Apfelstrudel

Opublikowano: 08.02.2023 r., 16:28 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny austriacki apfelstrudel z jabłkami
None
Jeśli lubisz słodkie i aromatyczne desery, apfelstrudel to idealna propozycja dla Ciebie! Spróbuj tego tradycyjnego austriackiego deseru i poczuj się jak w kawiarni w Wiedniu.
Przygotowanie 60 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
97 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Sól (1 g)
  • Masło (15 g)
  • Ocet jabłkowy (6 ml)
  • Mleko 3,2% (100 ml)
  • Jabłko (1500 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Rum (25 ml)
  • Cukier (100 g)
  • Bułka tarta (70 g)
  • Masło (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder, cukier wanilinowy, cukier, ocet jabłkowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, miska, ściereczka, blacha do pieczenia 30x38, blacha

Przepis na apfelstrudel krok po kroku

Wsyp mąkę do miski.

Dodaj jajko, sól, miękkie masło, ocet i lekko ciepłe mleko.

Zagnieć ciasto. Kolejno przełóż na blat posypany lekko mąką i zagnieć ciasto ok. 10 min (w razie potrzeby podsyp lekko mąką), aż ciasto będzie sprężyste, jednolite i nieklejące. (W przypadku strudla powinno zrezygnować się z zagniatania ciasta robotem kuchennym i zrobić to ręcznie. W rękach mamy wyczucie, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. Ciasto na początku jest lekko klejące, ale z czasem wyrabiania staje się miękkie, gładkie, elastyczne i nieklejące).

Z ciasto uformuj kulę. Obtocz ją w oleju i przełóż do miski wysmarowanej olejem. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw na 30 minut.

W tym czasie przygotuj nadzienie. Rodzynki wymieszaj z cukrem i rumem. Odstaw na bok.

Roztop 50 gram masła, dodaj bułkę tartą i przysmaż na złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.

Umyj jabłka, obierz i pokrój je na ćwiartki. Usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na jak najcieńsze plasterki. Jabłka wymieszaj z rodzynkami w rumie i cukrze.

Roztop 200 gram masła (Najlepiej trzymać garnek na najmniejszym ogniu, aby było ciągle płynne lub gdy zacznie zastygać lekko je podgrzać).

Po 30 min ciasto podziel na pół. Połowę ciasta wyłóż na posypaną mąką ściereczkę i rozwałkuj jak najcieniej. Kolejno rozciągnij je w rękach (Ręce włożyć pod ciasto i delikatnie rozciągać w każdą stronę, zaczynając od środka (Przez ciasto musi być widoczny wzór ściereczki). Gdyby brzegi były grubsze od reszty ciasta, można je obciąć lub rozwałkować wałkiem.

Ciasto posmaruj cienko roztopionym masłem, używając pędzelka.

Na cieście rozłóż połowę bułki tartej, pozostawiając ok. 3 cm odstęp od brzegów. Na bułkę wyłóż połowę jabłek, uważając, aby jabłka były w miarę suche. (Jeśli jabłka będą suche, wtedy upieczone ciasto będzie chrupiące. W przeciwnym wypadku niepotrzebnie namoknie).

Krótsze boki ciasta należy założyć na nadzienie.

Następnie zwiń ciasto w roladę, wzdłuż dłuższego boku. (Można pomóc sobie ściereczką przy zwijaniu).

Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Posmaruj z góry cienko roztopionym masłem.

Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 200 st. C. (Strudel musi się dobrze zarumienić. Najlepiej obserwować go po 30 minutach pieczenia). Strudel wyciągnij i ponownie posmaruj roztopionym masłem.

W czasie pieczenia przygotuj w ten sam sposób drugie ciasto.

Upieczonego strudla pozostaw na ok. 30 minut, następnie pokrój w dość grube kawałki i podawaj na ciepło z ulubionym dodatkiem. (Gdy ostygnie, można go jeść również na zimno lub ponownie podgrzać).

