Przepis na klops z jajkiem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, patelnia mała, duża miska, foremka keksówka, łyżka

Bułkę połam na kawałki i zalej mlekiem.

Cebule obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanej patelni.

Do dużej miski włóż mięso mielone, surowe jajka, przygotowaną wcześniej cebulę, odciśniętą bułkę oraz przyprawy: łyżeczkę soli i po pół łyżeczki pieprzu i papryki słodkiej.

Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Formę do pieczenia posmaruj masłem i wyłóż do niej połowę masy.

Następnie ułóż na środku ugotowane jajka, jedno za drugim.

Przykryj pozostałą masą i dokładniej dociśnij wyrównując powierzchnie.

Piecz ok. 70 min w 180 stopniach.

Podawaj na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno np. do kanapek.

Klops z jajkiem na talerzu w towarzystwie ziemniaków i surówki
Klops z jajkiem
Koszt przygotowania dania
23.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
182 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Klops z jajkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o klopsie z jajkiem

Pod nazwą klops z jajkiem ukryte jest danie przygotowane na bazie mielonego mięsa z dodatkiem jajek surowych, bułki namoczonej w mleku i cebuli. Tradycyjny przepis na klopsa sugeruje, że powinien być on uformowany w kulę. W naszej wersji jest on pieczony w foremce, dzięki czemu otrzymuje bardzo ładny kształt podczas krojenia. W wersji z jajkiem na twardo występuję również pod nazwą „pieczeń rzymska”.

W moim rodzinnym domu bardzo często przygotowujemy go na obiad w towarzystwie ziemniaków i sosu na bazie żurawiny. Wtedy też podajemy go w formie grubo krojonych plastrów. Ze względu na to, że jestem dużym przeciwnikiem marnowania jedzenia to na następny dzień używamy go jako zamiennika szynki do kanapek. Pokrojony w cieńsze plasterki idealnie sprawdza się na pieczywie. Koniecznie wypróbujcie taką kanapkę z dodatkiem majonezu i ogórka konserwowego, to naprawdę dobry sposób na urozmaicenie Waszej diety!

Ze względu na znajdujące się w nim jajka ugotowane na twardo podajemy go również w Poniedziałek Wielkanocny, gdzie wykorzystujemy poświęcone jajka. Wtedy wzbogacamy go o pyszny sos chrzanowy, co jeszcze bardziej wpisuje się w nasze polskie tradycje. Przedstawiam Wam więc mój sprawdzony przepis na klopsa z jajkiem, który jest bardzo szybki i prosty. Jeśli już zapoznaliście się z powyższym przepisem, to wiecie jak zrobić klopsa z jajkiem. Ale czy zastanawialiście się skąd wziął się pomysł na to pyszne danie? Według różnych źródeł nazwa „pieczeń rzymska” nie jest tu przypadkowa. Wynika to z tego, że już V w. rzymski gastronom umieścił w swojej książce przepis na danie składające się z posiekanego mięsa, chleba moczonego w winie z dodatkami takimi jak orzechy i przyprawy. Choć w naszej wersji przepisu jest mniej dodatków, które chętnie podajemy na imprezę, to również idealnie sprawdzi się ona w takich sytuacjach. Dla osób, które chciałaby wypróbować ten przepis w wersji bezglutenowej polecam po prostu wymienić bułkę pszenną na pieczywo bez glutenu.

Ze względu na to, że ten przepis mam opracowany do perfekcji pozwolę sobie dodać małą uwagę. W momencie łączenia wszystkich składników w misce starajcie się jak najkrócej ogrzewać masę dłońmi- dzięki temu klops będzie bardziej wilgotny po upieczeniu.

Wartości odżywcze klopsa z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
228.63 kcal
182.90 kcal
Białko
13.87 g
11.09 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
17.27 g
13.82 g
Tłuszcze nasycone
7.34 g
5.87 g
Tłuszcze nienasycone
9.93 g
7.95 g
Tłuszcze jednonasycone
7.83 g
6.26 g
Tłuszcze wielonasycone
2.10 g
1.68 g

Witaminy w przepisie na klops z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6
0.28 mg
0.23 mg
Brak danych dla: masło, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.48 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.87 mg
2.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.39 µg (mcg)
15.51 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na klops z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
100.93 mg
80.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
224.21 mg
179.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
36.13 mg
28.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
163.42 mg
130.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.30 mg
13.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.19 mg
0.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko 2%.
czytaj dalej
Cynk
1.71 mg
1.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klopsa z jajkiem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w klopsie z jajkiem

Lista alergenów dla klopsa z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania klopsa z jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Cebula
80 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bułka pszenna
80 g
1 sztuka, czerstwa
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Mleko 2%
20 ml
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 ml
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
800 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 800 g
Jajko
6 szt.
2 surowe, 4 ugotowane na twardo
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Liczba porcji:
Koszt składników
40.10
Jak oceniasz przepis na klops z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 60,0% osób