Bułki drożdżowe

bułki drożdżowe

Bułki z ciasta drożdżowego popularne są w całej Polsce. Bardzo często wypieka się je z kruszonką, a także lukrem na wierzchu. Do środka drożdżowych bułek, zwanych także drożdżówkami, zwykle wpuszcza się również krem albo nadzienie, na przykład owocowe albo czekoladowe. Dzieci w Polsce chętnie zabierają je do szkoły na drugie śniadanie, a dorośli na lunch do pracy. Bułki drożdżowe stały się w naszym kraju tak bardzo powszechne, że można bez problemu dostać je w każdej cukierni, a także marketach spożywczych i piekarniach.

Bułki drożdżowe - polecane przepisy

Bułki drożdżowe - pozostałe przepisy

Bułki drożdżowe – sprawdzone przepisy na chrupiące bułeczki drożdżowe

Bułki drożdżowe to jeden z ulubionych rodzajów pieczywa Polaków. Chętnie kupujemy bułeczki do szkoły i do pracy, a także na deser. Słodkie, domowe bułki z ciasta drożdżowego coraz częściej pieczemy też w domach. Przepisy na ciasto drożdżowe są naprawdę proste, więc z bułeczkami powinien poradzić sobie każdy – nawet największy laik cukiernictwa. Jak zrobić bułki drożdżowe? Czy są zasady, których powinno się przestrzegać podczas wyrabiania ciasta drożdżowego? Jakie właściwości zdrowotne mają drożdżowe bułki? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat.

Przepisy na bułki drożdżowe – jak upiec słodkie, domowe bułeczki?

Historia bułek z ciasta drożdżowego i właściwości wypieków, o których warto wiedzieć

Bułki drożdżowe to wypieki, które znane są w Polsce mniej więcej od XVIII wieku. Właśnie w tamtym okresie wypiekaniem bułeczek zajmowali się głównie mieszkańcy Augustowa i okalających go wiosek. Do najczęściej pieczonych bułek należały wówczas jagodzianki, z racji prostego dostępu do jagody czarnej w Puszczy Augustowskiej. Jagoda idealnie współgrała wówczas z ciastem drożdżowym, tworząc jego specyficzne i smaczne nadzienie. Prawie każda rodzina miała zresztą swój indywidualny sposób na wypiekanie drożdżówek – bo tak też nazywane są do dziś bułki drożdżowe. Nie tylko mieszkańcy Augustowa nauczyli się jednak piec bułeczki z ciasta drożdżowego. Ludność dawnych Prus Zachodnich także wiedziała, jak piec smaczne drożdżówki. Oni również mieli bowiem dostęp do lasów z owocami leśnymi. Pieczeniem drożdżówek zajmowali się też mieszkańcy wschodniego Mazowsza. Tam jednak pieczenie bułeczek rozpowszechniło się dopiero w okolicy XX wieku.

Ciasto drożdżowe tradycyjnie powinno wyrabiać się z mąki pszennej. Niestety, ale nie jest to najlepsza mąka dla naszego zdrowia. Da cukrzyków, osób otyłych i ludzi zmagających się z insulinoopornością wręcz nie poleca się przez to jedzenia słodkich bułeczek drożdżowych. Do ich produkcji używa się masła, które podnosi poziom złego cholesterolu – a to ryzykowne dla serca. Oczywiście nie ma mowy o słodkiej bułce bez cukru! Właśnie dlatego, przez jego ogromną ilość w bułce drożdżowej, wypiek staje się źródłem tzw. pustych kalorii. Niestety, mimo że drożdżówki są bardzo smaczne, nie dostarczają do organizmu cennych wartości odżywczych, składników mineralnych lub witamin. Rzecz jasna, wszystko jest dla ludzi! Jeśli masz ochotę zjeść słodką bułkę, zrób to. Staraj się jednak sięgać po tego typu wypieki wyłącznie raz na jakiś czas – na przykład raz na tydzień, o ile nie masz problemów z cukrem.

Domowe bułki drożdżowe – czy są lepsze od sklepowych?

Wzorcowa bułka drożdżowa powinna być niezbyt słodka, ale za to bardzo maślana. Ciasto drożdżowe musi być z kolei wilgotne. Nie powinno dodawać się do niego przetworów owocowych, a wyłącznie świeże owoce lub ewentualnie owoce mrożone, przetworzone na mus. Niestety, w dzisiejszych czasach ciężko o porządną, smaczną bułkę drożdżową z dobrej jakości nadzieniem. Najczęściej kupujemy drożdżówki głównie suche, w których wnętrzu ledwo skrywa się kawałek owoców. W zamian za to bułki drożdżowe oblepiane są słodkimi polewami, które są mocno słodkie, kaloryczne i pozbawione wartości odżywczych. Dobrej jakości drożdżówka powinna składać się z mąki, mleka, drożdży, jajek, cukru i masła, a także nadzienia – najlepiej świeżego.

Jednymi z najgorszych bułek drożdżowych są te pakowane hermetycznie. Znajdują się w nich składniki wydłużające trwałość wypieków. Nie ma w nich zatem świeżego nadzienia, a sztuczne konserwanty, regulatory kwasowości, emulgatory, aromaty, barwniki i substancje zagęszczające. Jak możesz zauważyć, wszystkie te substancje kompletnie nie pokrywają się z tym, jak pierwotnie robiono drożdżówki i jak powinno się je prawidłowo przygotowywać. No cóż, niektórzy wolą iść na łatwiznę – zwłaszcza że ciasto drożdżowe jest wymagające, a czasami bywa też bardzo kapryśne.

Składniki, z których powinno się robić bułki drożdżowe

Ciasto drożdżowe jest proste w składzie. Jego najważniejszą częścią jest oczywiście mąka – najbardziej poleca się mąkę pszenną typ 550, która powinna być sucha i świeża. Aby drożdżówki wyszły naprawdę perfekcyjne, należy wcześniej przesiać mąkę przez sito, żeby ją napowietrzyć. Kolejnym niezwykle ważnym składnikiem ciasta drożdżowego są drożdże, które pełnią w zasadzie kluczową rolę w całym cieście. To środek spulchniający w bułkach drożdżowych, który doprowadza do fermentacji oraz sprawia, że ciasto rośnie. W sklepach kupić można drożdże zarówno świeże, jak i suszone. Zdecydowanie łatwiej pracuje się jednak z drożdżami suszonymi, które wystarczy zmieszać z innymi składnikami.

Nie można zapominać również o mleku, ewentualnie o wodzie. Kluczowe jest także używanie masła, ponieważ do wyrobienia bułeczek drożdżowych potrzeba dobrej jakości tłuszczu – a takim jest właśnie masło. To dzięki niemu bułki mają później tak cudowny, maślany smak i aromat. Trzeba jednak pamiętać o tym, że masło musi być roztopione, ale niezbyt ciepłe – wówczas ciasto może bowiem wcale nie wyrosnąć. Do ciasta drożdżowego należy dodać też cukier, który może być biały albo brązowy. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań co do tego, aby zastąpić cukier miodem, fruktozą, glukozą czy melasą. Warto pamiętać też o tym, aby nie przesadzić z ilością cukru. Zbyt duża jego ilość może bowiem powstrzymać fermentację drożdży.

Bułki drożdżowe – przygotowanie domowych bułeczek, krok po kroku

W jaki sposób zrobić ciasto na bułki drożdżowe? Najważniejsze zasady

Istnieją aż trzy sposoby przyrządzania ciasta na bułki drożdżowe. Możesz wyrobić je w sposób pierwszy, łącząc ze sobą na raz wszystkie składniki i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Dopiero po zwiększeniu objętości można wstawić je do piekarnika, aby następnie wyrobić bułeczki z ciasta. Drugi sposób jest już zupełnie inny – polega on na przygotowaniu rozczynu z mleka, mąki, drożdży i cukru, a następnie połączeniu go z pozostałymi składnikami ciasta tuż po wyrośnięciu. Ostatni sposób jest po prostu patentem na… ciasto zaparzane. Część mąki zaparza się wobec tego gorącym mlekiem. Gdy ostygnie, wówczas dodaje się do niego cukier i drożdże, a po wyrośnięciu miesza rozczyn z resztą składników na ciasto. Warto pamiętać, że podczas wyrabiania ciasta na bułki drożdżowe powinno się przestrzegać wielu zasad. Oto najważniejsze z nich, które udało nam się zebrać w punkty.

