Przepis na bigos po cygańsku z klopsikami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek granulowany, cukier
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek

W misce wymieszaj mięso mielone, z jajkiem i kaszą manną. Dodaj płaską łyżeczkę czosnku granulowanego i majeranku oraz pół łyżeczki papryki wędzonej, oraz papryki słodkiej, a także sól i pieprz do smaku.

Masę wyrabiaj, aż całość dobrze się połączy. Z masy formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

Na patelni rozgrzej połowę oleju i usmaż na nim klopsiki. Przekładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Obierz cebulę i pokrój w piórka. Z papryk usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Ogórki kiszone pokrój w kosteczkę.

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej pozostały olej. Podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodaj pieczarki i dopraw solą i pieprzem. Duś razem przez kilka minut.

Następnie dodaj ogórki, paprykę, pomidory z puszki z sosem, ketchup i cukier. Dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dolej trochę ciepłej wody, tyle by przykryła warzywa. Duś całość przez 25 minut.

Po tym czasie dodaj klopsiki i gotuj jeszcze 15 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 20 minut, by sos zgęstniał.

W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.

Bigos po cygańsku z klopsikami na czarnej patelni żeliwnej
Bigos po cygańsku z klopsikami
Koszt przygotowania dania
55.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
464 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
50

Bigos po cygańsku z klopsikami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bigosie po cygańsku z klopsikami

Przepis na bigos po cygańsku z klopsikami to świetny pomysł na obiad, nie tylko sycący, ale również pyszny. Do przygotowania tego dania potrzebne będzie mięso mielone wieprzowo-wołowe, kasza manna, jajko, pieczarki, cebula, papryka czerwona, ogórki kiszone i pomidory z puszki. Z przypraw konieczny będzie cukier, ketchup, papryka wędzona, papryka słodka i oczywiście sól oraz pieprz.

Na początku przygotuj klopsiki. Mięso wymieszaj z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Dokładnie ugniataj masę z mięsa mielonego, by dobrze się całość się połączyła. Gotową masę formuj w małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż ładnie się zrumienią. Gotowe pulpeciki przekładaj na ręcznik papierowy, by trochę je odsączyć z tłuszczu.

Następnie przygotuj wszystkie składniki. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Z papryk usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Ogórki kiszone pokrój w kosteczkę. Danie możecie przygotować w garnku z grubym dnem, na patelni lub w woku. Ważne by było to dość duże naczynie by pomieścić całe danie. Na początku podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodaj pieczarki, dopraw solą oraz pieprzem i smaż, aż grzyby stracą na objętości. Jako kolejne dodajcie ogórki kiszone, paprykę, ketchup, pomidory z puszki i pozostałe przyprawy. Taki sos gotujcie około 25 minut, następnie dodajcie klopsiki i gotujcie jeszcze 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie ściągnijcie pokrywkę i gotujcie jeszcze 20 minut, by sos dobrze zgęstniał.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić bigos po cygańsku z klopsikami. Tak przygotowane mięso podane z sosem z pomidorami, pieczarkami i innymi warzywami to bardzo dobry pomysł na smaczny obiad.

Pieczarki są najbardziej rozpowszechnionymi grzybami na świecie. Występują w prawie każdej regionalnej kuchni dookoła globu. Choć wydaje się, że te małe, białe grzybki nie dają nic poza smakiem, to w tym miejscu można być mocno zaskoczonym. Okazuje się, że to świetne źródło witaminy D! Witamina ta występuję w formie witaminy D2, która w naszym organizmie przekształcana jest do aktywnej formy witaminy D. Zawierają też witaminy z grupy B, w tym niacynę, ryboflawinę czy tiaminę. Ta grupa witamin wspiera funkcjonowanie mózgu czy tworzenie czerwonych krwinek. Dodatkowo można w nich znaleźć selen, kwas foliowy, wapń, magnez czy cynk. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych, bo mają tylko 22 kcal w 100 g produktu.

Wartości odżywcze bigosu po cygańsku z klopsikami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kalorie)
96.85 kcal
464.86 kcal
Białko
5.00 g
24.01 g

Węglowodany w bigosie po cygańsku z klopsikami

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany
7.40 g
35.51 g
Węglowodany przyswajalne
6.30 g
30.23 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.10 g
5.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz
5.67 g
27.22 g
Tłuszcze nasycone
2.23 g
10.72 g
Tłuszcze nienasycone
3.44 g
16.50 g
Tłuszcze jednonasycone
2.66 g
12.78 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.77 g
3.72 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
18.94 mg
90.93 mg

Witaminy w przepisie na bigos po cygańsku z klopsikami

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A
23.68 µg (mcg)
113.68 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
16.77 mg
80.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.44 mg
2.10 mg
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe, kasza manna, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
2.21 µg (mcg)
10.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.16 mg
10.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.86 µg (mcg)
76.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
230.51 µg (mcg)
1106.46 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bigos po cygańsku z klopsikami

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód
202.96 mg
974.22 mg
Potas
253.35 mg
1216.07 mg
Wapń
15.61 mg
74.92 mg
Fosfor
72.22 mg
346.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.09 mg
67.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.70 mg
3.35 mg
Cynk
0.70 mg
3.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu po cygańsku z klopsikami 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bigosie po cygańsku z klopsikami

Lista alergenów dla bigosu po cygańsku z klopsikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania bigosu po cygańsku z klopsikami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Kasza manna
36 g
3 łyżki
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 36 g
Pieczarki
1000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Cebula
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Papryka czerwona
500 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 500 g
Ogórki kiszone
230 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.76
Za 230 g
Pomidory w puszce
1000 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
5.75
Za 1000 g
Ketchup
500 g
pikantny
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cukier
10 g
2 łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
81.40
Jak oceniasz przepis na bigos po cygańsku z klopsikami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób