Przepis na klopsy w sosie własnym krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Umieść mięso mielone w misce.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Posiekaj koper.

Dodaj składniki do miski, wlej 150 ml bulionu drobiowego.

Dopraw solą, pieprzem, dodaj kaszę manną.

Wymieszaj dokładnie masę.

Wlej do garnka bulion drobiowy i zagotuj, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Formuj łyżką pulpety i umieszczaj we wrzątku.

Formuj łyżką pulpety i umieszczaj we wrzątku.

Gotuj pulpety przez 20 minut.

Pulpety podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Klopsy w sosie własnym podane na białym talerzu.
Klopsy w sosie własnym
Koszt przygotowania dania
34.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
252 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
52

Klopsy w sosie własnym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o klopsach w sosie własnym

Klopsy w sosie własnym to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne klopsy gotowane w bulionie są bardzo delikatne i można je ugotować lub upiec w piekarniku. Klopsy najlepiej podać z dodatkiem puree ziemniaczanego i kiszonej kapusty. Przepis na klopsy w sosie własnym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone drobiowe, mięso mielone wieprzowe, kasza manna, czosnek, cebula, koper, bulion drobiowy, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić klopsy w sosie własnym? Umieść mięso mielone w misce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj koper. Dodaj składniki do miski, wlej bulion drobiowy. Dopraw solą, pieprzem, dodaj kaszę manną. Wymieszaj dokładnie masę. Wlej do garnka bulion drobiowy i zagotuj, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Formuj łyżką pulpety i umieszczaj we wrzątku. Gotuj pulpety przez 20 minut. Pulpety podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Mięso mielone wieprzowe jest dobrym źródłem białka zwierzęcego, zawiera także witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego przenoszenia tlenu do komórek naszego ciała. Mięso wieprzowe zawiera jednak spore ilości tłuszczu, jeśli chcesz ograniczyć ilość spożywanych kalorii, wybierz chudszy kawałek do zmielenia zamiast gotowego zmielonego mięsa. Kasza manna zwana inaczej semolina jest wytwarzana z ziaren pszenicy. Może stanowić bazę do deserów i ciast oraz jako składnik nadający konsystencji w daniach wytrawnych. Kasz manna ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Podsumowując pyszne klopsy z mięsa mielonego to bardzo dobry obiad dla całej rodziny. Szybkie do zrobienia danie można zabrać do pracy lub szkoły jako lunch. Pulpety są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pulpety można przygotować także z jednego rodzaju mięsa. Zamiast kaszy manny do pulpetów, dodać można płatki owsiane lub bułkę pszenną namoczoną w mleku.

Wartości odżywcze klopsów w sosie własnym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
126.05 kcal
252.11 kcal
Białko
9.48 g
18.95 g

Węglowodany w klopsach w sosie własnym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
5.21 g
10.42 g
Węglowodany przyswajalne
4.74 g
9.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.47 g
0.95 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
7.36 g
14.72 g
Tłuszcze nasycone
3.25 g
6.50 g
Tłuszcze nienasycone
4.11 g
8.22 g
Tłuszcze jednonasycone
3.24 g
6.48 g
Tłuszcze wielonasycone
0.87 g
1.74 g
Cholesterol
39.51 mg
79.01 mg

Witaminy w przepisie na klopsy w sosie własnym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
6.20 µg (mcg)
12.39 µg (mcg)
Witamina B6
0.24 mg
0.49 mg
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Witamina C
2.52 mg
5.04 mg
Retinol
0.49 µg (mcg)
0.99 µg (mcg)
Tiamina
0.23 mg
0.47 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.30 mg
Niacyna
2.71 mg
5.42 mg
Foliany
10.05 µg (mcg)
20.10 µg (mcg)
Beta karoten
2.17 µg (mcg)
4.33 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na klopsy w sosie własnym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
139.77 mg
279.54 mg
Potas
246.23 mg
492.45 mg
Wapń
13.42 mg
26.84 mg
Fosfor
100.09 mg
200.18 mg
Magnez
14.75 mg
29.51 mg
Żelazo
0.63 mg
1.26 mg
Cynk
1.01 mg
2.03 mg
Miedź
0.05 mg
0.11 mg
Mangan
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klopsów w sosie własnym 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w klopsach w sosie własnym

Lista alergenów dla klopsów w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna

Cena przygotowania klopsów w sosie własnym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Mięso mielone z kurczaka
500 g
6.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 500 g
Cebula
300 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Bulion drobiowy
600 g
15.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
12.86
Za 600 g
Kasza manna
100 g
pół szklanki
2.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Koszt składników
53.00
Jak oceniasz przepis na klopsy w sosie własnym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób