Muffinki piernikowe

Opublikowano: 09.06.2021 r., 12:49 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffinki piernikowe znajdują się w formie do muffinek.
Muffinki piernikowe
Muffinki piernikowe są bardzo proste do przygotowania. Te świąteczne babeczki zwykle robi się z nadzieniem śliwkowym. Sprawdź, jak wygląda przepis na muffinki piernikowe!
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 25 min
249 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 i 1/2 szklanki (240 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Miód - 3 łyżki (75 g)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (130 ml)
  • Jajko - 1 jajko rozmiar L (1 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Sól - 1/4 łyżeczki (1 g)
  • Powidła śliwkowe - 12 łyżeczek (145 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, miska, drewniana łyżka, forma na muffiny

Przepis na muffinki piernikowe krok po kroku

W średniej misce umieść olej, mleko, płynny miód. Następnie wbij jajko i wszystko dobrze wymieszaj.

W misce umieść przesianą mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, cukier wanilinowy i 3 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika). Wszystkie składniki wymieszaj.

Do miski z suchymi składniki wlej zawartość średniej miski. Mieszaj do połączenia składników.

Papilotki umieść w formie do muffinek. Po nałożeniu 1 łyżki masy do wszystkich papilotów, na środek dodaj po 1 łyżeczce powideł. Następnie przykryj powidła surowym ciastem. Masę rozdziel równo między wszystkie babeczki.

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Muffinki piecz ok. 25-30 min.

Jak oceniasz przepis na muffinki piernikowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat muffinek piernikowych

Jak zrobić świąteczne babeczki? Muffinki z przyprawą do piernika są równie proste do przygotowania, co zwykłe babeczki. Wystarczy suche składniki wymieszać w jednej misce, a drugiej to samo zrobić z mokrymi. Potem należy wszystko ze sobą połączyć i tylko nałożyć do papilotków, a następnie upiec.

Ten przepis na muffinki piernikowe możesz dowolnie zmodyfikować. Zamiast oleju możesz zdecydować się na masło. Wtedy należy je podgrzać z miodem w jednym garnku. Do tych muffinek możesz dodać 1-2 łyżki kakao oraz 1 łyżeczkę cynamonu.

Powidła możesz dodać do babeczek na różne sposoby. Wystarczy umieścić 1 łyżeczkę powideł pomiędzy dwoma łyżkami surowej masy (tak jak w tym przepisie). Możesz też dodać powidła dopiero po upieczeniu muffinek. Gdy babeczki ostygną, należy wyciąć w nich dziurę. Możesz to zrobić nożem lub tylką do rękawa kuchennego. Następnie wybrane nadzienie (powidła, dżem, konfiturę) umieść w środku. Jeżeli babeczka jest mała, konfitura powinna wypełnić całą dziurkę. W przypadku dużych babeczek możesz tylko część dziury napełnić powidłami, a potem przykryć ją wcześniej wyciętym kawałkiem ciasta (ale odpowiednio zmniejszonym o wypełnioną część muffinki). Powidła śliwkowe możesz też dodać bezpośrednio do masy. Wystarczy wymieszać ją z mokrymi składnikami, a potem połączyć z resztą. Wtedy nie musisz już dodawać powideł do wnętrza babeczki.

Aby zakryć dziurę lub widoczną linię po wycięciu, możesz zdecydować się na kilka opcji. Możesz polać babeczki rozpuszczoną czekoladą lub lukrem, ale babeczki będą też bardzo ładnie wyglądały udekorowane kremem. W przypadku tej ostatniej opcji niezbędny będzie rękaw kuchenny. Krem możesz wykonać z serca mascarpone, śmietany kremówki i cukru pudru. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą zmiksować na puszystą masę.

Muffinki piernikowe idealnie sprawdzą się jako świąteczna przekąska. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Te babeczki najczęściej przygotowuje się z nadzieniem śliwkowym, ale można je też zrobić z czekoladą. Warto zapisać sobie ten prosty przepis na babeczki piernikowe.

Alergeny w muffinkach piernikowych

Lista alergenów dla muffinek piernikowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze muffinek piernikowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
356.96
249.87
Białko (g)
3.50
2.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
53.29
37.30
Węglowodany przyswajalne (g)
52.81
36.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
0.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
15.16
10.61
Tłuszcze nasycone (g)
1.58
1.11
Tłuszcze nienasycone (g)
13.58
9.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.56
6.69
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.02
2.81
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.13
16.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina C (mg)
0.59
0.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.20
Brak danych dla: cukier wanilinowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
59.39
41.58
Potas (mg)
109.95
76.97
Brak danych dla: cukier wanilinowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
45.70
31.99
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.16
1.51
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek piernikowych 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek piernikowych

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
240 g
1 i 1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 240 g
Cukier
100 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Miód
75 g
3 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 75 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Mleko 2%
130 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 ml
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar L
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Sól
1 g
1/4 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Powidła śliwkowe
145 g
12 łyżeczek
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 145 g
Koszt składników
42.00