Drożdżówki
-
Drożdżówki z serem
Drożdżówki z serem sprawdzą się jako dobra przekąska, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Bułeczki drożdżowe z serem są …
45 + 20 min łatwy 10 396 kcal
-
Drożdżówka z budyniem
Drożdżówka z budyniem jest wspaniałym wyborem na drugie śniadanie. Niezwykle miękka i pełna budyniowego nadzienia. W tym przepisie budyniu dodaje …
30 + 30 min łatwy 12 234 kcal
-
Drożdżówki z jagodami
Drożdżówki z jagodami to doskonała propozycja na smaczną przekąskę serwowano do kawy i herbaty dla całej rodziny i znajomych. Wypiek …
45 + 20 min łatwy 12 181 kcal
Pozostałe przepisy na drożdżówki
-
Drożdżówki ze śliwkami
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką to doskonała propozycja na smaczną, fit przekąska. Doskonale smakują z dodatkiem kawy, herbaty oraz kakao. …
45 + 30 min łatwy 10 270 kcal
-
Drożdżówki z borówkami
Drożdżówki z borówkami to wspaniały sposób na pyszne i łatwe słodkości, które zawsze się udają. Są niezwykle proste w przygotowaniu, …
15 + 20 min łatwy 20 215 kcal
-
Drożdżówki z dżemem
Drożdżówki z dżemem to doskonała propozycja na własnoręcznie przygotowane smaczne słodkie śniadanie. Przepis na drożdżówki z dżemem nie wymaga od …
120 + 20 min łatwy 12 501 kcal
-
Drożdżówki
Przepis na drożdżówki to sprawdzony przepis na bardzo łatwe i szybkie ciasto drożdżowe, idealne dla miłośników słodkich wypieków z kruszonką. …
35 + 25 min średni 30 171 kcal
-
Drożdżówki z jabłkami
Przepis na drożdżówki z jabłkami to sprawdzony przepis na bardzo łatwe i szybkie ciasto drożdżowe, idealne dla miłośników słodkich wypieków …
40 + 20 min średni 30 125 kcal
-
Drożdżówki z truskawkami
Przepis na drożdżówki z truskawkami z kruszonką to świetny przepis na bardzo łatwe i pyszne ciasto drożdżowe wypełnione nadzieniem z …
45 + 20 min średni 30 129 kcal
-
Drożdżówki z malinami
Przepis na drożdżówki z malinami z kruszonką to świetny przepis na bardzo łatwe i pyszne ciasto drożdżowe wypełnione nadzieniem z …
60 + 20 min średni 20 213 kcal
-
Drożdżówki z czekoladą
Ten prosty przepis na drożdżówki z czekoladą z kruszonką to świetny pomysł na bardzo łatwe i pyszne babeczki drożdżowe z …
60 + 25 min średni 20 361 kcal
-
Wegańskie drożdżówki
Wegańskie drożdżówki to dobra opcja na pyszne wypieki dla wszystkich osób na diecie roślinnej. Choć w sklepach można zakupić gotowe …
30 + 20 min łatwy 10 199 kcal
-
Drożdżówki z kruszonką
Drożdżówki z kruszonką, w niektórych regionach Polski znane, także jako słodkie bułki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką …
60 + 30 min łatwy 10 340 kcal
-
Drożdżówki z rabarbarem
Drożdżówki z rabarbarem, w niektórych regionach Polski znane, także jako słodkie bułki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką …
40 + 20 min łatwy 10 192 kcal
-
Drożdżówki z makiem
Drożdżówki z makiem, w niektórych regionach Polski znane, także jako słodkie bułki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką …
60 + 20 min łatwy 10 308 kcal
-
Drożdżówki z cynamonem
Drożdżówki z cynamonem to idealny wybór dla wszystkich osób, które kochają proste desery. Drożdżówki są bardzo aromatyczne, a przy okazji …
25 + 40 min łatwy 10 443 kcal
-
Szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem
Szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne bułeczki podawać można z …
20 + 30 min łatwy 6 645 kcal
-
Jagodzianki
