Dynia - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w dyni oraz jakie alergie mogą powodować.
Dynia - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze dyni - tabela

Energia i białka

Dynia Pestki dyni Puree z dyni dynia hokkaido Liście dyni
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w dyni
Białko 1.00 g 29.84 g 1.05 g 1.00 g b/d
Fenyloalanina 0.03 mg b/d b/d 0.03 mg b/d

Węglowodany w dyni

Dynia Pestki dyni Puree z dyni dynia hokkaido Liście dyni
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 6.50 g 14.71 g 6.77 g 6.50 g b/d
Węglowodany przyswajalne 6.00 g 8.21 g 6.27 g 6.00 g b/d
Błonnik (nieprzyswajalne) 0.50 g 6.50 g 0.50 g 0.50 g b/d
Sacharoza (cukier) b/d b/d b/d b/d b/d
Glukoza b/d b/d b/d b/d b/d
Fruktoza b/d b/d b/d b/d b/d
Skrobia b/d b/d b/d b/d b/d
Laktoza b/d b/d b/d b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Dynia Pestki dyni Puree z dyni dynia hokkaido Liście dyni
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 0.10 g 49.05 g 2.83 g 0.10 g b/d
Tłuszcze nasycone 0.08 g 13.46 g 0.97 g 0.08 g b/d
Tłuszcze nienasycone 0.02 g 35.59 g 1.86 g 0.02 g b/d
Tłuszcze jednonasycone 0.01 g 15.73 g 1.02 g 0.01 g b/d
Tłuszcze wielonasycone 0.01 g 19.86 g 0.84 g 0.01 g b/d
Tłuszcze trans b/d b/d b/d b/d b/d
Cholesterol b/d b/d 2.00 mg b/d b/d

Witaminy w przepisie na dynię

Dynia Pestki dyni Puree z dyni dynia hokkaido Liście dyni
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 426.00 µg (mcg) b/d 433.00 µg (mcg) 426.00 µg (mcg) b/d
Witamina B6 0.06 mg 0.10 mg 0.08 mg 0.06 mg b/d
Witamina B12 b/d b/d b/d b/d b/d
Witamina C 9.00 mg 1.80 mg 8.00 mg 9.00 mg b/d
Witamina D b/d b/d b/d b/d b/d
Witamina E b/d 0.56 mg 1.42 mg b/d b/d
Retinol b/d b/d 11.00 µg (mcg) b/d b/d
Tiamina 0.05 mg 0.07 mg 0.05 mg 0.05 mg b/d
Ryboflawina 0.11 mg 0.15 mg 0.11 mg 0.11 mg b/d
Niacyna 0.60 mg 4.43 mg 0.60 mg 0.60 mg b/d
Foliany 16.00 µg (mcg) 57.00 µg (mcg) 14.00 µg (mcg) 16.00 µg (mcg) b/d
Beta karoten 3100.00 µg (mcg) 5.00 µg (mcg) 3071.00 µg (mcg) 3100.00 µg (mcg) b/d

Składniki mineralne w przepisie na dynię

Dynia Pestki dyni Puree z dyni dynia hokkaido Liście dyni
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 1.00 mg 18.00 mg 132.00 mg 1.00 mg b/d
Potas 340.00 mg 788.00 mg 354.00 mg 340.00 mg b/d
Wapń 21.00 mg 52.00 mg 22.00 mg 21.00 mg b/d
Fosfor 44.00 mg 1174.00 mg 46.00 mg 44.00 mg b/d
Magnez 12.00 mg 550.00 mg 13.00 mg 12.00 mg b/d
Żelazo 0.80 mg 8.07 mg 0.84 mg 0.80 mg b/d
Cynk 0.32 mg 7.64 mg 0.33 mg 0.32 mg b/d
Miedź 0.13 mg 1.28 mg 0.13 mg 0.13 mg b/d
Mangan 0.13 mg b/d b/d 0.13 mg b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168448/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100601/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103225/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168448/nutrients
  • None

Alergie w dyni

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z dynią

Przepisy z dynią

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto