Jajka w sosie chrzanowo-majonezowym

Opublikowano: 26.11.2023 r., 17:01 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajka w sosie chrzanowo-majonezowym
Jajka w sosie chrzanowo-majonezowym
Idealne połączenie na Wielkanoc to jajka i sos chrzanowo-majonezowy. To świetna przystawka na te święta. Zobacz, jak zrobić jajka w sosie chrzanowo-majonezowym.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
135 kcal
Kcal w porcji
94 g
Wielkość porcji
9
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Chrzan - tarty (30 g)
  • Majonez light (40 g)
  • Śmietana 12% (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
Sprzęt kuchenny
garnek, salaterka, miska

Przepis na jajka w sosie chrzanowo-majonezowym krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo.

Ugotowane jajka obierz i umyj.

Przekrój jajka na pół.

Wymieszaj w misce majonez, chrzan, śmietanę, sól i pieprz do smaku.

Jajka wyłóż na salaterkę i polej sosem.

Całość posyp szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na jajka w sosie chrzanowo-majonezowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,6% osób

Więcej informacji na temat jajek w sosie chrzanowo-majonezowym

Idealne połączenie na Wielkanoc to jajka i sos chrzanowo-majonezowy. To świetna przystawka na te święta. Zobacz, jak zrobić jajka w sosie chrzanowo-majonezowym. To jest bardzo proste i szybkie. Przepis na jajka w sosie chrzanowo-majonezowym jest dobry nie tylko na święta Wielkanocne. Genialnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych czy nawet na zwykłym śniadaniu z rodziną. Te jajka w sosie chrzanowo-majonezowym zdecydowanie powinny gościć na każdej imprezie, bo są pyszne i łatwe.

Czy jest coś lepszego podczas świąt Wielkanocnych niż duet jajek i chrzanu? Chyba nie. Jajka w sosie chrzanowo-majonezowym są niezwykle pyszne. Łączą dwa bardzo ważne składniki, które serwuje się podczas świąt, dlatego potrawa ta jest idealnym pomysłem na przystawkę. Przygotowywanie przepisu na jajka w sosie chrzanowo-majonezowym jest szybkie i proste, bo wystarczy 20 minut na wszystko. Takie danie możesz podać także po schłodzeniu, są równie smaczne co podawane od razu. Jajka w sosie chrzanowo-majonezowym najlepiej smakują ze świeżym pieczywem.

Jak zrobić jajka w sosie chrzanowo-majonezowym? Na wstępie należy ugotować jajka na twardo. Gdy jajka będą ugotowane trzeba je obrać i umyć. Jajka przekrój na pół i ułóż na salaterce. Majonez, śmietanę, chrzan, sól i pieprz wymieszaj ze sobą, tworząc sos. Jajka polej sosem i posyp posiekanym szczypiorkiem. Przepis na jajka w sosie chrzanowo-majonezowym jest gotowy – można podawać go od razu.

Jajka w sosie chrzanowo-majonezowym to dobry pomysł na posiłek o niewielkiej zawartości węglowodanów oraz o niskim indeksie glikemicznym. Super sprawdzi się na pyszny posiłek w diecie low carb czy keto. Jeżeli ograniczasz podaż węglowodanów, ten pomysł na posiłek będzie odpowiedni.

Pamiętaj, że każdy ma swój smak. Z tego względu, ilość chrzanu podawana w przepisie może być dobrowolnie modyfikowana. Jeżeli chciałbyś trochę mniej pikantne danie, wystarczy dać mniejszą ilość chrzanu. Jeśli natomiast ta ostrość jest zbyt delikatna, dodaj go więcej.

Chrzan jest ostry i ma substancje drażniące układ pokarmowy. Nie nadaje się dla osób, które cierpią na między innymi wrzody żołądka czy nieswoiste choroby zapalne jelit. Poza jego ciemnymi stronami ma on także korzystne dla zdrowia właściwości. Do nich zalicza się między innymi zwiększenie odporności, ponieważ ma działanie antybakteryjne. Poza tym działa przeciwnowotworowo. To zasługa glukozylanów, czyli związków roślinnych. Ponadto chrzan jest źródłem kwasu foliowego, potasu, witaminy C, wapnia, magnezu i fosforu.

Alergeny w jajkach w sosie chrzanowo-majonezowym

Lista alergenów dla jajek w sosie chrzanowo-majonezowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze jajek w sosie chrzanowo-majonezowym

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na to, że chrzan jest pikantny, potrawa ta nie jest zalecana dla dzieci. Nie powinny spożywać go też osoby chorujące na choroby układu pokarmowego, np przy refluksie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(94g)
Energia (kcal)
144.63
135.95
Białko (g)
9.39
8.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(94g)
Węglowodany (g)
3.14
2.95
Węglowodany przyswajalne (g)
2.89
2.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
0.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(94g)
Tłuszcz (g)
10.26
9.65
Tłuszcze nasycone (g)
4.05
3.80
Tłuszcze nienasycone (g)
6.21
5.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.46
3.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.75
2.59
Cholesterol (mg)
267.99
251.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(94g)
Witamina A (µg (mcg))
124.03
116.58
Witamina B6 (mg)
0.13
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.68
0.64
Witamina C (mg)
2.02
1.90
Witamina D (µg (mcg))
1.43
1.35
Witamina E (mg)
0.78
0.73
Retinol (µg (mcg))
123.49
116.08
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Ryboflawina (mg)
0.34
0.32
Niacyna (mg)
0.10
0.09
Foliany (µg (mcg))
39.21
36.85
Beta karoten (µg (mcg))
5.58
5.24

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(94g)
Sód (mg)
226.83
213.22
Potas (mg)
143.87
135.24
Wapń (mg)
60.68
57.04
Fosfor (mg)
151.73
142.63
Magnez (mg)
12.94
12.16
Żelazo (mg)
1.29
1.21
Cynk (mg)
1.04
0.98
Miedź (mg)
0.06
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek w sosie chrzanowo-majonezowym 9
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek w sosie chrzanowo-majonezowym

Koszt składników
16.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Chrzan
30 g
tarty
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 30 g
Majonez light
40 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 40 g
Śmietana 12%
45 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 45 g
Koszt składników
16.70