Ciasto drożdżowe to jedno z bardziej uniwersalnych ciast. Przygotujesz z niego nie tylko słodkie wypieki, takie jak babki, babeczki, bułeczki …
105 + 25 min łatwy 5 362 kcal
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
Bułeczki drożdżowe z kruszonką to świetna opcja dla wszystkich miłośników pysznych dań. Całość jest prosta w przygotowaniu, nie potrzeba do …
60 + 45 min łatwy 10
-
Bułeczki z serem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
90 + 25 min łatwy 12 283 kcal
-
Jagodzianki z kruszonką
Pyszne jagodzianki z kruszonką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
150 + 20 min łatwy 10 258 kcal
-
Bułki cynamonowe
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
100 + 20 min łatwy 12 314 kcal
-
Bułki z budyniem
Bułki z budyniem, w niektórych regionach Polski znane, także jako drożdżówki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką przekąskę. …
60 + 15 min średni 20 146 kcal
-
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami to doskonały pomysł na deser do kawy lub przekąską dla dzieci na II śniadanie lub podwieczorek. …
150 + 15 min łatwy 13 342 kcal
-
Bułki z truskawkami
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
90 + 20 min łatwy 12 280 kcal
-
Czeskie knedle
Czeskie knedle to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do głównego posiłku. Knedliki podaje się z dodatkiem sosów mięsnych lub …
140 + 30 min łatwy 7 243 kcal
-
Cynamonowe rollsy
Cynamonowe rollsy kojarzą się Nam wszystkim z jesienno-zimową aurą, kiedy już za oknem mróz. Inaczej nazywa się je drożdżowe cynamonki …
180 + 20 min średni 24 162 kcal
-
Chałka z kruszonką
Nie ma nic lepszego niż maślana chałka z kruszonką, dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na domową chałkę, którą przygotujesz …
60 + 20 min łatwy 2 1482 kcal
-
Bułka drożdżowa z rodzynkami
Bułka drożdżowa z rodzynkami, w niektórych regionach Polski znana, także jako drożdżówka to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką …
60 + 20 min łatwy 8 153 kcal
-
Bułki z jagodami
Bułki z jagodami, czyli tradycyjne, puszyste jagodzianki to wypiek, który koniecznie powinieneś spróbować. Są niezwykle smacznym pomysłem na śniadanie lub …
95 + 25 min łatwy 5 273 kcal
-
Bułka drożdżowa z serem
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na bułkę drożdżową z serem, która wbrew pozorom jest łatwa w wykonaniu, a po upieczeniu pyszne. …
60 + 30 min łatwy 10
-
Drożdżówki z serem Thermomix
Drożdżówki z serem to pyszne, domowe bułeczki, które będą świetne na śniadanie nie tylko dla dzieci. Pyszne domowe bułeczki zasmakują …
30 + 30 min łatwy 14 280 kcal
-
Bułeczki z jagodami
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
90 + 30 min łatwy 18 192 kcal
-
Kluski na parze
Kluski na parze to tradycyjne polskie danie, które występuje pod naprawdę wieloma nazwami. Znane są również jako pyzy drożdżowe, pampuchy, …
90 + 15 min średni 14 171 kcal
-
Brioszki czekoladowe
Brioszki czekoladowe to świetny pomysł na pyszne bułeczki deserowe. Brioszka to bułka maślana, którą wytwarza się na bazie ciasta drożdżowego. …
140 + 20 min łatwy 10 657 kcal
-
Cynamonki Thermomix
Jeśli zastanawiacie się jak zrobić cynamonki w Thermomixie to prezentujemy nasz sprawdzony przepis. Ich przygotowanie zajmie tylko chwilę, a następnie …
60 + 15 min średni 10 514 kcal
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
Ciasto drożdżowe z jagodami to wspaniały pomysł na słodkie śniadanie oraz deser podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Pomysł na …
25 + 50 min łatwy 10 612 kcal
-
Pyzy na parze
Pyzy na parze to tradycyjne polskie danie, które występuje pod naprawdę wieloma nazwami. Znane są również jako pyzy drożdżowe, pampuchy, …
90 + 15 min średni 14 184 kcal
-
Drożdżówka bezglutenowa
Drożdżówka bezglutenowa jest świetną opcją zarówno na śniadanie, jak i drugie śniadanie. Całość prezentuje się znakomicie, a przy okazji jest …
40 + 15 min łatwy 15 259 kcal -
Wegańskie ciasto drożdżowe
Pyszne wegańskie ciasto drożdżowe to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się …
120 + 45 min średni 12 342 kcal
-
Drożdżówki z ciasta francuskiego
Drożdżówki z ciasta francuskiego to świetna opcja dla wszystkich miłośników słodkości. W tym wydaniu ich wykonanie jest niezwykle łatwe, dlatego …
15 + 15 min łatwy 10 221 kcal
-
Cebularz
Cebularz jest kojarzony głównie z Lubelszczyzną, ale drożdżowy placek z cebulą i makiem występuje także w kuchni żydowskiej. Przepis na …
50 + 20 min średni 12 259 kcal
-
Bajgle
Bajgle to ostatnimi czasu jeden z najpopularniejszych rodzajów pieczywa, w szczególności na śniadanie. To rodzaj drożdżowych bułeczek, pochodzących z XVII …
60 + 30 min średni 7 246 kcal
-
Proste ciasto drożdżowe
Proste ciasto drożdżowe to sprawdzone i bardzo łatwe ciasto, idealne dla miłośników klasycznego ciasta drożdżowego. W moim domu rodzinnym najlepsze …
55 + 45 min średni 24 281 kcal
-
Pełnoziarniste drożdżówki z serem i jagodami bez cukru
Dietetyczna wersja drożdżówek z serem i jagodami. Taka zawijana drożdżówka to super propozycja jeśli ograniczasz w diecie podaż cukru. Dzięki …
30 + 160 min średni 8 273 kcal
-
Zawijany warkocz drożdżowy z serem i czekoladą
Ten zawijany warkocz drożdżowy z serem i czekoladą to hit. Przepyszna masa serowa w towarzystwie bardzo dobrego kremu czekoladowego pasują …
30 + 150 min średni 12 360 kcal
-
Lukier do pączków
Kto z nas nie kocha wypieków z dodatkiem słodkiego lukru? Zastanawiałeś się kiedyś, jak on powstaje? Okazuje się, że jest …
10 min łatwy 5 180 kcal
-
Apfelstrudel
Apfelstrude to wyjątkowe i tradycyjny strudel z jabłkiem, które wywodzi się z kuchni austriackiej. Jest to pyszne i aromatyczne ciasto, …
60 + 30 min łatwy 6 97 kcal
-
Bułki drożdżowe z pieczarkami
Bułki drożdżowe z pieczarkami, serem żółtym i sezamem to najlepsze drugie śniadanie z piekarnika. Weź je ze sobą do pracy …
45 + 20 min łatwy 10 401 kcal
-
Bułka drożdżowa z kruszonką
Miękka, puszysta i smaczna bułka drożdżowa z chrupiącą, maślaną kruszonką to świetny pomysł na deser. Znakomicie sprawdzi się dla dzieci, …
45 + 30 min łatwy 6
-
Bułki drożdżowe z budyniem
Pyszne, miękkie i delikatne bułki drożdżowe z budyniem są świetne na drugie śniadanie nie tylko dla dzieci. Warto poświecić czas …
60 + 20 min łatwy 10 352 kcal
-
Bułki maślane Thermomix
Bułeczki maślane można spotkać pod nazwą brioszka. Jest to francuskie, lekko słodkie, drożdżowe pieczywo. Jego miękka struktura wynika z obecności …
100 + 20 min łatwy 0
-
Bułki drożdżowe z jabłkami
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
90 + 20 min łatwy 20 210 kcal -
Bułeczki z makiem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
90 + 20 min łatwy 16 270 kcal
-
Bułki drożdżowe z dżemem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
90 + 30 min łatwy 14 244 kcal
Drożdżówki - co to jest?
