Przepis na ciasto hawana krok po kroku

Składniki dla 14 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sok z pomarańczy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, sitko, folia spożywcza, miska, trzepaczka do jajek, blaszka do pieczenia 21 x 30 cm

Nastaw piekarnik na 180 st C (góra-dół). Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Przesiej mąkę pszenną ze skrobią oraz proszkiem do pieczenia.

Biszkopt: oddziel białka od żółtej (4 sztuki) - powinny mieć temperaturę pokojową.

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.

Dodawaj stopniowo cukier puder (180 g), cały czas miksując.

Po wymieszaniu cukru dodawaj stopniowo 4 żółtka, krótko miksuj.

Następnie dolej stopniowo olej i krótko zmiksuj.

Do masy dodaj przesiane suche składniki (rozdziel na 3 części) i wymieszaj łyżką.

Wlej masę do formy i piecz do suchego patyczka (około 50 minut). Po upieczeniu biszkopt ostudź.

Tę samą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 135 st. C z termoobiegiem.

Beza: oddziel białka od żółtek (4 sztuki) - temperatura pokojowa.

Białka ubij na sztywno.

Do ubitych białek dodawaj stopniowo po łyżce cukru pudru (160 g). Po każdej łyżce miksuj chwilę, by cukier się rozpuścił.

Po wykorzystaniu cukru, do białek dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj całość delikatnie łyżką.

Bezę wlej do blaszki i piecz przez około 45 minut.

Krem: 400 ml mleka wlej do garnka. Dodaj cukier i zagotuj.

W pozostałych 200 ml mleka wymieszaj proszek budyniowy oraz żółtka.

Gdy mleko się ugotuje, wlej budyń z żółtkami i szybko mieszaj. Gotuj kilka chwil, aż masa zgęstnieje i nie będzie w niej grudek.

Budyń przykryj folią i ostudź całkowicie.

Masło zacznij ubijać. Powinno stać się jasne.

Do masła dodawaj po 2 łyżki budyniu i cały czas miksuj.

Do masy budyniowej dodaj odsączonego z syropu ananasa pokrojonego w niewielką kostkę. Wymieszaj.

Ostudzony biszkopt przekrój na pół.

Rum połącz z sokiem z 1 pomarańczy.

Ponczem nasącz biszkopt (zostawiając też na drugi placek). Najlepiej nasączyć z obu stron.

Na nasączony biszkopt wyłóż połowę kremu budyniowego.

Na kremie ułóż drugi blat biszkoptu nasączonego najlepiej z obu stron.

Wyłóż resztę kremu budyniowego.

Na wierzchu ciasta ułóż bezę kokosową.

Ciasto zabezpiecz i schowaj na całą noc do lodówki.

Ciasto hawana
Ciasto hawana
Koszt przygotowania dania
38.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
543 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
71

Ciasto hawana - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście hawana

Ten pyszny, egzotyczny placek to dobry pomysł na deser do kawy. Lubisz połączenie kokosa i ananasa z nutą alkoholu? Sprawdź jak zrobić ciasto hawana. Jest bardzo smaczne, łatwe i szybkie. Zdecydowanie nadaje się na każdą okazję. Ciasto hawana zawiera dobrze nasączony biszkopt, pyszny krem z dodatkiem ananasa oraz kokosową bezę. Przygotuj ciasto hawana dzień przed planowanym podaniem. Przepis na ciasto hawana nie jest trudny do zrobienia. Ze względu na alkohol, deser nie może być jedzony przez dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Poznaj sposób na alternatywę dla alkoholowego ponczu, o którym napiszę poniżej.

