Przepis na klopsy w sosie pieczarkowym krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
miska, patelnia, pokrywka do patelni

Mięso mielonego połącz z jajkami, bułką tartą i przyprawami.

Mięso dokładnie połącz ze składnikami. Uformuj małe klopsiki.

Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę.

Podsmaż na oliwie z oliwek.

Trzymaj na patelni tak długo, aż będą miękkie.

Gotowy farsz przełóż do miski.

Na tej samej patelni podsmaż klopsiki z obu stron.

Do klopsików dodaj farsz oraz wlej bulion.

Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu.

Pod koniec dodaj śmietanę i czekaj, aż sos zgęstnieje.

Klopsy w sosie pieczarkowym na patelni
Klopsy w sosie pieczarkowym
Koszt przygotowania dania
22.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
279 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
77

Klopsy w sosie pieczarkowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o klopsach w sosie pieczarkowym

Pyszne klopsy w sosie pieczarkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, które idealnie sprawdzi się na obiad oraz spotkanie rodzinne. Klopsy z mięsa mielonego są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Mięso mielone z sosem na bazie pieczarek i przyprawami zachwyci każdego, i gwarantuję, że potrawa zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić klopsy w sosie pieczarkowym? Przygotowanie ich jest bardzo proste. Na początku należy mięso mielone połączyć z jajkami, bułką tartą i przyprawami. Składniki dokładnie łączymy i formujemy z nich małe klopsiki. Następnie pieczarki i cebulkę kroimy w kostkę, które podsmażamy na oliwie z oliwek, aż będą miękkie. Gotowy farsz przekładamy do miski i na tej samej patelni podsmażamy klopsiki z obu stron. Do podpieczonego mięsa dodajemy farsz z pieczarek oraz wlewamy bulion, po czym całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec dodajemy śmietanę i gotujemy dalej, aż sos zgęstnieje.

Przepis na klopsy w sosie pieczarkowym nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Składa się między innymi z pieczarek, które posiadają bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Są one składnikiem o niskiej wartości kalorycznej. Pieczarki to również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który odpowiada między innymi za obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi oraz normalizacje poziomu cukru we krwi. Ponadto pieczarki są bogactwem witamin z grupy B oraz C i D. Grzyby posiadają także składniki, które mają działanie antynowotworowe oraz chroniące DNA przed uszkodzeniami.

Pomysł na klopsy w sosie są szybkie do przyrządzenia. Domowe i dobre danie z pieczarkami to zdrowa wersja propozycji na obiad. Opcji jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczne pulpety na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Wartości odżywcze klopsów w sosie pieczarkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
127.21 kcal
279.87 kcal
Białko
12.09 g
26.60 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
7.06 g
15.53 g
Tłuszcze nasycone
2.73 g
6.00 g
Tłuszcze nienasycone
4.34 g
9.54 g
Tłuszcze jednonasycone
2.87 g
6.32 g
Brak danych dla: pieczarki.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.46 g
3.22 g
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na klopsy w sosie pieczarkowym

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina B6
0.27 mg
0.60 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.38 mg
0.84 mg
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.19 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.46 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
3.98 mg
8.75 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
14.68 µg (mcg)
32.29 µg (mcg)
Brak danych dla: bulion warzywny, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na klopsy w sosie pieczarkowym

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
237.25 mg
521.95 mg
Potas
211.03 mg
464.27 mg
Wapń
34.89 mg
76.76 mg
Fosfor
135.06 mg
297.13 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
17.14 mg
37.72 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.95 mg
2.08 mg
Cynk
1.40 mg
3.09 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.29 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klopsów w sosie pieczarkowym 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w klopsach w sosie pieczarkowym

Lista alergenów dla klopsów w sosie pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania klopsów w sosie pieczarkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
40 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Śmietana 12%
125 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 125 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
70.00
Jak oceniasz przepis na klopsy w sosie pieczarkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób