Apfelstrudel
- Mąka pszenna typ 550 (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Sól (1 g)
- Masło (15 g)
- Ocet jabłkowy (6 ml)
- Mleko 3,2% (100 ml)
- Jabłko (1500 g)
- Rodzynki (100 g)
- Rum (25 ml)
- Cukier (100 g)
- Bułka tarta (70 g)
- Masło (250 g)
Przepis na apfelstrudel krok po kroku
Wsyp mąkę do miski.
Dodaj jajko, sól, miękkie masło, ocet i lekko ciepłe mleko.
Zagnieć ciasto. Kolejno przełóż na blat posypany lekko mąką i zagnieć ciasto ok. 10 min (w razie potrzeby podsyp lekko mąką), aż ciasto będzie sprężyste, jednolite i nieklejące. (W przypadku strudla powinno zrezygnować się z zagniatania ciasta robotem kuchennym i zrobić to ręcznie. W rękach mamy wyczucie, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. Ciasto na początku jest lekko klejące, ale z czasem wyrabiania staje się miękkie, gładkie, elastyczne i nieklejące).
Z ciasto uformuj kulę. Obtocz ją w oleju i przełóż do miski wysmarowanej olejem. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw na 30 minut.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Rodzynki wymieszaj z cukrem i rumem. Odstaw na bok.
Roztop 50 gram masła, dodaj bułkę tartą i przysmaż na złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.
Umyj jabłka, obierz i pokrój je na ćwiartki. Usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na jak najcieńsze plasterki. Jabłka wymieszaj z rodzynkami w rumie i cukrze.
Roztop 200 gram masła (Najlepiej trzymać garnek na najmniejszym ogniu, aby było ciągle płynne lub gdy zacznie zastygać lekko je podgrzać).
Po 30 min ciasto podziel na pół. Połowę ciasta wyłóż na posypaną mąką ściereczkę i rozwałkuj jak najcieniej. Kolejno rozciągnij je w rękach (Ręce włożyć pod ciasto i delikatnie rozciągać w każdą stronę, zaczynając od środka (Przez ciasto musi być widoczny wzór ściereczki). Gdyby brzegi były grubsze od reszty ciasta, można je obciąć lub rozwałkować wałkiem.
Ciasto posmaruj cienko roztopionym masłem, używając pędzelka.
Na cieście rozłóż połowę bułki tartej, pozostawiając ok. 3 cm odstęp od brzegów. Na bułkę wyłóż połowę jabłek, uważając, aby jabłka były w miarę suche. (Jeśli jabłka będą suche, wtedy upieczone ciasto będzie chrupiące. W przeciwnym wypadku niepotrzebnie namoknie).
Krótsze boki ciasta należy założyć na nadzienie.
Następnie zwiń ciasto w roladę, wzdłuż dłuższego boku. (Można pomóc sobie ściereczką przy zwijaniu).
Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Posmaruj z góry cienko roztopionym masłem.
Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 200 st. C. (Strudel musi się dobrze zarumienić. Najlepiej obserwować go po 30 minutach pieczenia). Strudel wyciągnij i ponownie posmaruj roztopionym masłem.
W czasie pieczenia przygotuj w ten sam sposób drugie ciasto.
Upieczonego strudla pozostaw na ok. 30 minut, następnie pokrój w dość grube kawałki i podawaj na ciepło z ulubionym dodatkiem. (Gdy ostygnie, można go jeść również na zimno lub ponownie podgrzać).
-
Ciasto marchewkowe
-
Szarlotka
-
Ciasto drożdżowe
-
Ciasto czekoladowe
-
Babeczka cytrynowa
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Babka cytrynowa
-
Makowiec
-
Mazurek wielkanocny
-
Babka wielkanocna
-
Seromakowiec
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Metrowiec
-
Ciasto z owocami
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Ciasta na wielkanoc
Więcej informacji na temat apfelstrudel
Apfelstrude to wyjątkowe i tradycyjny strudel z jabłkiem, które wywodzi się z kuchni austriackiej. Jest to pyszne i aromatyczne ciasto, które składa się z delikatnego ciasta drożdżowego, nadziewanego soczystymi jabłkami, cynamonem i rodzynkami.
Prosty przepis w wykonaniu daje niesamowity efekt smakowy. Jak zrobić apfelstrudel? Wystarczy przygotować ciasto drożdżowe, rozwałkować je na cienki placek, a następnie nałożyć na nie przygotowane nadzienie. Po złożeniu ciasta, należy je upiec w piekarniku, a po wyjęciu z piekarnika można posypać je cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną.
Apfelstrudel to najlepsza propozycja dla wszystkich, którzy kochają dobre, słodkie, aromatyczne i lekkie desery. Ciasto to będzie dobrym dodatkiem do kawy lub herbaty, ale równie dobrze sprawdzi się jako deser na specjalne okazje, jak urodziny czy święta.
Jeśli więc chcesz spróbować czegoś nowego i zaskoczyć swoich bliskich pysznym ciastem, to przepis na apfelstrudel jest dla Ciebie! To idealny pomysł na szybką i smaczną przekąskę na imprezę czy spotkanie przy kawie.
Historia ciasta ma korzenie ciast Bliskiego Wschodu, przypomina ciasto tureckie np baklawę. Popularne stało się Austrii w XVIII wieku a pochodzi dokładnie z czasów cesarstwa Austro-Węgierskiego. Znane było również w Galicji. Najstarszy przepis pochodzi zaś z 1696 roku w Wiedniu. Do dziś jest znanym i lubianym ciastem w tym kraju.
Apfelstrudel to tradycyjne austriackie ciasto, które zyskało popularność na całym świecie. Składa się z cienkiego ciasta filo, które jest napełnione aromatycznym farszem z jabłek, cynamonu, rodzynek i cukru. Według legendy, apfelstrudel został wymyślony w XVIII wieku przez kucharza w Wiedniu, który ucztował na smakołykach węgierskich szlachciców. Dzisiaj, apfelstrudel jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli kuchni austriackiej i jest jednym z ulubionych deserów wielu osób. Można go podawać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną, co dodaje mu jeszcze większego smaku i słodyczy.
Alergeny w apfelstrudel
Lista alergenów dla apfelstrudel przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
Wartości odżywcze apfelstrudel
Jako dietetyk, chciałbym zwrócić uwagę na to, że apfelstrudel jest deserem o stosunkowo wysokiej zawartości kalorii i cukru. Z tego powodu, zalecałbym spożywanie go z umiarem i w ramach zrównoważonej diety.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
-
mąka pszenna,
jajka,
masło,
mleko,
jabłko,
rodzynki,
cukier,
bułka tarta,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.