Drożdżówką nazywa się przede wszystkim słodkie bułeczki z nadzieniem, popularne w Polsce jako słodka przekąska lub drugie śniadanie do pracy. Pyszne, wilgotne drożdżówki z jabłkami, rabarbarem, truskawkami, lub z serem, budyniem czy makiem, można dostać praktycznie wszędzie. Drożdżówki wypieka się z ciasta drożdżowego, które wymaga zaczynu z drożdży, wyrabiania rękoma oraz odstawienia do wyrośnięcia. W sklepach znajdziemy drożdżówki o różnych kształtach, od koperty, poprzez warkocz do zawijanego ślimaka. Najczęściej dekorowane są kruszonką i lukrem. Jako nadzienie mogą służyć dżemy lub świeże owoce, jak również ser, budyń czy mak.
Drożdżówki - przepisy, wykonanie, dodatki, porady cukiernika
Na śniadanie jemy jajecznicę, omlet, coraz bardziej popularne oponki lub tradycyjne drożdżówki. Te nieduże, słodkie bułki świetnie nadają się na małą przekąskę, na drogę czy też jako drugie śniadanie do pracy. Smaczne, wilgotne drożdżówki z serem, dżemem, budyniem, makiem czy owocami można dostać wszędzie. Słodkie bułki można jednak łatwo i szybko zrobić samemu w domu. Poznaj najciekawszy przepis na pyszne, wilgotne drożdżówki i dowiedz się jak zrobić najlepsze nadzienie i doskonałą kruszonkę oraz jak zrobić szybkie drożdżówki bez wyrabiania.
Skąd się wzięły drożdżówki
Drożdżówki w Polsce
W Polsce, mianem drożdżówki określamy słodkie bułki z ciasta drożdżowego z różnym nadzieniem. O ile pączki i oponki smażone są na głębokim tłuszczu, to drożdżówki piecze się w piekarniku, na blasze. Wskutek tego przybierają płaski kształt.
Drożdżówki stały się bardzo popularne w Polsce pod koniec XX wieku i prawie wyparły tradycyjne ciastka. W latach 90-tych ubiegłego wieku w miastach, jak grzyby po deszczu wyrosły stoiska z drożdżówkami, które reklamowały się hasłem: “Kup drożdżówkę za złotówkę”. Dziś drożdżówki zdrożały, lecz nie straciły swej popularności. Drożdżówka stała się popularną przekąską na mieście, lub głównie składnikiem drugiego śniadania w pracy, czy też słodką przekąską do kawy. W sklepach znajdziemy popularne drożdżówki ze świeżymi owocami, z serem, budyniem, makiem, czy też z dżemem.
Ciasto drożdżowe na świecie
Prawdopodobnie po raz pierwszy ciasto drożdżowe stosowali starożytni Egipcjanie. Stanowi ono podstawę wielu małych ciastek, jak pączki, strucle, baby wielkanocne, jak również wypieków wytrawnych jak paszteciki, kulebiaki czy spody do pizzy. Z ciasta drożdżowego możemy również zrobić popularne oponki serowe czy też omlet drożdżowy. Ciasto drożdżowe stanowi podstawę takich popularnych wypieków jak makowiec, ciasto ze śliwkami czy strucle owocowe.
Drożdżówki są szczególnie popularne w Polsce, gdzie znajdziemy je dosłownie we wszystkich regionach. W Poznaniu nazywa się je szneką z glancem, zaś w innych regionach po prostu słodką bułką. Podobnymi wyrobami cukierniczymi są pączki, buchty czy też pampuchy.
Drożdżówka występuje w wielu kształtach oraz różni się nadzieniem i posypką. Najbardziej popularne są drożdżówki z lukrem i kruszonką. W sklepach znajdziemy drożdżówki w kształcie ślimaka, koperty, roladki, warkocza, kokardki czy różnych zawijasów.
Czy drożdżówka jest zdrowa
Drożdżówka zawiera głównie cukry proste, czyli białą mąkę i cukier, które szybko podnoszą poziom insuliny. Jedna drożdżówka ma około 300 kalorii w zależności od nadzienia i polewy. Największy problem z drożdżówkami kupowanymi na mieście jest taki, że wypiekane są one najtańszym kosztem, a co za tym idzie zawierają najtańsze i niskiej jakości składniki oraz ogromne ilości cukru. Producenci zastępują masło najtańszą margaryną, zaś mleko mlekiem w proszku. Korzystają często z gotowych mieszanek, które umożliwiają wypiek drożdżówek bez wyrabianie, lub z gotowych składników w proszku, na przykład jajka w proszku. Sklepowe drożdżówki zawierają także sztuczne spulchniacze, barwniki i inne sztuczne dodatki.
