Deser z bezami

deser z bezami

Deser z bezami - przepisy na desery z bezami, które mogą być serwowane z owocami, musami, a także likierami. Najczęściej podawane są w pucharkach z pokruszoną bezą. Samą bezę można przygotować samodzielnie z ubitych białek z dodatkiem cukru, po wcześniejszym wysuszeniu w piekarniku. Takie desery łączone są zazwyczaj z serkiem mascarpone, bądź bitą śmietaną. Deser z bezami najlepiej sprawdza się na przyjęcia ze względu na swoją wysoko kaloryczność, a także wyjątkową słodycz, jaką mają w smaku.

Deser z bezami - najlepsze przepisy na desery z pokruszoną bezą

Beza ma to do siebie, że albo się ją kocha, albo nienawidzi. Jeżeli zaliczamy się do tej pierwszej grupy osób, to z pewnością chcemy się dowiedzieć, jak zrobić desery z bezami, które będą nie tylko pyszne, ale również łatwe w przygotowaniu.

Jak zrobić najlepsze domowe bezy?

Zanim dowiemy się, jak zrobić desery z bezami, wcześniej dobrze jest sprawdzić proste przepisy na domowe bezy. Oczywiście nie ma najmniejszego problemu z tym, aby je po prostu zakupić. Jednak najlepsze będą te, które przygotujemy całkowicie samodzielnie. Wtedy będziemy mieli wpływ na ich smak, a także kształt.

Do przygotowania domowych bezików będziemy potrzebowali cukru pudru w proporcji 5 dag na jedno białko kurzego jajka. Proste przepisy na domowe bezy, które są wyjątkowo pyszne, obejmują również dodanie odrobiny soku z cytryny. Jeżeli chcemy nadać im smak, wtedy możemy dodać kakao, startą czekoladę, cukier waniliowy. Ciekawie zaprezentują się także kolorowe bezy, które uzyskamy dzięki dodawaniu naturalnych barwników.

Po ubiciu na sztywno odpowiedniej ilości białek kolejnym krokiem jest przełożenie masy do rękawa cukierniczego. Następnie wyciskamy na blaszce wyłożonej blaszką do pieczenia bezy o wybranej wielkości. Mogą to być malutkie beziki, dzięki czemu już nie będziemy musieli ich później kruszyć. Albo możemy przygotować duże krążki, które świetnie sprawdzą się przy torcie hiszpańskim. Tak przygotowane bezy suszymy przez ok. 3 godz. w piekarniku nastawionym na 100 stopni Celsjusza.

Wegańska wersja bezy

Czasami zdarza się tak, iż widząc przepisy na desery z bezami, od razu omijamy je szerokim łukiem. Powodem może być to, iż jesteśmy weganami lub po prostu mamy uczulenie ja białko jaja kurzego. Czy to jednak oznacza, że musimy rezygnować całkowicie z nauki tego, jak zrobić desery z bezami? Okazuje się, że możemy przygotować równie pyszne bezy w wegańskiej wersji.

W tym celu potrzebna będzie nam aquafaba, którą pozyskujemy z cieciorki w puszce. A dokładniej jest to płyn, jaki możemy uzyskać po odsączeniu ziaren tych strączków. Jednak w przygotowanie wegańskiej bezy, musimy uzbroić się w znacznie większą cierpliwość. Mianowicie ubijanie ich zajmuje zdecydowanie więcej czasu, bo nawet do kilkudziesięciu minut. Ponadto będziemy potrzebować do niej więcej cukru. Na jedną szklankę aquafaby będziemy potrzebować 1 szklankę białego cukru, a nawet 1 i ⅓ szklanki cukru. Natomiast proces suszenia jest bardzo podobny do suszenia tradycyjnej bezy.

Przepisy na desery z bezami w pucharkach

Zastanawiając się nad tym, jak zrobić desery z bezami, które będą nie tylko pyszne, ale również bardzo łatwe w przygotowaniu, możemy użyć do nich kilku składników:

  • Bezy
  • Bitej śmietany
  • Dowolnych owoców
  • Sosu czekoladowego
  • Płatków migdałów lub posiekanych orzechów do posypania

Proste przepisy na najlepsze domowe desery z pokruszoną bezą w pucharkach będą składać się z kilku warstw. Na samo dno naczynia układamy pierwszą warstwę pokruszonych bezików. Następnie wykładamy bitą śmietanę, którą możemy wymieszać z serkiem mascarpone. Kolejnym krokiem będzie przełożenie deseru dowolnymi owocami.