  1. Wyrobiony rozczyn do ciasta należy zawsze odstawiać do ciepłego miejsca, aby zaczął pracować. Dopiero wtedy podwoi on swoją objętość i będzie można połączyć go z pozostałymi składnikami na ciasto.
  2. Po wyrobieniu ciasto powinno bez problemu odchodzić od miski i ręki, natomiast po naciśnięciu palcem musi wrócić do pierwotnego stanu.
  3. Gotowe ciasto powinno się przykryć bawełnianą ścierką i odstawić do ciepłego miejsca. W międzyczasie nie można go przenosić, poruszać nim czy narażać na przeciągi. Gdy ciasto wyrośnie (co trwa nawet przez kilka godzin), dopiero wtedy można je ponownie zagnieść i uformować kształt, po czym znów odstawić do wyrośnięcia – tym razem jednak wyłącznie na kilkadziesiąt minut.
  4. Zanim wstawisz ciasto drożdżowe do piekarnika, warto posmarować je żółtkiem rozmąconym z mlekiem, aby zyskało przepiękny błysk oraz kolor.
  5. Nie wyciągaj ciasta od razu po tym, jak je upieczesz! Zbyt duża różnica temperatur może bowiem sprawić, iż ciasto opadnie.
  6. Pamiętaj o tym, aby drożdże na domowe bułki drożdżowe zawsze były świeże, w rozczynie nie było za dużo cukru, a ciasto nie było zbyt twarde.
  7. Nie używaj zbyt wiele dodatków do ciasta (również zbyt dużej ilości masła) i piecz w odpowiedniej temperaturze. Nie może być ani za niska, ani za wysoka.
  8. Jeśli ciasto po upieczeniu zaczyna się kruszyć, może to świadczyć, iż zostało zbyt długo przetrzymane, gdy rosło. Mogło też zostać niewystarczająco wyrobione albo użyto do niego zbyt dużą ilość mąki. Przez ostatnią czynność można przypadkowo doprowadzić również do tego, że ciasto nie będzie puszyste.
  9. Gdy zamiast mleka użyjesz w przepisie wody, ciasto drożdżowe na bułeczki z pewnością będzie mniej rumiane.
  10. Aby nie dopuścić do pęknięcia ciasta drożdżowego, nie wkładaj go zbyt szybko do piekarnika. Uważaj też na to, aby piec je w odpowiedniej temperaturze i nie doprowadzić do gwałtownego wystygnięcia wypieku.

Bułki drożdżowe z dżemem – prosty przepis na smaczne bułeczki

Bułeczki drożdżowe to wspaniały pomysł na smaczne śniadanie i deser. Są słodkie, puszyste i bardzo apetyczne. Można zabrać je zarówno do pracy na lunch, jak i do szkoły na drugie śniadanie. Wbrew pozorom, przepis na domowe bułki drożdżowe nie należy do najtrudniejszych. Wystarczy jedynie trzymać się kolejno kroków w przepisie. Do utworzenia bułek potrzebujesz mąki pszennej typ 550, mleka 1,5%, masła, jaj, cukru, drożdży suchych i niskosłodzonego dżemu śliwkowego (jeśli nie masz swojej własnej, domowej konfitury w spiżarce).

Na początek przesyp do miski mąkę, po czym wymieszaj ją z cukrem i drożdżami. Podgrzej mleko, a następnie rozpuść w nim masło – odstaw do wystudzenia. Po tym czasie dodaj je do mąki i rozpocznij zagniatanie ciasta. Dodaj do niego dwa jajka, ale tylko z jednym żółtkiem. Drugie zostaw po to, aby później przesmarować nim bułki drożdżowe. Ciasto zagniataj do momentu, aż zrobi się elastyczne i gładkie – trwać to powinno ok. 10 minut. Odstaw ciasto do ciepłego miejsca i poczekaj przynajmniej godzinę, żeby wyrosło. Następnie podziel ciasto na kawałki i rozciągnij każdy z nich na kształt grubego koła. Połóż na każdym kawałku dużą łyżkę niskosłodzonego dżemu i ostrożnie zlep końcówki ciasta. Układaj bułki na blaszce, koniecznie wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw do wyrośnięcia na pół godziny, po czym posmaruj bułki żółtkiem zmąconym z mlekiem. Wrzuć je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 20 minut. Po tym czasie słodkie domowe bułeczki powinny być już gotowe.

Bułeczki drożdżowe to przepyszna propozycja na wiele okazji. Można upiec je jako przekąskę na śniadanie i lunch, deser do popołudniowej kawy lub poczęstunek dla gości. Każdą bułeczkę dodatkowo zrobić można z kruszonką lub bez niej – doda ona słodkości wypiekom, a także niesamowitej chrupkości. W przepisie mamy niskosłodzony dżem śliwkowy, jednak nie ma żadnych przeciwwskazań, aby skorzystać również z innego dżemu. Możesz więc użyć do bułeczek dżemu z wiśni, malin, truskawek albo czarnej porzeczki. Co ważne, przepis jest prosty do odtworzenia, więc nawet amator cukiernictwa powinien doskonale poradzić sobie z drożdżowymi bułeczkami.

Drożdżówka z budyniem jako pyszna przekąska dla całej rodziny

Szukasz przepisu na słodki, domowy deser dla swoich najbliższych? Nie korzystaj z gotowych rozwiązań w sklepie! Spróbuj samodzielnie upiec przepyszne, słodkie i miękkie bułeczki na cieście drożdżowym. Właśnie takie bułki doskonale smakować będą z budyniem waniliowym, który podkreśli ich puszystą konsystencję. Do przygotowania bułeczek drożdżowych potrzebować będziesz następujących składników: mąki pszennej typ 500, mleka 2%, cukru, masła, świeżych drożdży, budyniu waniliowego w proszku, jaj, cukru waniliowego oraz cukru pudru.