Ciasto hawana to smaczne rozwiązanie na ciekawy, szybki i łatwy deser nie tylko do kawy. Taki placek doskonale pasuje na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy. Ma fajny, tropikalny klimat poprzez kokosa oraz ananasa. To świetna propozycja dla wszystkich, którzy przepadają właśnie za takimi smakami. Ciasto hawana jest to biszkopt przełożony masą maślano-budyniową z ananasem, a na wierzchu znajduje się kokosowa beza. Przepis na ciasto hawana zawiera sporo składników. Zrobienie placka jest łatwe i szybkie. Ciasto hawana z kawą smakuje wyśmienicie – zaproś znajomych i poczęstuj ich takim zestawem.

Jak zrobić ciasto hawana: upiecz biszkopt i bezę, zrób krem i złóż ciasto. Do tego prostego przepisu wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło musi być bardzo miękkie. Upieczony biszkopt podziel na dwa płaty. Bezę wystarczy tylko ostudzić. Pyszny krem składa się z masy budyniowo-maślanej. Dodatkiem do kremu są kawałki ananasa. Dobre będzie też użycie ananasa świeżego. By złożyć ciasto hawana należy na spodzie umieścić nasączony biszkopt, posmarować połową kremu, przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć resztę kremu. Na końcu przykryj ciasto bezą i odstaw do lodówki. Jak zrobisz ciasto hawana, należy chłodzić je minimum całą noc. Ciasto hawana dobre jest, gdy spędzi w lodówce całą noc. Wtedy stanie się bardziej zwarte. Smaki deseru połączą się w całość i powstanie prosty przepis na najlepsze ciasto.

*W przepisie na ciasto hawana, zamiast alkoholowego ponczu, można wykorzystać poncz bezalkoholowy. Bardzo dobry pomysł na poncz bez alkoholu to po prostu wykorzystanie syropu z ananasa z puszki. Prosty przepis na taki poncz to wymieszanie 100 ml syropu wraz z 100 ml soku z cytryny. Smacznym pomysłem na nasączenie jest napar z kawy lub herbaty. Jeżeli chcesz pozostać przy wersji z alkoholem, nie trzeba używać rumu. Możesz skorzystać na przykład z wódki lub malibu.

Wartości odżywcze ciasta hawana

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kalorie)
278.49 kcal
543.06 kcal
Białko
4.41 g
8.59 g

Węglowodany w cieście hawana

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany
31.18 g
60.80 g
Węglowodany przyswajalne
29.88 g
58.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.31 g
2.55 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz
14.91 g
29.08 g
Tłuszcze nasycone
10.45 g
20.38 g
Tłuszcze nienasycone
4.46 g
8.70 g
Tłuszcze jednonasycone
3.59 g
6.99 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.88 g
1.71 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
83.70 mg
163.22 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto hawana

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A
109.91 µg (mcg)
214.32 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.29 µg (mcg)
0.56 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.29 mg
2.51 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.58 µg (mcg)
1.13 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.43 mg
0.85 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
108.46 µg (mcg)
211.49 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.56 mg
1.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.03 µg (mcg)
37.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
18.15 µg (mcg)
35.40 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto hawana

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód
56.00 mg
109.20 mg
Potas
154.44 mg
301.16 mg
Wapń
53.97 mg
105.25 mg
Fosfor
96.15 mg
187.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.77 mg
30.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.93 mg
1.82 mg
Cynk
0.54 mg
1.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta hawana 71
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście hawana

Lista alergenów dla ciasta hawana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

W przepisie na ciasto hawana nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sok z pomarańczy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania ciasta hawana

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Cukier puder
340 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.70
Za 340 g
Mąka pszenna typ 500
160 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 160 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Wiórki kokosowe
180 g
4.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 180 g
Mleko 2%
600 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 ml
Cukier
140 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Budyń (proszek)
80 g
2 opakowania, bez cukru
1.00
Za 40.0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Ananas w puszce
300 g
pokrojony
6.00
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
5.29
Za 300 g
Masło
250 g
miękkie
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Rum
100 ml
60.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 100 ml
Koszt składników
116.60
Jak oceniasz przepis na ciasto hawana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób