Przekąski do piwa

przekąski do piwa

Niektórzy uważają, że dobra przekąska zawsze towarzyszy dobrym imprezom. Jeśli na twoim przyjęciu goście będą pić piwo, smaczne zakąski mogą się świetnie sprawdzić i sprawić, że spotkanie będzie jeszcze bardziej udane. W zależności od rodzaju piwa czy preferencji gości, przekąski mogą być bardzo różne. Wśród nich wyróżnia się różnorodne mięsa, sery, precle, orzechy, nachosy i inne smakołyki. Z pewnością każdy wybierze idealną przekąskę pod swoje upodobania.

Przekąski do piwa – proste i szybkie przekąski na dodatek do piwa

Przekąski do piwa są nieodłącznym elementem każdej udanej imprezy. Przepisy na przekąski do piwa powinny być szybkie, łatwe w przygotowaniu i możliwie tanie. Zagrycha do piwa powinna być dostępna dla gości zarówno na zimno, jak i na ciepło. Każdy lubi zupełnie inne składniki, dlatego  powinieneś dowiedzieć się, jak zrobić kilka różnych przekąsek. Które zakąski na imprezę są najlepsze? Sprawdź proste przepisy na smaczne i niedrogie smakołyki do piwa.

Smaczne, szybkie i tanie przekąski do piwa – sprawdź najlepsze przepisy

Proste przepisy na przekąski do piwa – czy tylko tradycyjne?

Przekąski do piwa są obowiązkowym elementem każdego imprezowego menu. Gdy pojawia się alkohol, warto właśnie dzięki takim przegryzkom zaspokoić głód. Proste zakąski potrafią uprzyjemnić wspólny czas przy stole, a także pozwalają przegryźć popijane piwo – zwłaszcza że trunek ma charakterystyczny, najczęściej mocny smak z nutą goryczy. Przekąski powinny być łatwe w przygotowaniu – na tyle, aby każdy mógł bez większego problemu sobie z nimi poradzić. Najlepiej serwować zakąski w rozmaitej formie, np. faszerowanych jajek, pokrojonych na kawałki serów bądź dobrej jakości wędlin i kabanosów. To, jak zaserwujemy przekąski, zależy od ilości czasu posiadanego na ich przygotowanie. Stół z przekąskami do piwa powinno się uzupełnić w zagryzki dopasowane do dnia, który świętujemy. W zależności od rodzaju celebracji mogą się nieco od siebie różnić.

Większość Polaków decyduje się na tradycyjne przekąski, które są proste do zrobienia, a często już gotowe do zaserwowania – wystarczy wyjąć je z pojemnika, słoja czy innego opakowania. Wśród nich wyróżniamy marynowane grzyby w occie, suchą kiełbasę pokrojoną w plastry czy ogórki ze słoika – najczęściej kiszone lub konserwowe. Dlaczego wszystkie te zakąski od lat cieszą się dużą popularnością na polskim stole? Ponieważ niektórzy wychodzą z założenia, że kwaskowaty posmak tych przekąsek świetnie komponuje się z goryczą piwa. Inni uważają, że ciągłe jedzenie klasycznych zakąsek w Polsce, m.in. tych w prosto ze słoika occie wynika z faktu, że w PRL-u było mało produktów. Dlatego gospodarze wyciągali na stół wszystko to, co akurat mieli dostępne pod ręką. Mimo że do dziś mamy takie PRL-owskie naleciałości i wciąż sięgamy po tradycyjne smakołyki, warto od czasu do czasu rozstać się z klasyką polskiego stołu i postawić na nietypowe przekąski.

Zagrycha do piwa, która powinna posmakować każdemu

Nie ma co się oszukiwać. Wiele z nasidzie dziś na łatwiznę. Nie każdy ma czas stać przy garnkach i wymyślać zakąski. Na stół kupujemy więc gotowe już produkty z marketu – nie tylko grzybki w occie czy ogórki kiszone, ale też paczkowane, przetworzone przekąski – takie jak chipsy czy słone paluszki. Mimo że sposób jest błyskawiczny, łatwo dostępny i tani, nie świadczy dobrze o gospodarzu przyjęcia. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, nie podawaj im tego, co sami mogą kupić w sklepie. To, co zaserwujesz gościom, zależy oczywiście od świętowanej okazji. Warto jednak pamiętać, że do piwa pasują nie tylko kupne zakąski, ale też domowe smakołyki. Dlaczego? Otóż przez alkohol w żołądku szybko robi się pusto – treściwe, wysokokaloryczne przekąski są więc podstawą.

Na jakie przekąski dla gości warto się zdecydować? Najlepsze są takie, po które można łatwo sięgnąć i je zjeść – najlepiej na raz. Zakąski powinny być jak najlepiej tolerowane przez żołądek – czyli być na tyle lekkie, aby organizm mógł je łatwo strawić. Najlepsze przekąski zjadane są dosłownie jednym kęsem. Wśród smakołyków, które doskonale komponują się z piwem, warto wyróżnić kilka poszczególnych:

  • Kiełbaski – sycąca, mało wymagająca i pyszna przekąska do piwa. Zdecyduj się w sklepie na kiełbaski o różnych smakach, m.in. chorizo czy kabanosy. Możesz podać je gościom w wersji na gorąco lub na zimno, w zależności od preferencji. Kiełbaski doskonale pasują do piw o wyrazistym smaku.
  • Paluszki – klasyczna, choć zwykle gotowa przekąska, która świetnie sprawdza się do piwa. Paluszki mają chrupiącą strukturę, która będzie doskonałym dopełnieniem do wielu piw. Można też zdecydować się na niemal każdy rodzaj paluszków – z sezamem, makiem, solone, cebulowo-serowe, z chili, a nawet w słodkiej polewie.
  • Orzeszki – świetna przekąska do piwa, która może stać na każdym stole niezależnie od okazji. Orzeszki mogą być solone, słodkie (np. w karmelu), w przyprawie chili czy wasabi. Możesz zdecydować się również na orzechy włoskie, ziemne, brazylijskie, nerkowca i wiele innych. To znakomite i zdrowe źródło dobrze przyswajalnych tłuszczy i białka. Orzechy mogą świetnie zrównoważyć spożycie alkoholu.
  • Nachosy z guacamole – jeśli lubisz pikantne przekąski, zdecyduj się na nachosy. W połączeniu z kremowym guacamole stworzysz wyśmienitą przekąskę do piwa. Przy okazji dostarczysz mnóstwo zdrowych tłuszczy z awokado, które delikatnie złagodzą skutki spożywania alkoholu.
  • Sery – doskonale pasują do każdego rodzaju piwa. Wśród najpopularniejszych wyróżnia się brie, cheddar, camembert i gouda. Sery o mocnym zapachu i intensywnym smaku (np. gorgonzola) idealnie łączą się z mocnymi, goryczkowymi piwami. Delikatniejsze sery (np. mozzarella) są idealne do lekkich, delikatnych piw.

Jak zrobić smaczne i tanie przekąski do piwa? Proste przepisy na imprezę

Co zaserwować gościom do piwa? Pomysły na przekąski

Przekąski do piwa powinny być smaczne i proste do przyrządzenia. W dzisiejszych czasach mało kto ma czas na stanie przy garnkach. Warto jednak spróbować zrobić chociaż jedną czy dwie domowe przekąski, aby nie serwować gościom samych gotowców. Nie muszą to być wcale wyszukane dania. Okazuje się często, że najprostsze pomysły są najbardziej trafne. Możesz podać przekąski nie tylko na zimno, ale i na ciepło. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie np. domowych pizzerek, frytek z batata, pasztecików z mięsem czy zapiekanych parówek w cieście francuskim. Wystarczy podać te proste zakąski w niecodziennej formie, aby zrobić na gościach wrażenie. Dobrym pomysłem będą też bruschetty z mozzarellą i pomidorkami czy klasyczne koreczki z warzywami, żółtym serem i szynką.

Nie masz pomysłu na przekąski do piwa? Czasem wystarczy dobrze rozejrzeć się po kuchni. Niekiedy sporo w niej jedzenia, które można wykorzystać do przygotowania pysznych zakąsek na imprezę. Po co wyrzucać poszczególne składniki do kosza, skoro da się z niej zrobić smaczne i pożywne przekąski? Z zalegających warzyw można zrobić sałatkę. Z kilku jajek i resztki majonezu jajka na twardo z aromatycznym sosem tatarskim. Do piwa świetnie pasuje też ciasto. Aby zrobić placek z kruszonką, wystarczy zaopatrzyć się w dowolne owoce i mąkę – na pewno masz pszenną w spiżarce. To szybkie do zrobienia i bardzo smaczne ciasto, które zrobisz w krótkim czasie.

Przekąski do piwa na zimno i na ciepło, krok po kroku

Do piwa pasują przekąski zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wśród zimnych przystawek wyróżnić można np. zimne nóżki, śledzie w oleju, tatar z cebulką i ogórkiem konserwowym, dorsza w zalewie octowej, sałatkę gyros i swojski smalec z pajdą chleba. Na ciepło znakomicie smakować będzie warzywna tarta, wytrawne muffiny, tortilla z kurczakiem, wrapy z warzywami, ślimaki z ciasta francuskiego i inne smakołyki. Jakie przekąski do piwa warto podać gościom na stół?

  • Galaretka z nóżek wieprzowych – dobre danie dla tradycjonalistów, które warto zaserwować gościom do piwa. Trzeba jednak zaznaczyć, że golonkę przyrządza się długo – nawet przez ok. 4 godziny.
  • Opiekane śledzie w zalewie – najsmaczniejsze są w zalewie pomidorowo-octowej. Przed wsadzeniem ryb do zalewy trzeba jednak zapanierować ryby w mące i dobrze je usmażyć.
  • Korki z serem – jeśli goście są wegetarianami, warto przyrządzić dla nich korki z serem. Tego typu przekąski doskonale pasują do piwa. Poza tym przygotowanie koreczków jest bardzo proste. Wystarczy złożyć koreczki w prostą kompozycję, aby powstała z nich pyszna przekąska dla gości.

Przekąski do piwa - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto