Jajka w sosie chrzanowo-majonezowym
- Jajko (5 szt.)
- Chrzan - tarty (30 g)
- Majonez light (40 g)
- Śmietana 12% (45 g)
Przepis na jajka w sosie chrzanowo-majonezowym krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo.
Ugotowane jajka obierz i umyj.
Przekrój jajka na pół.
Wymieszaj w misce majonez, chrzan, śmietanę, sól i pieprz do smaku.
Jajka wyłóż na salaterkę i polej sosem.
Całość posyp szczypiorkiem.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat jajek w sosie chrzanowo-majonezowym
Idealne połączenie na Wielkanoc to jajka i sos chrzanowo-majonezowy. To świetna przystawka na te święta. Zobacz, jak zrobić jajka w sosie chrzanowo-majonezowym. To jest bardzo proste i szybkie. Przepis na jajka w sosie chrzanowo-majonezowym jest dobry nie tylko na święta Wielkanocne. Genialnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych czy nawet na zwykłym śniadaniu z rodziną. Te jajka w sosie chrzanowo-majonezowym zdecydowanie powinny gościć na każdej imprezie, bo są pyszne i łatwe.
Czy jest coś lepszego podczas świąt Wielkanocnych niż duet jajek i chrzanu? Chyba nie. Jajka w sosie chrzanowo-majonezowym są niezwykle pyszne. Łączą dwa bardzo ważne składniki, które serwuje się podczas świąt, dlatego potrawa ta jest idealnym pomysłem na przystawkę. Przygotowywanie przepisu na jajka w sosie chrzanowo-majonezowym jest szybkie i proste, bo wystarczy 20 minut na wszystko. Takie danie możesz podać także po schłodzeniu, są równie smaczne co podawane od razu. Jajka w sosie chrzanowo-majonezowym najlepiej smakują ze świeżym pieczywem.
Jak zrobić jajka w sosie chrzanowo-majonezowym? Na wstępie należy ugotować jajka na twardo. Gdy jajka będą ugotowane trzeba je obrać i umyć. Jajka przekrój na pół i ułóż na salaterce. Majonez, śmietanę, chrzan, sól i pieprz wymieszaj ze sobą, tworząc sos. Jajka polej sosem i posyp posiekanym szczypiorkiem. Przepis na jajka w sosie chrzanowo-majonezowym jest gotowy – można podawać go od razu.
Jajka w sosie chrzanowo-majonezowym to dobry pomysł na posiłek o niewielkiej zawartości węglowodanów oraz o niskim indeksie glikemicznym. Super sprawdzi się na pyszny posiłek w diecie low carb czy keto. Jeżeli ograniczasz podaż węglowodanów, ten pomysł na posiłek będzie odpowiedni.
Pamiętaj, że każdy ma swój smak. Z tego względu, ilość chrzanu podawana w przepisie może być dobrowolnie modyfikowana. Jeżeli chciałbyś trochę mniej pikantne danie, wystarczy dać mniejszą ilość chrzanu. Jeśli natomiast ta ostrość jest zbyt delikatna, dodaj go więcej.
Chrzan jest ostry i ma substancje drażniące układ pokarmowy. Nie nadaje się dla osób, które cierpią na między innymi wrzody żołądka czy nieswoiste choroby zapalne jelit. Poza jego ciemnymi stronami ma on także korzystne dla zdrowia właściwości. Do nich zalicza się między innymi zwiększenie odporności, ponieważ ma działanie antybakteryjne. Poza tym działa przeciwnowotworowo. To zasługa glukozylanów, czyli związków roślinnych. Ponadto chrzan jest źródłem kwasu foliowego, potasu, witaminy C, wapnia, magnezu i fosforu.
Alergeny w jajkach w sosie chrzanowo-majonezowym
Lista alergenów dla jajek w sosie chrzanowo-majonezowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze jajek w sosie chrzanowo-majonezowym
Ze względu na to, że chrzan jest pikantny, potrawa ta nie jest zalecana dla dzieci. Nie powinny spożywać go też osoby chorujące na choroby układu pokarmowego, np przy refluksie.
Energia i białka
(94g)
Węglowodany
(94g)
Tłuszcze
(94g)
Witaminy
(94g)
Składniki mineralne
(94g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.