Lasagne

Opublikowano: 12.05.2021 r., 9:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek lasagne podany na małym ozdobnym talerzyku.
Lasagne
Lasagne to prosty przepis na bardzo efektowne danie, które świetnie sprawdzi się jako pyszny posiłek dla całej rodziny. Jest niezwykle pyszna i sycąca.
Przygotowanie 25 min
Zapiekanie 15 min
422 kcal
Kcal w porcji
294 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Makaron z semoliny 12 płatów (204 g)
  • Mięso mielone z kurczaka (500 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli 1 opakowanie (500 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Marchewka 1 szt (45 g)
  • Seler naciowy 4 łodygi (180 g)
  • Pietruszka 1 szt (80 g)
  • Ser Mozzarella 1 opakowanie (125 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, duży garnek, tarka, duża miska, czajnik

Przepis na lasagne krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Obierz i drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją.

Dodaj mielone mięso i smaż przez 7 minut.

Pietruszkę i marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Dodaj warzywa do mięsa i smaż przez chwilę. Następnie dodaj posiekany drobno seler naciowy.

Zawartość patelni zalej przecierem pomidorowym i dopraw solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem.

Dokładnie wymieszaj i duś przez 10 minut na małym ogniu.

W czajniku zagotuj wodę i przelej ją do dużej miski.

Każdy płat makaronu zamocz we wrzątku przez kilkanaście sekund, by zmiękł.

Naczynie żaroodporne polej 1 łyżką oliwy.

vNa spodzie ułóż jedną warstwę makaronu. Na makaron rozprowadź dużą porcję sosu.

Następnie przykryj ją rozmoczonymi płatami makaronu.

Wyłóż kolejną warstwę sosu i makaronu.

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim wierzch lasagne.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.

Jak oceniasz przepis na lasagne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat lasagne

Lasagne to super pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom dań kuchni włoskiej. Jest niesamowicie pomidorowa i aromatyczna, to za sprawą świeżych ziół. Do jej przygotowania nie potrzeba specjalnych umiejętności, a efekt końcowy prezentuje się fenomenalnie. Wszystkie składniki na lasagne są łatwo dostępne, jednak najlepiej używać tych dobrej jakości, by całość smakowała niezwykle pysznie. Wybierając przecier pomidorowy najlepiej kierować się jak największą zawartością pomidorów i najmniejszą soli.

Przepis na lasagne jest niesamowicie łatwy i szybki w przygotowaniu. Można ją zrobić w bardzo ekspresowym tempie i potrzeba do tego tylko kilku podstawowych produktów. Warto wybierać makaron z semoliny, który będzie odpowiednio sprężysty i miękki.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić lasagne, która będzie prosta, a przy tym niesamowicie pyszna to ten przepis będzie idealną inspiracją. Powstaje z niego niezwykle aromatyczne danie, które zachwyca kremowym sosem i chrupiącym serem.

Ta lazania z mięsem mielonym na pewno spodoba się wszystkim miłośnikom śródziemnomorskiej kuchni. To naprawdę prosty przepis na pyszny obiad i kolację dla całej rodziny.

Choć w pełni domowa, jest tak dobra, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To dzięki wspaniałemu farszowi z mięsem mielonym, słodkimi pomidorami i świeżymi ziołami. Całość dopełnia ostry czosnek i roztopiony ser. Najlepiej użyć tartej mozzarelli, która świetnie się roztapia i tworzy chrupiącą skórkę na powierzchni dania. Można wykorzystać do tej potrawy również parmezan, który świetnie się komponuje z daniami we włoskim stylu.

Choć klasyczna lazania zawiera dodatek beszamelu, to w tej wersji nie jest on konieczny. Całość z farszem pomidorowo mięsnym jest wystarczająco pyszna. W dodatku jeden sos sprawia, że całość jest łatwiejsza i wykonuje się ją w ekspresowym tempie. Ten szybki przepis na pewno spodoba się tym, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Dowiesz się z niego jak upiec lasagne, która będzie po prostu przepyszna.

Alergeny w lasagne

Lista alergenów dla lasagne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron z semoliny
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze lasagne

na 100g gotowej potrawy

Lasagne to dobry pomysł na obiad. Warto jednak zadbać, by używać do jej wykonania chudego mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(294g)
Energia (kcal)
143.83
422.85
Białko (g)
8.67
25.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(294g)
Węglowodany (g)
12.97
38.13
Węglowodany przyswajalne (g)
10.73
31.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.24
6.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(294g)
Tłuszcz (g)
6.77
19.91
Tłuszcze nasycone (g)
2.51
7.38
Tłuszcze nienasycone (g)
4.26
12.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.37
9.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
2.62
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.06
Brak danych dla: ser mozzarella, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.72
87.38
Brak danych dla: makaron z semoliny.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(294g)
Witamina A (µg (mcg))
43.23
127.10
Brak danych dla: makaron z semoliny.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.69
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.93
Witamina C (mg)
4.62
13.59
Brak danych dla: makaron z semoliny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.14
3.35
Retinol (µg (mcg))
12.23
35.94
Brak danych dla: makaron z semoliny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.28
Ryboflawina (mg)
0.14
0.42
Niacyna (mg)
3.00
8.81
Foliany (µg (mcg))
18.83
55.37
Beta karoten (µg (mcg))
326.95
961.24
Brak danych dla: makaron z semoliny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(294g)
Sód (mg)
70.71
207.88
Potas (mg)
376.90
1108.09
Wapń (mg)
53.14
156.24
Fosfor (mg)
127.19
373.94
Magnez (mg)
22.52
66.20
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.22
3.60
Cynk (mg)
1.05
3.09
Miedź (mg)
0.16
0.48
Mangan (mg)
0.35
1.02
Brak danych dla: cebula, marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lasagne 53
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lasagne

Koszt składników
63.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron z semoliny
204 g
12 płatów
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.29
Za 204 g
Mięso mielone z kurczaka
500 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 500 g
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
1 opakowanie
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
45 g
1 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Seler naciowy
180 g
4 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 180 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Ser Mozzarella
125 g
1 opakowanie
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
63.00