Przepis na metrowiec krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy.

Do masy dodaj mąkę i proszek do pieczenia oraz olej i zmiksuj do połączenia składników.

Podziel ciasto na dwie części i do jednej z nich dodaj kakao, wymieszaj dokładnie.

Dwie keksówki wyłóż papierem do pieczenia i wlej do nich masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 -50 minut.

Wystudź oba ciasta i pokrój na kromki.

W garnku umieść żółtka jaj, cukier i budyń, wymieszaj dokładnie.

Wlej mleko i połącz składniki.

Gotuj na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Wystudź masę i zmiksuj z ciepłym masłem.

Ciasto składaj naprzemiennie z kolorowych kawałków ciasta i smakuj je kremem.

Wierzch miasta posmaruj resztą masy.

W rondlu rozpuść czekoladę i dodaj do niej masło.

Ciepłą polewą polej wierzch ciasta.

Schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin.

Metrowiec podany na białym talerzyku.
Metrowiec
Koszt przygotowania dania
36.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
749 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
59

Metrowiec - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o metrowcu

Metrowiec to bardzo dobry pomysł na słodki deser do kawy i herbaty. Szybkie do zrobienia dwukolorowe ciasto z masą budyniowa to najlepsze co możesz przygotować na święta oraz w dni powszednie. Przepis na ciasto metrowiec jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, kakao, olej rzepakowy, mleko, żółtka jaj, budyń waniliowy, czekolada gorzka.

Jak zrobić metrowca? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy. Do masy dodaj mąkę i proszek do pieczenia oraz olej i zmiksuj do połączenia składników. Podziel ciasto na dwie części i do jednej z nich dodaj kakao, wymieszaj dokładnie. Dwie keksówki wyłóż papierem do pieczenia i wlej do nich masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 -50 minut. Wystudź oba ciasta i pokrój na kromki. W garnku umieść żółtka jaj, cukier i budyń, wymieszaj dokładnie. Wlej mleko i połącz składniki. Gotuj na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź masę i zmiksuj z ciepłym masłem. Ciasto składaj naprzemiennie z kolorowych kawałków ciasta i smakuj je kremem. Wierzch miasta posmaruj resztą masy. W rondlu rozpuść czekoladę i dodaj do niej masło. Ciepłą polewą polej wierzch ciasta. Schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując placek z kremem budyniowym jest bardzo smaczny i doskonale komponuje się z kawą i herbatą. Pyszne ciasto to sprawdzony przepis na wielkanocne ciasto. Ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać przez 2-3 dni. Wiesz już jak upiec ciasto, dlatego koniecznie wykorzystaj przepis przy najbliższej okazji.

Wartości odżywcze metrowca

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kalorie)
272.38 kcal
749.04 kcal
Białko
6.85 g
18.83 g

Węglowodany w metrowcu

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany
33.62 g
92.46 g
Węglowodany przyswajalne
31.98 g
87.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.64 g
4.52 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz
13.20 g
36.29 g
Tłuszcze nasycone
6.32 g
17.39 g
Tłuszcze nienasycone
6.87 g
18.91 g
Tłuszcze jednonasycone
5.27 g
14.49 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.60 g
4.41 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
101.65 mg
279.53 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na metrowiec

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A
70.50 µg (mcg)
193.88 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.40 µg (mcg)
1.09 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.04 mg
0.12 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D
0.85 µg (mcg)
2.34 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.33 mg
0.92 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
69.05 µg (mcg)
189.90 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.33 mg
3.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
39.10 µg (mcg)
107.52 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
13.55 µg (mcg)
37.28 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na metrowiec

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód
52.31 mg
143.86 mg
Potas
252.31 mg
693.86 mg
Wapń
98.53 mg
270.96 mg
Fosfor
185.80 mg
510.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
39.01 mg
107.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.20 mg
6.06 mg
Cynk
0.97 mg
2.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.24 mg
0.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny metrowca 59
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w metrowcu

Lista alergenów dla metrowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania metrowca

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
80 g
8 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
49.60
Jak oceniasz przepis na metrowiec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób