Przepis na klopsy w sosie pomidorowym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, papryka wędzona, oregano, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, maszynka do mielenia

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano suszone oraz paprykę wędzoną. Chwilę podsmaż.

Cebulę zmiel z mięsem z kurczaka za pomocą maszynki do mielenia mięsa.

Zmielone mięso włóż do miski, dodaj do niego bułkę tartą, jajko oraz przyprawy. Całość wymieszaj.

Zwilżonymi dłońmi uformuj nieduże klopsiki.

Na rozgrzaną patelnię z oliwą wyłóż klopsiki i podsmaż je. Następnie odwróć je na drugą stronę i znów podsmaż.

Podsmażone klopsiki zalej bulionem drobiowym i duś pod przykryciem przez około 5-10 minut (w tym czasie potrząśnij, aby wymieszać pulpeciki).

Następnie dodaj do niego przecier pomidorowy i duś bez przykrycia przez około 10 minut. W tym, czasie zamieszaj kilka razy.

Gotowe klopsiki podawaj z ugotowanym makaronem lub ziemniakami.

Klopsy w sosie pomidorowym znajdują się na białym, kwadratowym talerzu, który leży na drewnianym blacie.na
Klopsy w sosie pomidorowym
Koszt przygotowania dania
26.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
358 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
65

Klopsy w sosie pomidorowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o klopsach w sosie pomidorowym

Klopsy w sosie pomidorowym to doskonały wybór na mięsny dodatek do obiadu. Swietnie smakują jako dodatek do ziemniaków, makaronu, ryżu czy kaszy. Dodatkowo nie zapomnij włączyć do takiego posiłku świeżych warzyw w postaci surówki, które dostarczają do naszego organizmu wielu składników mineralnych i witamin. Przepis na klopsiki w sosie pomidorowym jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. A więc jak się robi pulpety w sosie pomidorowym? Już spieszę z odpowiedzią na to pytanie. Przygotuj następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, cebulę, bułkę tartą, jaja kurze, bulion drobiowy, oliwę z oliwek, przecier pomidorowy oraz przyprawy (sól, pieprz, sos sojowy, paprykę wędzoną, oregano i czosnek). Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż. Cebulę zmiel z mięsem, dodaj do niego jajko, bułkę tartą - całość dokładnie wymieszaj. Przy pomocy zwilżonych dłoni uformuj kulki mięsne, podsmaż je na rozgrzanej patelni, zalej bulionem i duś chwilę. Następnie dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Te przepyszne kulki w sosie pomidorowym są bardzo szybkie do przygotowania, dlatego koniecznie wypróbuj naszego przepisu i wprowadź nowe przepisy do swojego jadłospisu.

Podsumowując klopsy w sosie pomidorowym to idealna propozycja na mięsny dodatek do obiadu. Doskonale smakuje z wieloma dodatkami węglowodanowymi oraz z surówkami ze świeżych warzyw. Jest to doskonała propozycja na danie w diecie redukcyjnej, ponieważ użycie mięsa drobiowego przyczynia się do mniejszej kaloryczności potrawy i lepszej strawności. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu pełnowartościowego i łatwostrawnego białka zwierzęcego. Dodatek sosu na bazie pomidorów znacząco podniesie wartość odżywczą dania. Pomidory bogate są w związek o nazwie likopen, który pozytywnie wpływa na nasz wzrok. Są również doskonałym źródłem antyoksydantów, które zmniejszają produkcję wolnych rodników, opóźniają proces starzenia się naszego organizmu oraz zmniejszają ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.

Wartości odżywcze klopsów w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
Białko
10.69 g
32.08 g

Węglowodany w klopsach w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
6.19 g
18.58 g
Węglowodany przyswajalne
5.34 g
16.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.85 g
2.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
5.75 g
17.26 g
Tłuszcze nasycone
1.57 g
4.72 g
Tłuszcze nienasycone
4.18 g
12.54 g
Tłuszcze jednonasycone
3.40 g
10.19 g
Tłuszcze wielonasycone
0.78 g
2.35 g
Cholesterol
45.63 mg
136.88 mg

Witaminy w przepisie na klopsy w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
18.88 µg (mcg)
56.65 µg (mcg)
Witamina B6
0.38 mg
1.14 mg
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.42 µg (mcg)
Witamina C
3.67 mg
11.02 mg
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Witamina E
1.51 mg
4.52 mg
Retinol
10.60 µg (mcg)
31.79 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.27 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.43 mg
Niacyna
4.59 mg
13.78 mg
Foliany
14.17 µg (mcg)
42.51 µg (mcg)
Beta karoten
97.69 µg (mcg)
293.07 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na klopsy w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
106.82 mg
320.46 mg
Potas
294.85 mg
884.56 mg
Wapń
18.91 mg
56.73 mg
Fosfor
114.49 mg
343.48 mg
Żelazo
1.02 mg
3.07 mg
Cynk
0.52 mg
1.55 mg
Miedź
0.13 mg
0.38 mg
Mangan
0.10 mg
0.29 mg
Brak danych dla: cebula, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klopsów w sosie pomidorowym 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w klopsach w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla klopsów w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania klopsów w sosie pomidorowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bulion drobiowy
150 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 150 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koszt składników
67.80
Jak oceniasz przepis na klopsy w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób