Klops z jajkiem

Opublikowano: 13.10.2021 r., 17:23 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Klops z jajkiem na talerzu w towarzystwie ziemniaków i surówki
Klops z jajkiem
Klops z jajkiem znany również pod nazwą pieczeń rzymska to idealne danie do przygotowania na pyszny obiad i wykorzystania następnego dnia jako dodatek do kanapek.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Pieczenie 70 min
182 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 16 porcji
  • Masło 1 łyżeczka (5 g)
  • Cebula 1/2 sztuki (80 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Bułka pszenna 1 sztuka, czerstwa (80 g)
  • Mleko 2% 2 łyżki (20 ml)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (800 g)
  • Jajko 2 surowe, 4 ugotowane na twardo (6 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, patelnia mała, duża miska, foremka keksówka, łyżka

Przepis na klops z jajkiem krok po kroku

Bułkę połam na kawałki i zalej mlekiem.

Cebule obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanej patelni.

Do dużej miski włóż mięso mielone, surowe jajka, przygotowaną wcześniej cebulę, odciśniętą bułkę oraz przyprawy: łyżeczkę soli i po pół łyżeczki pieprzu i papryki słodkiej.

Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Formę do pieczenia posmaruj masłem i wyłóż do niej połowę masy.

Następnie ułóż na środku ugotowane jajka, jedno za drugim.

Przykryj pozostałą masą i dokładniej dociśnij wyrównując powierzchnie.

Piecz ok. 70 min w 180 stopniach.

Podawaj na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno np. do kanapek.

Jak oceniasz przepis na klops z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat klopsa z jajkiem

Pod nazwą klops z jajkiem ukryte jest danie przygotowane na bazie mielonego mięsa z dodatkiem jajek surowych, bułki namoczonej w mleku i cebuli. Tradycyjny przepis na klopsa sugeruje, że powinien być on uformowany w kulę. W naszej wersji jest on pieczony w foremce, dzięki czemu otrzymuje bardzo ładny kształt podczas krojenia. W wersji z jajkiem na twardo występuję również pod nazwą „pieczeń rzymska”.

W moim rodzinnym domu bardzo często przygotowujemy go na obiad w towarzystwie ziemniaków i sosu na bazie żurawiny. Wtedy też podajemy go w formie grubo krojonych plastrów. Ze względu na to, że jestem dużym przeciwnikiem marnowania jedzenia to na następny dzień używamy go jako zamiennika szynki do kanapek. Pokrojony w cieńsze plasterki idealnie sprawdza się na pieczywie. Koniecznie wypróbujcie taką kanapkę z dodatkiem majonezu i ogórka konserwowego, to naprawdę dobry sposób na urozmaicenie Waszej diety!

Ze względu na znajdujące się w nim jajka ugotowane na twardo podajemy go również w Poniedziałek Wielkanocny, gdzie wykorzystujemy poświęcone jajka. Wtedy wzbogacamy go o pyszny sos chrzanowy, co jeszcze bardziej wpisuje się w nasze polskie tradycje. Przedstawiam Wam więc mój sprawdzony przepis na klopsa z jajkiem, który jest bardzo szybki i prosty. Jeśli już zapoznaliście się z powyższym przepisem, to wiecie jak zrobić klopsa z jajkiem. Ale czy zastanawialiście się skąd wziął się pomysł na to pyszne danie? Według różnych źródeł nazwa „pieczeń rzymska” nie jest tu przypadkowa. Wynika to z tego, że już V w. rzymski gastronom umieścił w swojej książce przepis na danie składające się z posiekanego mięsa, chleba moczonego w winie z dodatkami takimi jak orzechy i przyprawy. Choć w naszej wersji przepisu jest mniej dodatków, które chętnie podajemy na imprezę, to również idealnie sprawdzi się ona w takich sytuacjach. Dla osób, które chciałaby wypróbować ten przepis w wersji bezglutenowej polecam po prostu wymienić bułkę pszenną na pieczywo bez glutenu.

Ze względu na to, że ten przepis mam opracowany do perfekcji pozwolę sobie dodać małą uwagę. W momencie łączenia wszystkich składników w misce starajcie się jak najkrócej ogrzewać masę dłońmi- dzięki temu klops będzie bardziej wilgotny po upieczeniu.

Alergeny w klopsie z jajkiem

Lista alergenów dla klopsa z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klopsa z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
228.63
182.90
Białko (g)
13.87
11.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
3.57
2.85
Węglowodany przyswajalne (g)
3.24
2.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
0.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
17.27
13.82
Tłuszcze nasycone (g)
7.34
5.87
Tłuszcze nienasycone (g)
9.93
7.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.83
6.26
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.10
1.68
Cholesterol (mg)
136.03
108.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
44.55
35.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.65
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.87
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
44.51
35.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.48
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.87
2.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.39
15.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.89
3.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
100.93
80.74
Potas (mg)
224.21
179.37
Wapń (mg)
36.13
28.91
Fosfor (mg)
163.42
130.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.30
13.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.19
0.95
Cynk (mg)
1.71
1.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klopsa z jajkiem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klopsa z jajkiem

Koszt składników
40.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Cebula
80 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bułka pszenna
80 g
1 sztuka, czerstwa
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Mleko 2%
20 ml
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 ml
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
800 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 800 g
Jajko
6 szt.
2 surowe, 4 ugotowane na twardo
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Koszt składników
40.10