Najlepsze oczywiście będą maliny, borówki amerykańskie, truskawki lub banany. Ale oczywiście możemy eksperymentować również z innymi owocami, takimi jak brzoskwinie, nektarynki, śliwki, czy też cytrusy. Powtarzamy ułożenie tych warstw z bezami, bitej śmietany z serkiem mascarpone oraz owocami. Na samym wierzchu w pucharkach wykładamy porcję bitej śmietany z pokruszoną bezą. Całość polewamy sosem czekoladowym i dekorujemy płatkami migdałowymi bądź posiekanymi orzechami.

Deser lodowy z pokruszoną bezą i owocami

Kolejnym pomysłem na to, jak zrobić desery z bezami, będzie wykorzystanie lodów w ulubionym smaku. Oczywiście domowe deserki podajemy w pucharkach lub dużych szklankach. Na dnie każdego naczynia wykładamy po 3 kulki ulubionych lodów. Każda kulka może być w tym samym lub innym smaku.

Następnie na wierzch lodów wykładamy bitą śmietanę w sprayu lub przygotowaną ze śmietany kremówki 30% bądź 36%. Ostatecznie deser dekorujemy wybranymi przez siebie owocami z pokruszoną bezą. Całość możemy polać ulubionym sosem owocowym, czekoladowym, lub toffi. Taki sos do lodów możemy kupić gotowy w wielu sklepach spożywczych. Jeżeli chcemy, aby nasz deser z bezami wyglądał jeszcze atrakcyjniej, to z pewnością możemy go udekorować rurkami z czekoladą lub pokruszonymi ciasteczkami.

Torcik hiszpański

Deser z bezami w pucharkach jest bardzo łatwy do przygotowania. Ponadto możemy przygotować pyszne porcje dla każdego gościa bez obaw, że będzie tego deseru za mało lub zbyt dużo. Jeżeli jednak zależy nam na bardziej wytwornym podaniu deseru z bezami, to na pewno najlepiej sprawdzi się torcik hiszpański.

Jeżeli chcemy uzyskać najlepsze i przede wszystkim domowe torciki hiszpańskie, to do jego przygotowania będziemy potrzebować 3 spody lub krążki bezowe. Ponadto pyszne desery z bezami tego typu wyjdą, jeżeli przełożymy je bitą śmietaną, którą zrobimy ze śmietany kremówki 30% lub 36%. Możemy ją wymieszać z serkiem mascarpone, a także cukrem waniliowym. Wierzch torcika możemy przyozdobić dowolnym sposobem. Tradycyjne przepisy na desery z bezami w formie torcika hiszpańskiego, przewidują posmarowanie górnego krążka wybranymi przez siebie konfiturami. Jednak z powodzeniem możemy wykorzystać do dekoracji również surowe owoce, takie jak maliny, truskawki, czy też borówki amerykańskie. Najlepsze efekty uzyskamy również, jeżeli wierzch deseru udekorujemy kleksami z bitą śmietaną z serkiem mascarpone, a także posypiemy je wiórkami startej czekolady.

Jak zrobić desery z bezami?

Już wiemy, że bez problemu znajdziemy proste przepisy na desery bezowe. Znając kilka podstawowych, będziemy mogli samodzielnie dodawać do nich różne składniki, lub nawet całkowicie zmieniać formę naszych słodkości. Najważniejsze jest jednak to, aby dokładnie wiedzieć, na czym będzie nam zależeć.

Na pewno warto również sprawdzić, z czym najlepiej smakuje pokruszona beza. Do takich dodatków zaliczają się głównie:

  • Owoce - już wiemy, jakimi dokładnie owocami możemy udekorować każdy deser bezowy. Na pewno sprawdzą się owoce jagodowe, ale możemy również sięgać po cytrusy.
  • Konfitury - właśnie nimi dekorujemy tradycyjny torcik hiszpański. Jednak przy pomocy dżemów oraz konfitur możemy przygotować przekładane desery z bezami.
  • Serek mascarpone - jest to najczęstszy dodatek do bitej śmietany. Ale oczywiście może on być zastąpiony jogurtem greckim lub skyrem.
  • Czekolada - jeżeli ktoś lubi nie tylko proste przepisy na słodkie desery, to połączenie czekolady z bezami na pewno wyjdzie wyśmienicie.
  • Toffi - jest to idealna alternatywa dla tych, którzy może nie chcą jeść deseru z czekoladą, ale nie mogą oprzeć się dodaniu czegoś równie słodkiego. Polewę toffi możemy kupić gotową lub przygotować samodzielnie ze skarmelizowanego cukru.
  • Likiery lub inne alkohole - bardzo często przepisy na desery z bezami zawierają w sobie dodatek alkoholu, który przełamuje nieco słodycz bezików. Oczywiście sam alkohol powinien odparować, ale pozostaje posmak wybranego likieru.

Deser z bezami na każdą okazję. Zobacz, jak zrobić desery z bezami, a także, w jaki sposób prezentują się proste przepisy na najlepsze desery z pokruszoną bezą.

Deser z bezami - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto