Ciasto z białą czekoladą

Opublikowano: 25.04.2021 r., 13:39 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort z białą czekoladą i owocami
Ciasto z białą czekoladą
Wypróbuj najlepszy przepis na ciasto z białą czekoladą. Pyszne i delikatne w smaku ciasto idealnie komponuje się z malina czy borówkami. Świetna propozycja na uroczysty czy wykwintny deser.
Przygotowanie 390 min
349 kcal
Kcal w porcji
88 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Herbatniki (200 g)
  • Czekolada biała - 1,5 tabliczki (150 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 duże opakowanie (400 g)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
  • Masło (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
robot kuchenny, mikser, garnek mały, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm

Przepis na ciasto z białą czekoladą krok po kroku

W robocie kuchennym rozdrobnij herbatniki.

W garnku roztop masło.

Ponownie włącz robot kuchenny, dodaj do herbatników kakao oraz roztopione masło.

Herbatniki wyłóż do formy i dokładanie pokryj nimi całą jej powierzchnię. Wstaw do lodówki na czas robienia masy.

W garnku roztop czekoladę z dodatkiem 1/4 śmietany.

W dużej misce ubij śmietanę, dodaj partiami mascarpone oraz roztopioną czekoladę.

Masę wyłóż na spód i wyrównaj.

Ciasto chłodź co najmniej 6 godzin.

Jak oceniasz przepis na ciasto z białą czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta z białą czekoladą

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto z białą czekoladą to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Ciasto jest szybkie i nie wymaga pieczenia. Dobre i łatwe ciasto czekoladowe z białą czekoladą przygotujesz w parę minut. Ponieważ ciasto jest z musem z białej czekolady oraz z mascarpone musi się schłodzić parę godzin. Proste ciasto z białą czekoladą to również świetna propozycja na letni, okazjonalny deser. Podany ze świeżymi, sezonowymi owocami, takimi jak borówki czy maliny, będzie smakował wyśmienicie. Wersję bardziej tropikalną możesz podać z mango i ananasem. Przepis na ciasto z białej czekolady jest łatwy i bez problemu wykona go każdy.

Placek z białą czekoladą to świetna propozycja na letni lub wykwintny deser.

Alergeny w cieście z białą czekoladą

Lista alergenów dla ciasta z białą czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Czekolada biała
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta z białą czekoladą

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z białą czekoladą jest wyjątkowo pysznym ciastem. Spożywanie go raz na jakiś czas, jako kawałek ciasta po niedzielnym obiedzie absolutnie nie wypłynie negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(88g)
Energia (kcal)
397.53
349.82
Białko (g)
4.18
3.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(88g)
Węglowodany (g)
22.92
20.17
Węglowodany przyswajalne (g)
22.15
19.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
0.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(88g)
Tłuszcz (g)
32.16
28.30
Tłuszcze nasycone (g)
27.44
24.15
Tłuszcze nienasycone (g)
4.72
4.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(88g)
Sód (mg)
262.76
231.23
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z białą czekoladą 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z białą czekoladą

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Czekolada biała
150 g
1,5 tabliczki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
1 duże opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
33.50