Przepis na babeczka cytrynowa krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, forma do babki

W misce umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy. Następnie dodawaj po jednym jajku i miksuj masę.

Otrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij z niej sok i wraz z jogurtem dodaj do masła, zmiksuj.

Do masy przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.

Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Do formy do pieczenia wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 50 minut.

Wyjmij babkę z formy i pokrój jeszcze ciepłe ciasto na kawałki.

Babeczka cytrynowa podana na talerzu. Posypana jest cukrem pudrem.
Babeczka cytrynowa
Koszt przygotowania dania
18.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
558 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
69

Babeczka cytrynowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babeczce cytrynowej

Babeczka cytrynowa to sprawdzony przepis na pyszny deser. Wielkanocna babka jest dobra do przygotowania także na co dzień. Najlepsza babka na święta świetnie sprawdza się jako dodatek do kawy i herbaty. Przepis na babeczkę cytrynową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją upiec. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, masło, cytryny, jogurt naturalny, proszek do pieczenia, bułka tarta.

Jak zrobić babeczkę cytrynową? W misce umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy. Następnie dodawaj po jednym jajku i miksuj masę. Otrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij z niej sok i wraz z jogurtem dodaj do masła, zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 50 minut. Wyjmij babkę z formy i pokrój jeszcze ciepłe ciasto na kawałki.

Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie. Mąka pszenna jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych. Mąka pszenna jest oczyszczoną mąką pozbawioną prawie całkowicie błonnika. Nie zawiera także składników mineralnych, które posiada mąka z całego ziarna. Mąka pszenna zawiera gluten, który jest białkiem zbożowym nadającym wyrobom z mąki elastyczności. Uczulenie na gluten jest chorobą o nazwie celiakia.

Podsumowując pyszna babeczka cytrynowa jest świetnym pomysłem na święta i w dni powszednie. Już wiesz, jak upiec perfekcyjną babkę. Do przepisu możesz dodać także kakao i przygotować dwukolorowe ciasto. Babkę przechowuj pod przykryciem przez 3-4 dni.

Wartości odżywcze babeczki cytrynowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
319.21 kcal
558.62 kcal
Białko
6.66 g
11.66 g

Węglowodany w babeczce cytrynowej

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
39.79 g
69.64 g
Węglowodany przyswajalne
39.43 g
69.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.36 g
0.63 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
15.79 g
27.63 g
Tłuszcze nasycone
10.44 g
18.27 g
Tłuszcze nienasycone
5.28 g
9.24 g
Cholesterol
94.03 mg
164.55 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na babeczka cytrynowa

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina B6
0.07 mg
0.12 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C
6.05 mg
10.58 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.48 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.36 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
1.86 mg
3.25 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
51.84 µg (mcg)
90.71 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babeczka cytrynowa

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
39.66 mg
69.41 mg
Potas
301.31 mg
527.29 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
135.13 mg
236.48 mg
Fosfor
223.74 mg
391.54 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
13.71 mg
23.99 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
2.01 mg
3.53 mg
Cynk
0.53 mg
0.93 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.13 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczki cytrynowej 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babeczce cytrynowej

Lista alergenów dla babeczki cytrynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Jogurt naturalny 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania babeczki cytrynowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 małe opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Cytryna
200 g
3 małe sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 200 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Proszek do pieczenia
40 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
0.80
Za 40 g
Koszt składników
27.90
Jak oceniasz przepis na babeczka cytrynowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób