Przekąski na grilla

przekąski na grilla

Przekąski na grilla powinny być dla każdego szybkie i proste do zrobienia – nawet gdy na co dzień nie ma się większej styczności z kuchnią. Ważne jest także, aby każdą z przekąsek można było skonsumować naraz lub w jednej, ale niewielkiej porcji. Przekąski powinny fantastycznie podkreślać smak grillowanego mięsa, a także dobrze się z nim komponować. Kiełbasa czy karkówka z grilla świetnie czuje się w towarzystwie m.in. chrupiącej sałaty, szparagów albo pieczonych ziemniaczków.

Przekąski na grilla - polecane przepisy

Przekąski na grilla - pozostałe przepisy

Często zadawane pytania

Przekąski na grilla – proste przepisy na doskonałe przekąski do dań z grilla

Przekąski na grilla to nieodzowny element każdej tego typu imprezy na świeżym powietrzu. Przystawki do mięsa powinny być szybkie i łatwe w przygotowaniu, a także możliwe tanie. Przepisy na grillowe przekąski na zimno oraz na ciepło wbrew pozorom nie są skomplikowane. Jakie przystawki idealnie nadadzą się na każdego grilla? Czy zawsze powinny być one lżejsze niż grillowane mięso? Sprawdź najciekawsze pomysły na przekąski do dań z grilla!

Pomysły na ciepłe i zimne przekąski z grilla – zobacz, co zrobić do mięsa!

Przepisy na tanie i proste przekąski do grilla

Przekąski na grilla powinny być lekkostrawne, a na pewno lżejsze niż grillowane mięso. Należy przyrządzać takie przystawki, które uzupełnią smak kiełbasy czy karkówki z grilla, będąc jednocześnie znacznie od nich łagodniejsze. Przekąski nie powinny być tłuste czy wysokokaloryczne, ponieważ tłuszcz zawarty w mięsie i tak jest już wystarczająco kaloryczny oraz obciążający dla żołądka. Swoim gościom oraz rodzinie zaserwować możesz zarówno ciepłe, jak i zimne przystawki. Jakie z nich będą najlepsze? Oto trzy najprostsze i najsmaczniejsze propozycje, które warto włączyć do grillowego menu.

·         Sałatka meksykańska – to popularna warstwowa sałatka, której bazę stanowią chrupiące nachosy. Wiele osób uważa, że sałatka ta doskonale komponuje się z mięsnymi potrawami. Warto pamiętać jednak, aby w celu zredukowania ilości kalorii przygotować ją na bazie majonezu light, a najlepiej gęstego jogurtu naturalnego. Wówczas będzie mniej kaloryczna, ale i zdrowsza.

·         Sałatka z tortellini – właśnie dzięki tej sałatce przemycisz do domowego grilla odrobinę słonecznej Italii. Połącz pierożki tortellini z różnymi warzywami (np. ogórkiem, papryką i kukurydzą konserwową), a następnie dopraw je ziołami prowansalskimi do smaku. To doskonała alternatywa dla pieczonych ziemniaczków.

·         Bruschetta z pieczarkami – aby zrobić taki pyszny dodatek do grilla, należy odpowiednio wcześniej podsmażyć pieczarki z cebulką na klarowanym maśle. Udekoruj nimi kromki bruschetty, najlepiej samodzielnie przygotowane na suchej patelni. Całość posyp do smaku startym na tarce parmezanem. Jeśli chcesz, aby kanapeczki jeszcze bardziej chrupały, włóż całość na dosłownie 5 minut do piekarnika.

Z czym podawać grillowe dania na zimno lub na ciepło?

Jedną z najpopularniejszych przekąsek na grilla są młode ziemniaczki, które wspaniale wzbogacą smak i zapach grillowanego mięsa lub ryby. Najlepiej upiec je w mundurkach i doprawić aromatycznymi, włoskimi ziołami, a także czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Warto dodać do ziemniaczków masełko, które świetnie podkreśli ich delikatny smak i niesamowity zapach. Oprócz ziemniaków popularną przekąską na grilla są szparagi – najlepiej grillowane. Możesz wrzucić je tuż obok mięsa na ruszt, jeśli oczywiście będziesz ich pilnował. Szparagi są bardzo zdrowe i w dodatku doskonale komponują się ze smakiem m.in. karkówki czy piersi z kurczaka. Warto podawać szparagi w specjalnej marynacie z sosu sojowego, oliwy z oliwek i czosnku.

