Klopsiki w occie

Opublikowano: 03.03.2022 r., 17:45 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Klopsiki w occie podane w słoiku.
Klopsiki w occie
Klopsiki w occie to niecodzienny pomysł na świetną przekąskę, która na pewno zrobi furorę na wszystkich przyjęciach. Klopsiki są smaczne, proste, a przy tym ciekawe.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Marynowanie 90 min
212 kcal
Kcal w porcji
172 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso mielone z kurczaka (1000 g)
  • Ocet jabłkowy (250 ml)
  • Cukier (20 g)
  • Cebula (400 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, szklany pojemnik

Przepis na klopsiki w occie krok po kroku

Do miski włóż mięso. Dopraw je pieprzem i solą. Uformuj z niego małe kotleciki.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso na złoty kolor.

Do garnka wlej 3 szklanki wody i ocet, dodaj ziele i liść laurowy, a także pokrojoną w piórka cebulę.

Gorącą zalewą zalej klopsiki i odstaw na 12 h do lodówki.

Jak oceniasz przepis na klopsiki w occie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat klopsików w occie

Klopsiki w occie to niecodzienny pomysł na świetną przekąskę, która na pewno zrobi furorę na wszystkich przyjęciach. Klopsiki są smaczne, proste, a przy tym ciekawe. Można podawać je z ziemniakami, czy kaszą, lub włożyć do tortilli. Idealnie pasują do sosu pomidorowego. Są malutkie, jednak dzięki temu łatwiej można je porcjować.

Przepis na klopsiki w occie to idealne rozwiązanie dla wszystkich miłośników ciekawych potraw, ta taka właśnie jest. Jest on przy tym niezwykle łatwy i pozwala przygotować pyszne danie w zaledwie kilka chwil. Tak przygotowane pulpety świetnie komponują się z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Są idealną opcją na szybki, ale zbilansowany posiłek, który na pewno zaspokoi nawet duży głód. Te kotlety mielone świetnie sprawdzają się na obiad lub na kolację.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić klopsiki w occie, które świetnie sprawdzą się nie tylko jako przekąska, ale również na obiad, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Pulpety najlepiej robić z mięsa mielonego, które ma odpowiednią konsystencję. Najlepiej sprawdzi się kawałek bardzo drobno zmielony, który sprawi, że całość będzie łatwiejsza w formowaniu i nie będzie się rozpadać. W tym przepisie proponowane jest mięso z kurczaka, które jest niezwykle delikatne, a przy tym zawiera sporo białka. To opcja bardzo zdrowa i idealna na każdej diecie. Jednak przepis sprawdzi się również w przypadku mięsa wołowego i wieprzowego. Które nie jest bardzo kaloryczne, a przy okazji można z łatwością znaleźć je w sklepie, co na pewno będzie dużym plusem. Jego cena nie jest zbyt wygórowana. W porównaniu z mięsem czerwonym, wołowym lub wieprzowym, ma znacznie więcej błonnika, a dużo mniej nasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu jest bezpieczne dla układu sercowego i może gościć w diecie na co dzień. Chociaż wciąż jest wybierany niestety rzadziej, warto to zmienić, a ta receptura pomaga to zrobić w prosty i smaczny sposób. Dodatkowo drób dostarcza sporo witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i tryptofanu, który dba o odpowiednią ilość hormonu szczęścia w organizmie. To mięso jest również świetnym wyborem na diecie redukcyjnej, gdyż odznacza się dość wysoką sytością.

To doskonały pomysł na kotlety z mięsa mielonego w zalewie octowej, obok których ciężko jest przejść obojętnie.

Alergeny w klopsikach w occie

Lista alergenów dla klopsików w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Wartości odżywcze klopsików w occie

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(172g)
Energia (kcal)
123.46
212.35
Białko (g)
10.40
17.89
Fenyloalanina (mg)
0.40
0.68
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(172g)
Węglowodany (g)
3.50
6.02
Węglowodany przyswajalne (g)
3.10
5.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.40
0.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(172g)
Tłuszcz (g)
7.37
12.68
Tłuszcze nasycone (g)
2.19
3.77
Tłuszcze nienasycone (g)
5.18
8.92
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.07
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.15
86.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(172g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.33
0.56
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.56
Witamina C (mg)
1.73
2.97
Witamina E (mg)
0.54
0.93
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.13
Ryboflawina (mg)
0.15
0.25
Niacyna (mg)
3.28
5.64
Foliany (µg (mcg))
5.01
8.63
Beta karoten (µg (mcg))
0.23
0.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(172g)
Sód (mg)
36.71
63.14
Potas (mg)
349.12
600.48
Wapń (mg)
9.92
17.06
Fosfor (mg)
111.72
192.16
Magnez (mg)
15.31
26.33
Żelazo (mg)
0.57
0.98
Cynk (mg)
0.90
1.55
Miedź (mg)
0.05
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny klopsików w occie 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klopsików w occie

Koszt składników
50.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
1000 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 1000 g
Ocet jabłkowy
250 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 250 ml
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Cebula
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
50.50