Bigos po cygańsku z klopsikami

Opublikowano: 02.03.2022 r., 14:26 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos po cygańsku z klopsikami na czarnej patelni żeliwnej
Bigos po cygańsku z klopsikami
Bigos po cygańsku z klopsikami spotkać można również pod nazwą gulasz po cygańsku. To pyszne sycące mięsno-warzywne danie to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 80 min
464 kcal
Kcal w porcji
480 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (1000 g)
  • Kasza manna 3 łyżki (36 g)
  • Pieczarki (1000 g)
  • Cebula (500 g)
  • Papryka czerwona (500 g)
  • Ogórki kiszone (230 g)
  • Pomidory w puszce (1000 g)
  • Ketchup pikantny (500 g)
  • Cukier 2 łyżeczki (10 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek granulowany, cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na bigos po cygańsku z klopsikami krok po kroku

W misce wymieszaj mięso mielone, z jajkiem i kaszą manną. Dodaj płaską łyżeczkę czosnku granulowanego i majeranku oraz pół łyżeczki papryki wędzonej, oraz papryki słodkiej, a także sól i pieprz do smaku.

Masę wyrabiaj, aż całość dobrze się połączy. Z masy formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

Na patelni rozgrzej połowę oleju i usmaż na nim klopsiki. Przekładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Obierz cebulę i pokrój w piórka. Z papryk usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Ogórki kiszone pokrój w kosteczkę.

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej pozostały olej. Podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodaj pieczarki i dopraw solą i pieprzem. Duś razem przez kilka minut.

Następnie dodaj ogórki, paprykę, pomidory z puszki z sosem, ketchup i cukier. Dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dolej trochę ciepłej wody, tyle by przykryła warzywa. Duś całość przez 25 minut.

Po tym czasie dodaj klopsiki i gotuj jeszcze 15 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 20 minut, by sos zgęstniał.

W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na bigos po cygańsku z klopsikami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat bigosu po cygańsku z klopsikami

Przepis na bigos po cygańsku z klopsikami to świetny pomysł na obiad, nie tylko sycący, ale również pyszny. Do przygotowania tego dania potrzebne będzie mięso mielone wieprzowo-wołowe, kasza manna, jajko, pieczarki, cebula, papryka czerwona, ogórki kiszone i pomidory z puszki. Z przypraw konieczny będzie cukier, ketchup, papryka wędzona, papryka słodka i oczywiście sól oraz pieprz.

Na początku przygotuj klopsiki. Mięso wymieszaj z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Dokładnie ugniataj masę z mięsa mielonego, by dobrze się całość się połączyła. Gotową masę formuj w małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż ładnie się zrumienią. Gotowe pulpeciki przekładaj na ręcznik papierowy, by trochę je odsączyć z tłuszczu.

Następnie przygotuj wszystkie składniki. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Z papryk usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Ogórki kiszone pokrój w kosteczkę. Danie możecie przygotować w garnku z grubym dnem, na patelni lub w woku. Ważne by było to dość duże naczynie by pomieścić całe danie. Na początku podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodaj pieczarki, dopraw solą oraz pieprzem i smaż, aż grzyby stracą na objętości. Jako kolejne dodajcie ogórki kiszone, paprykę, ketchup, pomidory z puszki i pozostałe przyprawy. Taki sos gotujcie około 25 minut, następnie dodajcie klopsiki i gotujcie jeszcze 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie ściągnijcie pokrywkę i gotujcie jeszcze 20 minut, by sos dobrze zgęstniał.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić bigos po cygańsku z klopsikami. Tak przygotowane mięso podane z sosem z pomidorami, pieczarkami i innymi warzywami to bardzo dobry pomysł na smaczny obiad.

Pieczarki są najbardziej rozpowszechnionymi grzybami na świecie. Występują w prawie każdej regionalnej kuchni dookoła globu. Choć wydaje się, że te małe, białe grzybki nie dają nic poza smakiem, to w tym miejscu można być mocno zaskoczonym. Okazuje się, że to świetne źródło witaminy D! Witamina ta występuję w formie witaminy D2, która w naszym organizmie przekształcana jest do aktywnej formy witaminy D. Zawierają też witaminy z grupy B, w tym niacynę, ryboflawinę czy tiaminę. Ta grupa witamin wspiera funkcjonowanie mózgu czy tworzenie czerwonych krwinek. Dodatkowo można w nich znaleźć selen, kwas foliowy, wapń, magnez czy cynk. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych, bo mają tylko 22 kcal w 100 g produktu.

Alergeny w bigosie po cygańsku z klopsikami

Lista alergenów dla bigosu po cygańsku z klopsikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze bigosu po cygańsku z klopsikami

na 100g gotowej potrawy

Pieczarki zawierają też witaminy z grupy B, w tym niacynę, ryboflawinę czy tiaminę. Ta grupa witamin wspiera funkcjonowanie mózgu czy tworzenie czerwonych krwinek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kcal)
96.85
464.86
Białko (g)
5.00
24.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany (g)
7.40
35.51
Węglowodany przyswajalne (g)
6.30
30.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.10
5.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz (g)
5.67
27.22
Tłuszcze nasycone (g)
2.23
10.72
Tłuszcze nienasycone (g)
3.44
16.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.66
12.78
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.77
3.72
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.94
90.93

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A (µg (mcg))
23.68
113.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.77
80.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.13
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
2.10
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe, kasza manna, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.21
10.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.16
10.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.86
76.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
230.51
1106.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód (mg)
202.96
974.22
Potas (mg)
253.35
1216.07
Wapń (mg)
15.61
74.92
Fosfor (mg)
72.22
346.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.09
67.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.70
3.35
Cynk (mg)
0.70
3.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu po cygańsku z klopsikami 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu po cygańsku z klopsikami

Koszt składników
81.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Kasza manna
36 g
3 łyżki
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 36 g
Pieczarki
1000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Cebula
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Papryka czerwona
500 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 500 g
Ogórki kiszone
230 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.76
Za 230 g
Pomidory w puszce
1000 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
5.75
Za 1000 g
Ketchup
500 g
pikantny
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cukier
10 g
2 łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
81.40