Bułeczki ze szpinakiem

Opublikowano: 28.09.2023 r., 17:42 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeże bułeczki ze szpinakiem
Bułeczki ze szpinakiem
Domowe bułeczki ze szpinakiem przygotowane w piekarniku to super pomysł na zdrową przekąskę. Takie bułeczki możesz podać swoim gościom lub zabrać ze sobą do szkoły, lub pracy na II śniadanie.
Przygotowanie 70 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
559 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cukier (5 g)
  • Drożdże świeże (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Mleko 3,2% (125 ml)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Szpinak mrożony (400 g)
  • Serek śmietankowy (130 g)
  • Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
  • Czosnek (3 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Sezam nasiona (30 g)
  • Sól (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, duża miska, blacha do pieczenia 28x34 cm, praska do czosnku, pędzelek, szklanka

Przepis na bułeczki ze szpinakiem krok po kroku

Mleko podgrzej do około 40 st. C. i wlej do miski. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować.

Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę, sól, jajko i olej. Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie. Odstaw na godzinę pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

W międzyczasie cebulę pokrój w drobną kostkę.

Na patelni podgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj zamrożony szpinak i podgrzewaj, aż szpinak się rozmrozi i odparuje.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Razem chwilę podsmażaj.

Do szpinaku dodaj serek śmietankowy. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i wyłącz ogień. Zostaw do ostygnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w prostokąt na blacie oprószonym mąką.

Ciasto posmaruj równomiernie masą szpinakową. Zostaw około 1 cm brzegu bez masy, by lepiej bułeczki się skleiły.

Ciasto zwiń w rulon. Sklej brzeg z pomocą wody. Rulon pokrój na grube plastry, by powstały ślimaczki.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze układaj ślimaczki, tak by część ciasta leżała na blasze.

Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem.

Blachę z bułeczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. z termoobiegiem. Piecz przez ok. 20 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika zostaw do ostygnięcia.

Jak oceniasz przepis na bułeczki ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 62,6% osób

Więcej informacji na temat bułeczek ze szpinakiem

Domowe bułeczki ze szpinakiem przygotowane w piekarniku to super pomysł na zdrową przekąskę. Takie bułeczki możesz podać swoim gościom lub zabrać ze sobą do szkoły, lub pracy na II śniadanie.

Ten sprawdzony przepis na bułeczki ze szpinakiem wykonasz w niedługim czasie. Potrzebujesz około godzinę na przygotowanie i 20 minut na czas pieczenia, by te pyszne bułeczki pojawiły się na Twoim stole.

Mleko podgrzej do około 40 st. C. i wlej do miski. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę, sól, jajko i olej. Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie. Odstaw na godzinę pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W międzyczasie cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni podgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj zamrożony szpinak i podgrzewaj, aż szpinak się rozmrozi i odparuje. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Razem chwilę podsmażaj. Do szpinaku dodaj serek śmietankowy. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i wyłącz ogień. Zostaw do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w prostokąt na blacie oprószonym mąką. Ciasto posmaruj równomiernie masą szpinakową. Zostaw około 1 cm brzegu bez masy, by lepiej bułeczki się skleiły. Ciasto zwiń w rulon. Sklej brzeg z pomocą wody. Rulon pokrój na grube plastry, by powstały ślimaczki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze układaj ślimaczki, tak by część ciasta leżała na blasze. Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem. Blachę z bułeczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. z termoobiegiem. Piecz przez ok. 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika zostaw do ostygnięcia.

Jeśli wiesz już, jak zrobić bułeczki ze szpinakiem by były najlepsze, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Możesz je przygotować również ze świeżym szpinakiem. Wówczas przed użyciem lekko go poszatkuj, co ułatwi późniejsze krojenie w plastry.

Szpinak to małe, zielone listki. Jest to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.

Alergeny w bułeczkach ze szpinakiem

Lista alergenów dla bułeczek ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • serek śmietankowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze bułeczek ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Szpinak to małe, zielone listki. Jest to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
199.76
559.32
Białko (g)
7.16
20.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
20.21
56.59
Węglowodany przyswajalne (g)
18.50
51.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.71
4.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
10.58
29.61
Tłuszcze nasycone (g)
3.87
10.85
Tłuszcze nienasycone (g)
6.70
18.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.68
13.10
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.02
5.67
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
250.71
701.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.28
6.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
1.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
50.38
141.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.34
6.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
123.13
344.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2405.22
6734.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
252.89
708.08
Potas (mg)
226.66
634.65
Wapń (mg)
101.14
283.18
Fosfor (mg)
111.96
313.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
46.99
131.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.61
7.30
Cynk (mg)
1.25
3.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bułeczek ze szpinakiem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułeczek ze szpinakiem

Koszt składników
46.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mleko 3,2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Szpinak mrożony
400 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.56
Za 400 g
Serek śmietankowy
130 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
2.31
Za 130 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
3 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 3 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sezam nasiona
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
46.40