Przepis na klopsy z mięsa mielonego krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

W misce umieść mięso, sól, pieprz, paprykę słodką. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę, dodaj do mięsa, przeciśnij przez praskę czosnek.

Bułkę zalej mlekiem i pozostaw do namoknięcia. Dodaj bułkę oraz jajka do reszty składników i wymieszaj dokładnie.

Formuj klopsy i panieruj w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż kotlety.

Zalej bulionem warzywnym i duś 15 minut.

Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj, posyp posiekaną natką pietruszki.

Klopsy z mięsa mielonego w sosie pomidorowym podane w rondlu.
Klopsy z mięsa mielonego
Koszt przygotowania dania
30.26 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
427 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
62

Klopsy z mięsa mielonego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o klopsach z mięsa mielonego

Klopsy z mięsa mielonego to smażone mięsne kulki w sosie. Pyszne klopsiki sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Przepis na klopsy z mięsa mielonego jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, cebula, jajko, bułka tarta, natka pietruszki, bułka pszenna, mleko, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, bulion warzywny, olej rzepakowy, śmietana kwaśna oraz natka pietruszki.

Jak zrobić klopsy z mięsa mielonego? W misce umieść mięso, sól, pieprz, paprykę słodką. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę, dodaj do mięsa, przeciśnij przez praskę czosnek. Bułkę zalej mlekiem i pozostaw do namoknięcia. Dodaj bułkę oraz jajka do reszty składników i wymieszaj dokładnie. Formuj klopsy i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż kotlety. Zalej bulionem warzywnym i duś 15 minut. Dodaj śmietanę i wymieszaj, posyp posiekaną natką pietruszki.

Mięso wieprzowe jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera witaminy i składniki mineralne takie jak fosfor, cynk, magnez i żelazo. Mięso wieprzowe zawiera spore ilości tłuszczu, dlatego staraj się wybierać kawałki mniej tłuste i poprosić o zmielenie w sklepie. Fosfor jest składnikiem mineralny niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. niedobór fosforu może mieć wpływ na powstawanie osteoporozy. Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotnych, jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.

Podsumowując prosty przepis na klopsy w sosie to dobre danie na obiad dla całej rodziny. Pomysł na pyszne kotlety z mięsa mielonego możesz podać z makaronem lub kopytkami. Klopsy w sosie możesz przechowywać w lodówce przez 3 dni.

Wartości odżywcze klopsów z mięsa mielonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
194.25 kcal
427.35 kcal
Białko
10.31 g
22.67 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
13.47 g
29.63 g
Tłuszcze nasycone
6.93 g
15.24 g
Tłuszcze nienasycone
6.54 g
14.39 g
Tłuszcze jednonasycone
5.28 g
11.61 g
Tłuszcze wielonasycone
1.26 g
2.77 g

Witaminy w przepisie na klopsy z mięsa mielonego

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina B6
0.22 mg
0.48 mg
Witamina B12
0.50 µg (mcg)
1.10 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula, bułka pszenna.
czytaj dalej
Tiamina
0.40 mg
0.87 mg
Ryboflawina
0.22 mg
0.48 mg
Niacyna
2.38 mg
5.24 mg
Foliany
17.04 µg (mcg)
37.49 µg (mcg)
Brak danych dla: mleko 3,2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na klopsy z mięsa mielonego

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
101.18 mg
222.60 mg
Potas
204.64 mg
450.20 mg
Wapń
58.76 mg
129.27 mg
Fosfor
132.44 mg
291.37 mg
Magnez
16.87 mg
37.12 mg
Żelazo
0.94 mg
2.07 mg
Brak danych dla: mleko 3,2%.
czytaj dalej
Cynk
1.29 mg
2.84 mg
Miedź
0.05 mg
0.12 mg
Brak danych dla: mleko 3,2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klopsów z mięsa mielonego 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w klopsach z mięsa mielonego

Lista alergenów dla klopsów z mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania klopsów z mięsa mielonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Bułka pszenna
100 g
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 100 g
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Bułka tarta
100 g
pół szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
43.90
Jak oceniasz przepis na klopsy z mięsa mielonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób