Dżem z dyni Thermomix

Opublikowano: 07.05.2023 r., 9:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dżem z dyni Thermomix podany w słoikach.
Dżem z dyni Thermomix
Dżem z dyni Thermomix to doskonała propozycja na przetwory, które przygotujesz na zimę. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na smaczny dżem z dyni, jabłek i brzoskwini.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Miksowanie 20 min
123 kcal
Kcal w porcji
195 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Dynia (1000 g)
  • Jabłko 4 średnie sztuki (500 g)
  • Brzoskwinie (całe, świeże) 2 duże sztuki (300 g)
  • Cukier (150 g)
  • Sok z cytryny (40 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoiki, thermomix, kopystka (thermomix), koszyczek (thermomix)

Przepis na dżem z dyni thermomix krok po kroku

Jabłka umyj, obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.

Dynię umyj dokładnie, obierz ze skóry, przetnij ją na pół, usuń z niej nasiona oraz włókna i pokrój na mniejsze kawałki.

Brzoskwinie umyj, przetnij na pół i usuń pestki. Owoce pokrój na mniejsze kawałki.

Do naczynia miksującego Thermomixa włóż kawałki dyni, jabłek i brzoskwiń. Następnie dodaj cukier oraz sok z cytryny.

Składniki zmiksuj 30 sekund/ obroty 6.

Następnie zawartość naczynia miksującego gotuj 100°C/ obroty 2/ czas 20 minut.

Jeśli masa nie będzie gładka, zmiksuj ją przez kilka sekund/ obroty 8.

Do wyparzonych słoików przelej gorący dżem. Słoiki zakręć, owiń grubym ręcznikiem i pozostaw do wystudzenia.

Wystudzone słoiki z dżemem przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na dżem z dyni thermomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,6% osób

Więcej informacji na temat dżemu z dyni thermomix

Dżem z dyni Thermomix to doskonały pomysł na pyszne przetwory do słoików na zimę. Dżem świetnie sprawdzi się jako dodatek do wypieków, krem do przełożenia ciasta lub jako dodatek do owsianki. Dżem z syna możesz wykorzystać również do przygotowania pysznych kanapek na słodko. Prosty przepis na dżem z dyni z Thermomixa nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dżemu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: dynia, jabłka, brzoskwinie, cukier oraz sok z cytryny.

A jak zrobić dżem z dyni w Thermomixie? Jabłka umyj, obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Dynię umyj dokładnie, obierz ze skóry, przetnij ją na pół, usuń z niej nasiona oraz włókna i pokrój na mniejsze kawałki. Brzoskwinie umyj, przetnij na pół i usuń pestki. Owoce pokrój na mniejsze kawałki. Do naczynia miksującego Thermomixa włóż kawałki dyni, jabłek i brzoskwiń. Następnie dodaj cukier oraz sok z cytryny. Składniki zmiksuj 30 sekund/ obroty 6. Następnie zawartość naczynia miksującego gotuj 100°C/ obroty 2/ czas 20 minut. Jeśli masa nie będzie gładka, zmiksuj ją przez kilka sekund/ obroty 8. Do wyparzonych słoików przelej gorący dżem. Słoiki zakręć, owiń grubym ręcznikiem i pozostaw do wystudzenia. Wystudzone słoiki z dżemem przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Jabłka są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Prawidłowa podaż błonnika pokarmowego w diecie szacowana jest na około 25 gram na dzień.

Dynia również stanowi doskonałe źródło składników odżywczych. Znajdziemy w niej między innymi: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan.

Podsumowując: wiesz już jak zrobić pyszny dżem dyniowy. Szybki i łatwy w przygotowaniu dżem z dyni świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania dżemu dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w dżemie z dyni thermomix

Lista alergenów dla dżemu z dyni Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z dyni thermomix

Wartości odżywcze dżemu z dyni thermomix

na 100g gotowej potrawy

Dżem z dyni Thermomix to doskonała propozycja na smaczne przetwory na zimę. Składniki wykorzystane do przygotowania dżemu są źródłem wielu składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kcal)
63.18
123.20
Białko (g)
0.72
1.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany (g)
15.85
30.91
Węglowodany przyswajalne (g)
14.77
28.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
2.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz (g)
0.16
0.31
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.24
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.07
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: brzoskwinie (całe, świeże).
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A (µg (mcg))
218.44
425.96
Witamina B6 (mg)
0.05
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.92
11.54
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.30
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Ryboflawina (mg)
0.07
0.14
Niacyna (mg)
0.45
0.87
Foliany (µg (mcg))
10.10
19.70
Beta karoten (µg (mcg))
1597.86
3115.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód (mg)
3.06
5.97
Potas (mg)
216.59
422.36
Wapń (mg)
12.86
25.08
Fosfor (mg)
28.10
54.80
Magnez (mg)
8.61
16.80
Żelazo (mg)
0.49
0.96
Cynk (mg)
0.21
0.40
Miedź (mg)
0.09
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z dyni thermomix 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z dyni thermomix

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
1000 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Jabłko
500 g
4 średnie sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Brzoskwinie (całe, świeże)
300 g
2 duże sztuki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Sok z cytryny
40 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 40 ml
Koszt składników
24.00