Lasagne z dynią

Opublikowano: 07.05.2023 r., 9:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lasagne z dynią podana na białym talerzyku.
Lasagne z dynią
Lasagne z dynią to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie poznaj nasz prosty przepis na wegetariańską lasagne.
Przygotowanie 40 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
465 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 7 porcji
  • Makaron do lasagne (500 g)
  • Dynia (1500 g)
  • Kapary (30 g)
  • Suszone pomidory (40 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Mleko owsiane - 3 szklanki (750 ml)
  • Masło roślinne (60 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 płaskie łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, blender, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, praska do czosnku

Przepis na lasagne z dynią krok po kroku

Dynię umyj, usuń z niej pestki i pokrój na mniejsze kawałki.

Kawałki dyni ułóż skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię posmaruj oliwą z oliwek.

Dynię piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 30 minut.

Upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie z dyni usuń skórę a miąższ zblenduj na gładkie puree przy pomocy blendera.

Do puree z dyni dodaj drobno posiekane pomidory suszone, kapary oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

W garnku zagrzej wodę, gotuj w niej płaty do lasagne przez 30 sekund i ułóż je na blacie jeden obok drugiego.

Na dnie czystego garnka roztop masło i podsmaż na nim mąkę do uzyskania zasmażki (mąkę ciągle mieszaj, aby nie przypaliła się).

Następnie do zasmażki dodaj napój owsiany i ciągle mieszając, gotuj go na dużej mocy palnika. Gdy sos stanie się gęsty odstaw z palnika i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem oraz kilkoma łyżkami nadzienia dyniowego.

Dno oraz boki wyłóż płaty makaronu, następnie ułóż warstwę masy dyniowej, kolejną warstwę makaronu, sos beszamelowy, makaron, sos dyniowy (czynność powtarzaj do całkowitego wykorzystania masy dyniowej oraz płatów makaronu - ostatnią warstwę powinien stanowić makaron).

Wierzch makaronu dokładnie posmaruj kilkoma łyżkami sosu beszamelowego, aby zapobiec przypieczeniu się wierzchu lasagne.

Lasagne piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 35-40 minut.

Gotową lasagne podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na lasagne z dynią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat lasagne z dynią

Lasagne z dynią to doskonały pomysł na pyszne danie bez mięsa. Domowa lasagne świetnie sprawdzi się jako pożywny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na lasagne z dynią nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron do lasagne, dynia, kapary, suszone pomidory, czosnek, oliwa z oliwek, mleko owsiane, masło roślinne, mąka pszenna, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.

A jak zrobić lasagne z dynią? Kawałki dyni upiecz i zblenduj na gładkie puree przy pomocy blendera. Do puree z dyni dodaj drobno posiekane pomidory suszone, kapary oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W garnku zagrzej wodę, gotuj w niej płaty do lasagne przez 30 sekund i ułóż je na blacie jeden obok drugiego. Na dnie czystego garnka roztop masło i podsmaż na nim mąkę do uzyskania zasmażki. Następnie do zasmażki dodaj napój owsiany i ciągle mieszając, gotuj go na dużej mocy palnika. Gdy sos stanie się gęsty odstaw z palnika i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem oraz kilkoma łyżkami nadzienia dyniowego. Dno oraz boki wyłóż płaty makaronu, następnie ułóż warstwę masy dyniowej, kolejną warstwę makaronu, sos beszamelowy, makaron, sos dyniowy (czynność powtarzaj do całkowitego wykorzystania składników). Wierzch makaronu dokładnie posmaruj kilkoma łyżkami sosu beszamelowego. Lasagne piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 35-40 minut.

Dynia to bogate źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na wiele funkcji naszego organizmu. W dyni znajdziemy między innymi: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan.

Podsumowując wegetariańska lasagne to doskonała propozycja na pyszny obiad dla calej rodziny. Pyszna lasagne jest najlepsza na ciepło, dlatego warto podać ją bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w lasagne z dynią

Lista alergenów dla lasagne z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron do lasagne
    • mleko owsiane
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze lasagne z dynią

na 100g gotowej potrawy

Lasagne z dynią to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Dynia stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać przepisy z jej wykorzystaniem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
110.84
465.52
Białko (g)
3.26
13.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
19.08
80.14
Węglowodany przyswajalne (g)
15.18
63.76
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.53
10.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
2.88
12.08
Tłuszcze nasycone (g)
0.79
3.32
Tłuszcze nienasycone (g)
2.08
8.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.19
5.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
3.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.37
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.41
Brak danych dla: masło roślinne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.26
1.07
Brak danych dla: mleko owsiane, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
1.45
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.65
Niacyna (mg)
1.85
7.77
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.80
87.35
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
51.53
216.41
Potas (mg)
284.80
1196.15
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Wapń (mg)
48.52
203.78
Fosfor (mg)
77.81
326.79
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.17
114.09
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.18
4.96
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.61
2.58
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.69
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.49
2.04
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lasagne z dynią 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lasagne z dynią

Koszt składników
72.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron do lasagne
500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Dynia
1500 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 1500 g
Kapary
30 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 30 g
Suszone pomidory
40 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.28
Za 40 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Mleko owsiane
750 ml
3 szklanki
10.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.88
Za 750 ml
Masło roślinne
60 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.73
Za 60 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 płaskie łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Koszt składników
72.50