Pokrusz drożdże do miski i zmieszaj je z mąką, cukrem oraz ciepłym mlekiem. Zmieszaj całość i zostaw na 20 minut, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. W osobnym naczyniu zmieszaj mąkę z cukrem i mlekiem, a następne powoli wlej do niej rozczyn, mieszając całość drewnianą łyżką. Wbij do środka jajko i wyrób ciasto za pomocą rąk. Dodaj posiekane masło i ugnieć składniki, żeby stworzyć z nich jednolite ciasto. Następnie nakryj je ścierką i poczekaj godzinę, aż wyrośnie. Wlej do rondelka mleko i zagotuj je, a następnie dodaj do niego cukier i budyń. Zmieszaj całość bardzo ostrożnie, żeby nie powstały grudki. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z masłem i cukrem, następnie zawiń masę w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. Podziel ciasto drożdżowe na kilkanaście równych kawałków i w każdym z nich zrób zagłębienie – wypełnij je budyniem waniliowym. Wierzch drożdżówek możesz udekorować kruszonką. Na koniec ułóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na 20 minut wrzuć je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Drożdżówka z budyniem to doskonała propozycja na smaczne śniadanie, lunch lub deser. To bardziej pożywne wypieki niż produkty pakowane hermetycznie i masowo sprzedawane w marketach. Co najważniejsze, bułki drożdżowe z budyniem są naprawdę łatwe w przygotowaniu, więc poradzi sobie z nimi każdy amator kuchni. Miłośnicy słodkości powinni pokochać przepis na bułeczki, które z pewnością staną się nieodłączną częścią ich menu do kawy. Dzięki słodkiemu i miękkiemu budyniowi bułka zyskuje niesamowity, wyjątkowy i charakterystyczny smak. Warto wypróbować więc przepis na te przekąski i włączyć go do swojego jadłospisu.

Bułki drożdżowe ze śliwkami – sprawdzony przepis na słodkie bułeczki

Nie wiesz, co przygotować ze świeżych śliwek? Warto wykorzystać pomysł na drożdżowe bułeczki z nadzieniem śliwkowym. To pyszne, słodkie i niezwykle miękkie wypieki, które posłużą zarówno za drugie śniadanie, jak i deser. Aby przygotować bułeczki, należy zaopatrzyć się w mąkę pszenną typ 450, cukier, mleko 3,2%, świeże drożdże, masło, świeże śliwki, jajka, cukier waniliowy, cynamon i sól. Najpierw zrób rozczyn z drożdży, a więc zmieszaj z ciepłym mlekiem cukier, pokruszone drożdże i mąkę, a następnie odstaw je na kwadrans i poczekaj do wyrośnięcia. Gdy rozczyn będzie gotowy, połącz go z solą, jajkami, cukrem i mlekiem. Następnie dodaj posiekane masło, wyrób ciasto i odstaw je na półtorej godziny – poczekaj, aż wyrośnie. Podziel ciasto na kilkanaście części, uformuj z niego bułki drożdżowe i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia. Przygotuj śliwki, usuwając z nich pestki. Następnie zmieszaj je z cukrem i cynamonem. Gdy bułeczki wyrosną, rozmieść je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. W środku każdej z nich zrób miejsce na świeże śliwki, a z pozostałych składników stwórz kruszonkę. Posyp nią bułki drożdżowe. Ile piec całość? Wstaw bułeczki najlepiej na kwadrans do piekarnika, nastawiając go na 180 st. C.

Drożdżówki ze świeżymi śliwkami to idealny pomysł na smaczną przekąskę dla gości, słodki deser do kawy lub drugie śniadanie do pracy i szkoły. Bułeczki są proste w przygotowaniu, dlatego też nie powinno być większych problemów podczas pieczenia ich. Warto wykorzystać świeże śliwki jako nadzienie słodkich bułek, ponieważ są to owoce o cennych właściwościach prozdrowotnych. To właśnie śliwki regulują procesy trawienne, pozytywnie wpływają na poprawę apetytu, przeciwdziałają zaparciom, obniżają poziom cholesterolu i dobrze oddziałują na cały układ nerwowy. Jeśli masz ochotę na przekąskę w ciągu dnia, jednak nie lubisz „gotowców” ze sklepu, spróbuj upiec domowe bułeczki drożdżowe ze śliwką. Nie dość, że są naprawdę pyszne, to w dodatku o wiele zdrowsze niż hermetycznie pakowane wypieki.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto