Klops z jajkiem
- Masło - 1 łyżeczka (5 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (80 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Bułka pszenna - 1 sztuka, czerstwa (80 g)
- Mleko 2% - 2 łyżki (20 ml)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (800 g)
- Jajko - 2 surowe, 4 ugotowane na twardo (6 szt.)
Przepis na klops z jajkiem krok po kroku
Bułkę połam na kawałki i zalej mlekiem.
Cebule obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanej patelni.
Do dużej miski włóż mięso mielone, surowe jajka, przygotowaną wcześniej cebulę, odciśniętą bułkę oraz przyprawy: łyżeczkę soli i po pół łyżeczki pieprzu i papryki słodkiej.
Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wyłóż do niej połowę masy.
Następnie ułóż na środku ugotowane jajka, jedno za drugim.
Przykryj pozostałą masą i dokładniej dociśnij wyrównując powierzchnie.
Piecz ok. 70 min w 180 stopniach.
Podawaj na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno np. do kanapek.
-
Klopsy w sosie pomidorowym
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Klopsiki w sosie koperkowym
-
Klopsy mielone
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Klopsiki z indyka
-
Klopsy w sosie pieczarkowym
-
Spaghetti z klopsikami
-
Klopsiki w occie
-
Klopsy z indyka
-
Klopsy z mięsa mielonego
-
Zupa klopsikowa
-
Zupa z klopsikami
-
Klopsy gotowane w sosie pomidorowym
-
Klops domowy pieczony
-
Klopsiki gotowane
-
Bigos po cygańsku z klopsikami
-
Klopsy w sosie własnym
-
Klopsy
Więcej informacji na temat klopsa z jajkiem
Pod nazwą klops z jajkiem ukryte jest danie przygotowane na bazie mielonego mięsa z dodatkiem jajek surowych, bułki namoczonej w mleku i cebuli. Tradycyjny przepis na klopsa sugeruje, że powinien być on uformowany w kulę. W naszej wersji jest on pieczony w foremce, dzięki czemu otrzymuje bardzo ładny kształt podczas krojenia. W wersji z jajkiem na twardo występuję również pod nazwą „pieczeń rzymska”.
W moim rodzinnym domu bardzo często przygotowujemy go na obiad w towarzystwie ziemniaków i sosu na bazie żurawiny. Wtedy też podajemy go w formie grubo krojonych plastrów. Ze względu na to, że jestem dużym przeciwnikiem marnowania jedzenia to na następny dzień używamy go jako zamiennika szynki do kanapek. Pokrojony w cieńsze plasterki idealnie sprawdza się na pieczywie. Koniecznie wypróbujcie taką kanapkę z dodatkiem majonezu i ogórka konserwowego, to naprawdę dobry sposób na urozmaicenie Waszej diety!
Ze względu na znajdujące się w nim jajka ugotowane na twardo podajemy go również w Poniedziałek Wielkanocny, gdzie wykorzystujemy poświęcone jajka. Wtedy wzbogacamy go o pyszny sos chrzanowy, co jeszcze bardziej wpisuje się w nasze polskie tradycje. Przedstawiam Wam więc mój sprawdzony przepis na klopsa z jajkiem, który jest bardzo szybki i prosty. Jeśli już zapoznaliście się z powyższym przepisem, to wiecie jak zrobić klopsa z jajkiem. Ale czy zastanawialiście się skąd wziął się pomysł na to pyszne danie? Według różnych źródeł nazwa „pieczeń rzymska” nie jest tu przypadkowa. Wynika to z tego, że już V w. rzymski gastronom umieścił w swojej książce przepis na danie składające się z posiekanego mięsa, chleba moczonego w winie z dodatkami takimi jak orzechy i przyprawy. Choć w naszej wersji przepisu jest mniej dodatków, które chętnie podajemy na imprezę, to również idealnie sprawdzi się ona w takich sytuacjach. Dla osób, które chciałaby wypróbować ten przepis w wersji bezglutenowej polecam po prostu wymienić bułkę pszenną na pieczywo bez glutenu.
Ze względu na to, że ten przepis mam opracowany do perfekcji pozwolę sobie dodać małą uwagę. W momencie łączenia wszystkich składników w misce starajcie się jak najkrócej ogrzewać masę dłońmi- dzięki temu klops będzie bardziej wilgotny po upieczeniu.
Alergeny w klopsie z jajkiem
Lista alergenów dla klopsa z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze klopsa z jajkiem
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.