Klopsy gotowane w sosie pomidorowym

Opublikowano: 05.05.2021 r., 12:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Klopsy gotowane w sosie pomidorowym podane na białym, głębokimg talerzu.
Klopsy gotowane w sosie pomidorowym
Koniecznie wypróbuj przepisu na smaczne klopsy gotowane w sosie pomidorowym. Świetnie sprawdzą się jako mięsny dodatek obiadowy. Doskonale smakują z ziemniakami.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 25 min
330 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone z kurczaka (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (25 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Koncentrat pomidorowy (25 g)
  • Mąka pszenna typ 750 (25 g)
  • Jogurt naturalny (150 ml)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kostka rosołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała, miska

Przepis na klopsy gotowane w sosie pomidorowym krok po kroku

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.

Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, bułką tartą i zeszkloną cebulką.

Z masy uformuj niewielkie kulki, ułóż je na talerzu i odstaw na pół godziny do lodówki.

W garnku z wrzątkiem (około 1 litra) rozpuść kostkę rosołową.

Do wrzątku wrzuć klopsy i gotuj je około 20 minut. Po ugotowaniu wyciągnij je na talerz.

Następnie odlej trochę wywaru do miski, wymieszaj go z koncentratem pomidorowym, mąką i jogurtem. Następnie zawartość miski wlej do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Do gotowego sosu włóż podgotowane klopsy i gotuj je jeszcze około 5 minut.

Gotowe klopsy w sosie pomidorowym podawaj od razu po przygotowaniu.

Możesz je podać np. z ugotowanymi ziemniakami lub kaszą.

Jak oceniasz przepis na klopsy gotowane w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat klopsów gotowanych w sosie pomidorowym

Przepis na klopsy gotowane w sosie pomidorowym sprawdzą się idealnie na obiad z rodziną i ze znajomymi. Klopsy z mięsa mielonego są proste w przygotowaniu i nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, żeby je przygotować. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania pysznego obiadu to mięso mielone, bułka tarta, jajka, cebula, koncentrat pomidorowy, mąka, jogurt naturalny, sól, pieprz, kostka rosołowa i olej.

A więc jak zrobić pyszne klopsy w sosie pomidorowym? Pokrojoną cebulę w kostkę usmaż na złocisty kolor na rozgrzanym oleju. Mielone mięso wymieszaj z jajkiem, bułką tartą i zeszkloną wcześniej na patelni cebulką. Uformuj z mięsa kulki i odłóż do lodówki na pół godziny. Przygotuj duży garnek w którym zagotuj litr wody. Do zagotowanej wody wrzuć kostkę rosołową. Do wrzątku wrzuć kulki mięsne wyciągnięte z lodówki i gotuj przez 20 minut. Żeby uzyskać sos pomidorowy odlej trochę wywaru do miski i wymieszaj go z koncentratem pomidorowym, mąką i jogurtem. Następnie zawartość miski wlej do pozostałości w garnku i dokładnie wymieszaj. Do zagotowanego sosu wrzuć gotowe klopsy.

Klopsy gotowane w sosie pomidorowym wykonane z dobrej jakości mięsa mielonego dostarczają organizmowi cennych składników mineralnych takich jak fosfor, potas, cynk, wapń, żelazo, sód oraz magnez. Dodatkowo mięso mielone jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz witamin z grupy B. Jak rozpoznać dobrej jakości mięso mielone? Dobre jakościowo mięso powinno mieć spójną konsystencję. Aby sprawdzić czy jest świeże należy nacisnąć je palcem, następnie obserwować czy szybko powróciło do swojego poprzedniego kształtu.

Podsumowując klopsy w sosie pomidorowym sprawdzą się idealnie na szybki obiad w niedziele i nie tylko. Są one delikatne i soczyste w pysznym pomidorowym sosie. Jest to banalnie prosty przepis. Takie klopsiki możesz podać w dowolny sposób z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Idealnie komponować będą się z dowolną surówką. Klopsy w sosie pomidorowym uwielbiane są nie tylko przez dorosłych ale również przez małe dzieci.

Alergeny w klopsach gotowanych w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla klopsów gotowanych w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 750
    • kostka rosołowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka rosołowa
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka rosołowa

Wartości odżywcze klopsów gotowanych w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Sól i pieprz możesz zastąpić świeżymi lub suszonymi ziołami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
146.76
330.20
Białko (g)
13.04
29.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
6.45
14.51
Węglowodany przyswajalne (g)
6.05
13.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.40
0.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
7.57
17.03
Tłuszcze nasycone (g)
2.37
5.33
Tłuszcze nienasycone (g)
5.20
11.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.60
8.09
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.61
3.62
Cholesterol (mg)
93.58
210.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
22.00
49.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.17
2.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.89
44.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.62
8.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.74
39.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
25.11
56.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
85.77
192.99
Potas (mg)
393.76
885.95
Wapń (mg)
51.12
115.03
Fosfor (mg)
160.45
361.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.91
44.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.04
2.33
Cynk (mg)
1.23
2.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klopsów gotowanych w sosie pomidorowym 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klopsów gotowanych w sosie pomidorowym

Koszt składników
37.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
500 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
25 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 25 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Mąka pszenna typ 750
25 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Jogurt naturalny
150 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 ml
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Koszt składników
37.10