubata szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
100 g
3/4 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Koszt składników
54.10