Przepis na babkę wielkanocną krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 165 g 1,3 szklanki
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 160 g 1 szklanka
  • Cukier 150 g 0,75 szklanki
  • Olej rzepakowy 250 ml 1 szklanka
  • Jajko 4 szt.
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, szpatułka, forma do babki

Jajka ubij z cukrem na puszystą i jasną masę przez minimum 4 minuty. Mikser ustaw na najwyższe obroty.

Zmniejsz obroty do połowy i wlewaj olej małym strumieniem.

Dodawaj w 4 porcjach mąki i delikatnie mieszaj szpatułką.

Ciasto przelej do foremki.

Babkę piecz 55 minut w temperaturze 170 stopni.

Babka wielkanocna podana na białym talerzu, opruszona cukrem pudrem, udekorowana małymi pisankami, obok dwa białe ceramiczne zajączki.
Babka wielkanocna
Koszt przygotowania dania
6.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
304 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
84

Babka wielkanocna - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o babce wielkanocnej

Babka wielkanocna jest jednym z tradycyjnych wypieków przygotowywanych na święta wielkanocne. Może ona być piaskowa, drożdżowa, cytrynowa, waniliowa, czekoladowa lub pomarańczowa, z lukrem lub bez, jednak zawsze jest pyszna i jest królową stołu. Pierwsze babki były wypiekane w Polsce z ciasta drożdżowego. W ówczesnych czasach, XVIII wieku, produkty, z których była wytwarza, czyli cukier, jaja i masło były kosztowne co symbolizowało obfitość wieńcząca post i tym samym symbolizowała święto Wielkiej Nocy. Pierwsze wzmianki o pieczeniu baby pochodzą już z XV wieku a wiele źródeł mówi, że to Stanisław Leszczyński wprowadził ją do kuchni francuskiej. Obecnie oprócz babki drożdżowej przygotowuje się także babkę piaskową. Jest ona przygotowywana z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego co nadaje ciastu charakterystyczną konsystencję piasku. Świąteczna babka może być przygotowana w wersji marmurkowej z ciasta waniliowego oraz kakaowego.

Przepis na babkę wielkanocną z ciasta piaskowego jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu a ciasto pyszne i delikatne. A jak upiec oraz jak zrobić babkę wielkanocną dowiesz się z naszego, dokładnego przepisu. Najlepsza babka to ta tradycyjna, którą przygotowuje się w rodzinnym domu. Sprawdzony i dobry przepis na babkę wielkanocną z ciasta piaskowego sprawi, że przygotujesz ją z łatwością i stanie się ona tradycją wielkanocną w Twoim domu.

Wartości odżywcze babki wielkanocnej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (77g)
Energia (kalorie)
395.88 kcal
304.83 kcal
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (77g)
Tłuszcz
29.01 g
22.34 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
3.11 g
2.39 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki wielkanocnej 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce wielkanocnej

Lista alergenów dla babki wielkanocnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier z prawdziwą wanilią.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania babki wielkanocnej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
165 g
1,3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.49
Za 165 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
160 g
1 szklanka
Cukier
150 g
0,75 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na babkę wielkanocną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób