Leczo z dyni i cukinii

Opublikowano: 02.07.2023 r., 13:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Leczo z dyni i cukinii podane w białej miseczce.
Leczo z dyni i cukinii
Leczo z dyni i cukinii to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne leczo z cukinią i dynią.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
204 kcal
Kcal w porcji
460 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Papryka czerwona 2 średnie sztuki (400 g)
  • Cukinia 1 średnia sztuka (300 g)
  • Dynia (400 g)
  • Pomidory w puszce 2 puszki (800 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (250 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Natka pietruszki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, papryka wędzona, bazylia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na leczo z dyni i cukinii krok po kroku

Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w kostkę.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Dynię obierz ze skóry a cukinię dobrze umyj. Warzywa pokrój w kostkę o boku około 1 cm.

W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek.

Następnie do garnka dodaj cukinię, dynię oraz paprykę. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż kilka minut.

Do garnka dodaj pomidory z puszki i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 15 minut.

Po tym czasie do garnka dodaj przecier pomidorowy, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, 1 łyżeczkę bazylii, pół łyżeczki curry oraz sól i pieprz wedle uznania. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.

Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.

Gotowe leczo przełóż do misek i posyp natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na leczo z dyni i cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,1% osób

Więcej informacji na temat lecza z dyni i cukinii

Leczo z dyni i cukinii doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe, które możesz podać dla całej rodziny. Leczo warto podać z dodatkiem pieczywa. Prosty przepis na leczo z dyni i cukinii nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, cukinia, dynia, pomidory w puszce, cebula, czosnek, przecier pomidorowy, olej rzepakowy, natka pietruszki oraz przyprawy (sól, pieprz, curry, papryka wędzona i bazylia).

A jak zrobić leczo z dyni i cukinii? Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dynię obierz ze skóry a cukinię dobrze umyj. Warzywa pokrój w kostkę o boku około 1 cm. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek. Następnie do garnka dodaj cukinię, dynię oraz paprykę. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż kilka minut. Do garnka dodaj pomidory z puszki i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 15 minut. Po tym czasie do garnka dodaj przecier pomidorowy, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, 1 łyżeczkę bazylii, pół łyżeczki curry oraz sól i pieprz wedle uznania. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Gotowe leczo przełóż do misek i posyp natką pietruszki.

Dynia to doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w dyni zaliczyć możemy między innymi witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych występujących w dyni możemy zaliczyć: żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan.

Podsumowując: wiesz już jak ugotować leczo z dyni i cukinii. Pyszne leczo z warzywami świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Najlepsze leczo jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w leczu z dyni i cukinii

Lista alergenów dla lecza z dyni i cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z dyni i cukinii

Wartości odżywcze lecza z dyni i cukinii

na 100g gotowej potrawy

Leczo z dyni i cukinii to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Dynia stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją do przygotowania potraw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(460g)
Energia (kcal)
44.49
204.64
Białko (g)
1.34
6.18
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.15
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(460g)
Węglowodany (g)
6.64
30.56
Węglowodany przyswajalne (g)
5.10
23.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.55
7.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(460g)
Tłuszcz (g)
1.97
9.05
Tłuszcze nasycone (g)
0.25
1.15
Tłuszcze nienasycone (g)
1.72
7.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.16
5.33
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
2.56
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(460g)
Witamina A (µg (mcg))
112.03
515.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
31.80
146.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.93
4.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.93
4.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.60
99.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
951.06
4374.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(460g)
Sód (mg)
88.53
407.24
Potas (mg)
289.89
1333.48
Wapń (mg)
23.52
108.20
Fosfor (mg)
34.74
159.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.81
77.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.97
4.46
Cynk (mg)
0.29
1.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z dyni i cukinii 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lecza z dyni i cukinii

Koszt składników
45.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
400 g
2 średnie sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Cukinia
300 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Dynia
400 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Pomidory w puszce
800 g
2 puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Przecier pomidorowy z solą
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
45.60