Ciasto hawana
- Jajko (8 szt.)
- Cukier puder (340 g)
- Mąka pszenna typ 500 (160 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (40 g)
- Proszek do pieczenia (5 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Wiórki kokosowe (180 g)
- Mleko 2% (600 ml)
- Cukier (140 g)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania, bez cukru (80 g)
- Ananas w puszce - pokrojony (300 g)
- Masło - miękkie (250 g)
- Rum (100 ml)
Przepis na ciasto hawana krok po kroku
Nastaw piekarnik na 180 st C (góra-dół). Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Przesiej mąkę pszenną ze skrobią oraz proszkiem do pieczenia.
Biszkopt: oddziel białka od żółtej (4 sztuki) - powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Dodawaj stopniowo cukier puder (180 g), cały czas miksując.
Po wymieszaniu cukru dodawaj stopniowo 4 żółtka, krótko miksuj.
Następnie dolej stopniowo olej i krótko zmiksuj.
Do masy dodaj przesiane suche składniki (rozdziel na 3 części) i wymieszaj łyżką.
Wlej masę do formy i piecz do suchego patyczka (około 50 minut). Po upieczeniu biszkopt ostudź.
Tę samą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 135 st. C z termoobiegiem.
Beza: oddziel białka od żółtek (4 sztuki) - temperatura pokojowa.
Białka ubij na sztywno.
Do ubitych białek dodawaj stopniowo po łyżce cukru pudru (160 g). Po każdej łyżce miksuj chwilę, by cukier się rozpuścił.
Po wykorzystaniu cukru, do białek dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj całość delikatnie łyżką.
Bezę wlej do blaszki i piecz przez około 45 minut.
Krem: 400 ml mleka wlej do garnka. Dodaj cukier i zagotuj.
W pozostałych 200 ml mleka wymieszaj proszek budyniowy oraz żółtka.
Gdy mleko się ugotuje, wlej budyń z żółtkami i szybko mieszaj. Gotuj kilka chwil, aż masa zgęstnieje i nie będzie w niej grudek.
Budyń przykryj folią i ostudź całkowicie.
Masło zacznij ubijać. Powinno stać się jasne.
Do masła dodawaj po 2 łyżki budyniu i cały czas miksuj.
Do masy budyniowej dodaj odsączonego z syropu ananasa pokrojonego w niewielką kostkę. Wymieszaj.
Ostudzony biszkopt przekrój na pół.
Rum połącz z sokiem z 1 pomarańczy.
Ponczem nasącz biszkopt (zostawiając też na drugi placek). Najlepiej nasączyć z obu stron.
Na nasączony biszkopt wyłóż połowę kremu budyniowego.
Na kremie ułóż drugi blat biszkoptu nasączonego najlepiej z obu stron.
Wyłóż resztę kremu budyniowego.
Na wierzchu ciasta ułóż bezę kokosową.
Ciasto zabezpiecz i schowaj na całą noc do lodówki.
-
Ciasto krówkowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Chatka baby jagi
-
Banoffee
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Ciasto zielony mech
-
Ciasto ambasador
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Boża krówka
-
Ciasto filadelfia
-
Szarlotka królewska
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto marysieńka
-
Ciasto z kremem
Więcej informacji na temat ciasta hawana
Ten pyszny, egzotyczny placek to dobry pomysł na deser do kawy. Lubisz połączenie kokosa i ananasa z nutą alkoholu? Sprawdź jak zrobić ciasto hawana. Jest bardzo smaczne, łatwe i szybkie. Zdecydowanie nadaje się na każdą okazję. Ciasto hawana zawiera dobrze nasączony biszkopt, pyszny krem z dodatkiem ananasa oraz kokosową bezę. Przygotuj ciasto hawana dzień przed planowanym podaniem. Przepis na ciasto hawana nie jest trudny do zrobienia. Ze względu na alkohol, deser nie może być jedzony przez dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Poznaj sposób na alternatywę dla alkoholowego ponczu, o którym napiszę poniżej.
Ciasto hawana to smaczne rozwiązanie na ciekawy, szybki i łatwy deser nie tylko do kawy. Taki placek doskonale pasuje na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy. Ma fajny, tropikalny klimat poprzez kokosa oraz ananasa. To świetna propozycja dla wszystkich, którzy przepadają właśnie za takimi smakami. Ciasto hawana jest to biszkopt przełożony masą maślano-budyniową z ananasem, a na wierzchu znajduje się kokosowa beza. Przepis na ciasto hawana zawiera sporo składników. Zrobienie placka jest łatwe i szybkie. Ciasto hawana z kawą smakuje wyśmienicie – zaproś znajomych i poczęstuj ich takim zestawem.
Jak zrobić ciasto hawana: upiecz biszkopt i bezę, zrób krem i złóż ciasto. Do tego prostego przepisu wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło musi być bardzo miękkie. Upieczony biszkopt podziel na dwa płaty. Bezę wystarczy tylko ostudzić. Pyszny krem składa się z masy budyniowo-maślanej. Dodatkiem do kremu są kawałki ananasa. Dobre będzie też użycie ananasa świeżego. By złożyć ciasto hawana należy na spodzie umieścić nasączony biszkopt, posmarować połową kremu, przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć resztę kremu. Na końcu przykryj ciasto bezą i odstaw do lodówki. Jak zrobisz ciasto hawana, należy chłodzić je minimum całą noc. Ciasto hawana dobre jest, gdy spędzi w lodówce całą noc. Wtedy stanie się bardziej zwarte. Smaki deseru połączą się w całość i powstanie prosty przepis na najlepsze ciasto.
*W przepisie na ciasto hawana, zamiast alkoholowego ponczu, można wykorzystać poncz bezalkoholowy. Bardzo dobry pomysł na poncz bez alkoholu to po prostu wykorzystanie syropu z ananasa z puszki. Prosty przepis na taki poncz to wymieszanie 100 ml syropu wraz z 100 ml soku z cytryny. Smacznym pomysłem na nasączenie jest napar z kawy lub herbaty. Jeżeli chcesz pozostać przy wersji z alkoholem, nie trzeba używać rumu. Możesz skorzystać na przykład z wódki lub malibu.
Alergeny w cieście hawana
Lista alergenów dla ciasta hawana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
W przepisie na ciasto hawana nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sok z pomarańczy
Wartości odżywcze ciasta hawana
W przepisie znajduje się duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, których dostarcza masło oraz wiórki kokosowe. Jest także alkohol, którego nie można spożywać, będąc w ciąży i karmiąc piersią. Nie jest to też propozycja deseru dla dzieci.
Energia i białka
(195g)
Węglowodany
(195g)
Tłuszcze
(195g)
Witaminy
(195g)
Składniki mineralne
(195g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.