Domowe drożdżówki, wypiekane w domu także nie stanowią pełnowartościowego posiłku, lecz zawierają prawdziwe mleko, masło, jajka i owoce. Ponadto wypiekając samemu można nieco ograniczyć ilość cukru. Mimo wszystko drożdżówki zawierają sporo kalorii i są tuczące, dlatego też warto zachować umiar i nie traktować ich jako codziennego składnika śniadania czy lunch boxu do pracy.
Najciekawszy przepis na drożdżówki
Jak upiec drożdżówki
Wbrew pozorom przepis na domowe drożdżówki wcale nie jest trudny. Aby zrobić ciasto drożdżowe na drożdżówki najpierw przygotowujemy zaczyn z drożdży. Następnie łączymy go z mąką i dodajemy pozostałe składniki jak jajka, cukier, mleko i roztopione masło. Ciasto drożdżowe wymaga trochę pracy i cierpliwości przy wyrabianiu. Następnie zostawiamy je do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie możemy już przystąpić do robienia drożdżówek o wybranych kształtach. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy i tworzymy warkocze, koperty, zawijasy czy co sobie tylko wymyślimy. Na tym etapie na drożdżówkach układamy nadzienie. Zimą możemy zrobić drożdżówki z serem, budyniem, makiem czy dżemem. Wiosną i latem możemy skorzystać z sezonowych owoców i zrobić drożdżówki z jabłkami, jagodami, rabarbarem, truskawkami, wiśniami czy innymi owocami.
Jak zrobić dobre nadzienie i kruszonkę do drożdżówek
Świeże owoce lub dżem nakładamy do środka drożdżówki lub we wgłębieniu na wierzchu. Budyń do drożdżówek gotujemy na mleku z dodatkiem cukru. Na bułeczki nakładamy już ostudzony. Do drożdżówek z makiem możemy użyć gotowej masy makowej lub samodzielnie połączyć mak z cukrem, bakaliami, masłem i ubitym białkiem z jajka. Drożdżówki z makiem najczęściej mają kształt rolady, którą kroimy na kawałki i przyginamy w środku. Ciekawym rozwiązaniem jest także połączenie budyniu z makiem.
Aby zrobić dobre nadzienie serowe do drożdżówek miksujemy razem ser, jajko, cukier i miękkie masło. Nic nie stoi na przeszkodzie aby nadzienia połączyć. Świetnie smakują drożdżówki z budyniem i truskawkami, z budyniem i rabarbarem czy też z serem i jabłkami.
Jak zrobić dobrą kruszonkę do drożdżówek? Wystarczy pokruszyć palcami kawałki zimnego masła z mąką i cukrem pudrem. Dobrze jest kruszonkę schłodzić w lodówce. Kruszonkę nakładamy na bułeczki przed pieczeniem. Jeszcze przed posypaniem kruszonką warto posmarować brzegi bułeczki białkiem z jajka, dzięki czemu jej wierzch będzie błyszczący i chrupiący.
Przepis na szybkie drożdżówki bez wyrabiania
Długie wyrabianie ciasta drożdżowego ma za zadanie nadać ciastu miękkość i puszystość. Jednak nie jest to etap konieczny i można zrobić szybkie drożdżówki również bez wyrabiania. Większość przepisów zaleca wyrabianie ciasta tylko przez 15 minut, lecz jeśli potrzebujemy zrobić je szybciej, można ten etap pominąć.
Aby zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania wystarczy wsypać do dużej miski wszystkie składniki warstwami. Najpierw umieszczamy drożdze, następnie cukier, ubite jajka, tłuszcz, mleko a następnie mąkę. Naczynie należy przykryć ściereczką i odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia. Drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.