Kolejną propozycją są pomidory zapiekane z serem feta. Taka kompozycja znakomicie pasuje do grillowych potraw. Pomidory wystarczy pokroić na grube plastry, a następnie rozpuścić na nich startą mozzarellę. Ser, który stopi się na pomidorach pod wpływem temperatury w piekarniku, świetnie podkreśli smak każdego mięsa z grilla – zwłaszcza marynowanej na ostro karkówki. Jedną z najchętniej przyrządzanych przez Polaków przystawek są grzanki z masłem czosnkowym. To przekąska nie tylko dobra do mięsa z grilla, ale też domowego dipu, lekkiej sałatki czy zupy. Grzanki czosnkowe najlepiej smakują posmarowane masełkiem i posypane ziołami prowansalskimi do smaku. Do grillowanego mięsa warto przyrządzić również sałatkę tzatziki, która świetnie uzupełni jego smak.

Przepisy na najlepsze przekąski na grilla. Z czym grill smakuje najlepiej?

Przekąski na grilla – zrobisz je w kilka minut

Grill to coś, co z momentem pojawienia się wiosny uwielbia większość naszych rodaków. Z radością spotykamy się na grillu ze znajomymi oraz rodziną, wspólnie spędzając czas na świeżym powietrzu. Grillowanie to doskonała okazja do spędzenia czasu razem. W trakcie grillowania ulubionych przysmaków można nie tylko bawić się i plotkować, ale też degustować pysze potrawy. Większości tego typu imprezom na świeżym powietrzu towarzyszą przekąski, które wprawiają wszystkich w dobry humor. Przystawki idealnie uzupełniają grillowane dania, będąc ich smacznym i lekkim dodatkiem. Aby podkreślić smak grillowanej karkówki czy kiełbasy, warto zajadać przekąski. Szybkie, zdrowe i smaczne przystawki sprawią, że organizm nie będzie aż tak obciążony wysokokalorycznym i tłustym mięsem.

Jakie powinny być przekąski na grilla? Otóż jak najlżejsze, ponieważ mięso jest już i tak wystarczająco ciężkie do strawienia dla organizmu. Zakąski na grilla powinny być łatwe do przygotowania, aby żadna osoba je przygotowująca nie miała trudności podczas ich tworzenia. Przed rozpoczęciem grilla warto ustalić z domownikami lub gośćmi, co takiego ma pojawić się na stole. Może się bowiem okazać, że ktoś ma uczulenie na jakiś składnik albo jest na specjalnej diecie, do której warto dopasować przyrządzane jedzenie lub chociaż jego część. Warto przedyskutować kwestię przygotowywania przekąsek na grilla i podzielić się między gośćmi tak, żeby przystawki się nie powtarzały, będąc różnorodne oraz dopasowane do diet wszystkich uczestników grilla.

Ciekawe przystawki na grilla kontra metoda zero waste

Przekąski na grilla powinny być proste w składzie i łatwe w wykonaniu. Możesz podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wśród najciekawszych zakąsek do mięsnych dań z grilla wyróżnić można frytki z batata, różnego rodzaju surówki warzywne, faszerowane jajka, bruschetty, koreczki lub pokrojone w słupki świeże warzywa. Co zrobić, gdy jednak grill zaczyna się już niedługo, a nie masz nic przyszykowane? Nie wiesz, jakie przekąski warto zrobić? Spróbuj wykorzystać pomysł na zakąski typu zero waste, a raczej zrób w myśl właśnie tej idei. Rozejrzyj się po kuchni. Pewnie prędko zlokalizujesz wiele produktów, które zalegają w niej zupełnie bez pomysłu na to, co dalej z nimi zrobić. Zostało parę ziemniaków i cebula? A może kilka pojedynczych warzyw? Właśnie takich składników potrzebujesz, aby „tchnąć w nie drugie życie” i zrobić z nich pyszne przekąski na grilla. Zamiast wyrzucać produkty spożywcze do śmietnika, wykorzystaj je i zrób z nimi coś pożytecznego. Zakąską stworzoną z „odpadków” w kuchni może być np. chrupiąca surówka warzywna, pyszne jajka w majonezie albo koreczki.

Możesz także wykorzystać końcówkę warzyw, aby nabić je na patyk wraz z mięsem i stworzyć smaczne, aromatyczne szaszłyki. Warto upiec również muffinki warzywne, które doskonale wzbogacą smak każdego grillowanego mięsa i w dodatku wzbogacą organizm w cenne dla niego składniki odżywcze. Idea zero waste to świetny sposób na niemarnowanie żywności oraz jednocześnie stworzenie wyszukanych przekąsek na grilla. Jaki jeszcze jest plus takiej oszczędności jedzenia? Otóż zaoszczędzenie również… pieniędzy w portfelu! Warto pamiętać o takiej możliwości i stosować metodę zero waste nie tylko, przygotowując przekąski na grilla, ale też na co dzień.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto