Klopsiki z indyka

Opublikowano: 13.12.2021 r., 13:51 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
klopsiki z indyka z koperkiem
Klopsiki z indyka
Poznaj przepis na najlepsze, dietetyczne i przepyszne klopsiki z indyka, które rewelacyjnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 40 min
312 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Kajzerka 1 mała sztuka (30 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bulion drobiowy 2 szklanki (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na klopsiki z indyka krok po kroku

Kajzerkę zalej odrobiną wody, odstaw do namoczenia na 5 minut i odciśnij.

Do miski włóż mięso, drobno posiekaną cebulę, przyprawy oraz bułkę.

Wyrabiaj ręcznie do połączenia składników.

Na koniec dodaj jajko i jeszcze raz wymieszaj.

Ręcznie formuj niewielkie klopsiki i wrzucaj do garnka z gotującym się bulionem.

Gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut.

Jak oceniasz przepis na klopsiki z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat klopsików z indyka

Klopsiki z indyka to fantastyczny pomysł na zdrowy, dietetyczny, a jednocześnie przepyszny i bardzo uniwersalny obiad dla całej rodzinny. Mięso drobiowe jest chude, dlatego przepis na klopsiki z indyka świetnie sprawdzi się na dietach odchudzających, bez obaw mogą je przygotować i zjeść również osoby na dietach lekkostrawnych. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka o wysokiej wartości biologicznej, ma wysoki indeks sytości, zawiera żelazo i witaminy z grupy B dlatego pulpety z indyka to naprawdę fit, dietetyczne danie, idealnie również dla dzieci. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić klopsiki z indyka, jesteś w odpowiednim miejscu, nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do ich przygotowania potrzebne Ci będzie mięso mielone z indyka, jajko, bułka, przyprawy. Możesz kupić już zmielone mięso lub zmielić je samodzielnie w domu, jeśli masz więcej czasu i odpowiednią maszynkę. Jeśli chcesz wzbogacić pulpety o dodatkowe wartości odżywcze, możesz dodać do nich startą marchewkę, cukinię lub pietruszkę. To świetny pomysł zwłaszcza dla dzieci, które na co dzień nie jedzą wystarczającej ilości warzyw. Przygotowanie pulpetów jest bardzo proste, wystarczy, że wymieszasz je z jajkiem, przyprawami, rozmąconą bułką lub bułką tartą i uformujesz klopsiki. Najlepiej ugotować je w wodzie, zamiast smażyć, dzięki temu będą bardziej lekkostrawne i mniej kaloryczne. Pulpety możesz podawać samodzielnie lub w sosie, na przykład pomidorowym, koperkowym, jogurtowym, lub śmietanowym. Świetnie komponują się zarówno z ziemniakami, jak i kaszą, ryżem czy makaronem. Nie zapomnij też o surówce, możesz podawać pulpety na przykład z surówką z buraczków, marchewki, białej lub czerwonej kapusty, a także z warzywami na parze. Koniecznie poznaj nasz przepis na najlepsze klopsiki z indyka, które sprawdzą się jako przepyszny, zdrowy obiad dla całej rodziny.

Alergeny w klopsikach z indyka

Lista alergenów dla klopsików z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kajzerka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze klopsików z indyka

na 100g gotowej potrawy

Aby obniżyć indeks glikemiczny można zrezygnować z dodatku bułki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
104.27
312.80
Białko (g)
12.62
37.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
2.17
6.52
Węglowodany przyswajalne (g)
1.93
5.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
5.05
15.14
Tłuszcze nasycone (g)
2.00
6.00
Tłuszcze nienasycone (g)
3.05
9.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.71
5.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.34
4.03
Cholesterol (mg)
56.93
170.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
17.55
52.66
Witamina B6 (mg)
0.29
0.86
Witamina B12 (µg (mcg))
0.61
1.83
Witamina C (mg)
0.62
1.87
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.53
Witamina E (mg)
0.12
0.37
Retinol (µg (mcg))
17.55
52.66
Tiamina (mg)
0.06
0.18
Ryboflawina (mg)
0.14
0.43
Niacyna (mg)
3.86
11.58
Foliany (µg (mcg))
8.26
24.77
Beta karoten (µg (mcg))
0.51
1.52

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
345.51
1036.53
Potas (mg)
152.44
457.32
Wapń (mg)
22.50
67.49
Fosfor (mg)
122.29
366.86
Magnez (mg)
15.39
46.18
Żelazo (mg)
0.86
2.57
Cynk (mg)
1.43
4.28
Miedź (mg)
0.08
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny klopsików z indyka 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klopsików z indyka

Koszt składników
40.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Kajzerka
30 g
1 mała sztuka
0.30
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 30 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bulion drobiowy
500 g
2 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Koszt składników
40.30