Babka wielkanocna

Opublikowano: 13.07.2021 r., 13:22 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka wielkanocna podana na białym talerzu, opruszona cukrem pudrem, udekorowana małymi pisankami, obok dwa białe ceramiczne zajączki.
Babka wielkanocna
Babka jest nieodłączną częścią świąt wielkanocnych. Babka wielkanocna może być wykonana w wielu wersjach smakowych oraz z różnych ciast. Wypróbuj nasz przepis na klasyczne i tradycyjne ciasto.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 55 min
351 kcal
Kcal w porcji
77 g
Wielkość porcji
84
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1,3 szklanki (165 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 1 szklanka (160 g)
  • Cukier 0,75 szklanki (150 g)
  • Olej rzepakowy 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, szpatułka, forma do babki

Przepis na babkę wielkanocną krok po kroku

Jajka ubij z cukrem na puszystą i jasną masę przez minimum 4 minuty. Mikser ustaw na najwyższe obroty.

Zmniejsz obroty do połowy i wlewaj olej małym strumieniem.

Dodawaj w 4 porcjach mąki i delikatnie mieszaj szpatułką.

Ciasto przelej do foremki.

Babkę piecz 55 minut w temperaturze 170 stopni.

Jak oceniasz przepis na babkę wielkanocną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat babki wielkanocnej

Babka wielkanocna jest jednym z tradycyjnych wypieków przygotowywanych na święta wielkanocne. Może ona być piaskowa, drożdżowa, cytrynowa, waniliowa, czekoladowa lub pomarańczowa, z lukrem lub bez, jednak zawsze jest pyszna i jest królową stołu. Pierwsze babki były wypiekane w Polsce z ciasta drożdżowego. W ówczesnych czasach, XVIII wieku, produkty, z których była wytwarza, czyli cukier, jaja i masło były kosztowne co symbolizowało obfitość wieńcząca post i tym samym symbolizowała święto Wielkiej Nocy. Pierwsze wzmianki o pieczeniu baby pochodzą już z XV wieku a wiele źródeł mówi, że to Stanisław Leszczyński wprowadził ją do kuchni francuskiej. Obecnie oprócz babki drożdżowej przygotowuje się także babkę piaskową. Jest ona przygotowywana z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego co nadaje ciastu charakterystyczną konsystencję piasku. Świąteczna babka może być przygotowana w wersji marmurkowej z ciasta waniliowego oraz kakaowego.

Przepis na babkę wielkanocną z ciasta piaskowego jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu a ciasto pyszne i delikatne. A jak upiec oraz jak zrobić babkę wielkanocną dowiesz się z naszego, dokładnego przepisu. Najlepsza babka to ta tradycyjna, którą przygotowuje się w rodzinnym domu. Sprawdzony i dobry przepis na babkę wielkanocną z ciasta piaskowego sprawi, że przygotujesz ją z łatwością i stanie się ona tradycją wielkanocną w Twoim domu.

Alergeny w babce wielkanocnej

Lista alergenów dla babki wielkanocnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze babki wielkanocnej

na 100g gotowej potrawy

Babka wielkanocna przygotowana jest z ciasta biszkoptowo-olejowego co sprawia, że jest dość kaloryczne. Jednak babkę spożywamy raz w roku dlatego kawałek czy dwa nie zaszkodzą naszemu zdrowiu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(77g)
Energia (kcal)
456.32
351.37
Białko (g)
6.59
5.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(77g)
Węglowodany (g)
42.76
32.92
Węglowodany przyswajalne (g)
41.76
32.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
0.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(77g)
Tłuszcz (g)
29.07
22.38
Tłuszcze nasycone (g)
3.14
2.42
Tłuszcze nienasycone (g)
25.93
19.96
Cholesterol (mg)
86.60
66.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(77g)
Witamina B6 (mg)
0.18
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.47
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.76
1.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.49
31.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(77g)
Sód (mg)
43.05
33.15
Potas (mg)
223.93
172.43
Wapń (mg)
27.52
21.19
Fosfor (mg)
96.19
74.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.07
15.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.62
1.25
Cynk (mg)
0.58
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki wielkanocnej 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki wielkanocnej

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
165 g
1,3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.49
Za 165 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
160 g
1 szklanka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 160 g
Cukier
150 g
0,75 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
23.50