Jak oceniasz przepis na apfelstrudel
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat apfelstrudel

Apfelstrude to wyjątkowe i tradycyjny strudel z jabłkiem, które wywodzi się z kuchni austriackiej. Jest to pyszne i aromatyczne ciasto, które składa się z delikatnego ciasta drożdżowego, nadziewanego soczystymi jabłkami, cynamonem i rodzynkami.

Prosty przepis w wykonaniu daje niesamowity efekt smakowy. Jak zrobić apfelstrudel? Wystarczy przygotować ciasto drożdżowe, rozwałkować je na cienki placek, a następnie nałożyć na nie przygotowane nadzienie. Po złożeniu ciasta, należy je upiec w piekarniku, a po wyjęciu z piekarnika można posypać je cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną.

Apfelstrudel to najlepsza propozycja dla wszystkich, którzy kochają dobre, słodkie, aromatyczne i lekkie desery. Ciasto to będzie dobrym dodatkiem do kawy lub herbaty, ale równie dobrze sprawdzi się jako deser na specjalne okazje, jak urodziny czy święta.

Jeśli więc chcesz spróbować czegoś nowego i zaskoczyć swoich bliskich pysznym ciastem, to przepis na apfelstrudel jest dla Ciebie! To idealny pomysł na szybką i smaczną przekąskę na imprezę czy spotkanie przy kawie.

Historia ciasta ma korzenie ciast Bliskiego Wschodu, przypomina ciasto tureckie np baklawę. Popularne stało się Austrii w XVIII wieku a pochodzi dokładnie z czasów cesarstwa Austro-Węgierskiego. Znane było również w Galicji. Najstarszy przepis pochodzi zaś z 1696 roku w Wiedniu. Do dziś jest znanym i lubianym ciastem w tym kraju.

Apfelstrudel to tradycyjne austriackie ciasto, które zyskało popularność na całym świecie. Składa się z cienkiego ciasta filo, które jest napełnione aromatycznym farszem z jabłek, cynamonu, rodzynek i cukru. Według legendy, apfelstrudel został wymyślony w XVIII wieku przez kucharza w Wiedniu, który ucztował na smakołykach węgierskich szlachciców. Dzisiaj, apfelstrudel jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli kuchni austriackiej i jest jednym z ulubionych deserów wielu osób. Można go podawać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną, co dodaje mu jeszcze większego smaku i słodyczy.

Alergeny w apfelstrudel

Lista alergenów dla apfelstrudel przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Wartości odżywcze apfelstrudel

na 100g gotowej potrawy

Jako dietetyk, chciałbym zwrócić uwagę na to, że apfelstrudel jest deserem o stosunkowo wysokiej zawartości kalorii i cukru. Z tego powodu, zalecałbym spożywanie go z umiarem i w ramach zrównoważonej diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
194.89
97.45
Białko (g)
2.60
1.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
25.07
12.54
Węglowodany przyswajalne (g)
23.21
11.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.86
0.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
9.48
4.74
Tłuszcze nasycone (g)
6.40
3.20
Tłuszcze nienasycone (g)
3.08
1.54
Cholesterol (mg)
31.81
15.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
80.00
40.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.41
0.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
76.75
38.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.07
Ryboflawina (mg)
0.10
0.05
Niacyna (mg)
0.96
0.48
Foliany (µg (mcg))
21.00
10.50
Beta karoten (µg (mcg))
32.39
16.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
45.01
22.51
Potas (mg)
124.44
62.22
Wapń (mg)
20.74
10.37
Fosfor (mg)
37.44
18.72
Magnez (mg)
10.08
5.04
Żelazo (mg)
0.93
0.46
Cynk (mg)
0.24
0.12
Miedź (mg)
0.06
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny apfelstrudel 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania apfelstrudel

Koszt składników
109.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sól
1 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Masło
15 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Ocet jabłkowy
6 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 6 ml
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Rum
25 ml
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.14
Za 25 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Bułka tarta
70 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 70 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Koszt składników
109.30