Lasagne
-
Lasagne z mięsem mielonym
Pyszna lasagne z mięsem mielonym to aromatyczne danie, które przygotujesz w piekarniku. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować smaczne danie …
40 + 50 min średni 6 679 kcal -
Łazanki z pieczarkami
Łazanki to makaron, który jest w kształcie kwadratów. Prawdopodobnie jak każdy makaron pochodzi z Włoch i jest to taka mniejsza …
20 + 20 min średni 2 351 kcal -
Łazanki z mięsem
Łazanki to makaron, który jest w kształcie kwadratów. Prawdopodobnie jak każdy makaron pochodzi z Włoch i jest to taka mniejsza …
20 + 40 min średni 2 519 kcal
Lasagne - przepisy
-
Lasagne wegetariańska
Lasagne wegetariańska to świetna propozycja na warzywną zapiekankę. Lasagne z warzywami nie odbiega smakiem od mięsnej wersji. Przepis na lasagne …
30 + 40 min łatwy 10 314 kcal -
Lasagne warzywna
Lasagne warzywna to super alternatywa dla wszystkich, którzy chcą ograniczać spożycie mięsa oraz dla osób chcących schudnąć, ponieważ ta wersja …
30 + 30 min średni 6 304 kcal -
Lasagne z cukinii
Lasagne z mięsem mielonym, pomidorami i dużą ilością sera to zapewne wszystkim dobrze znane danie kuchni włoskiej. Świetnie sprawdza się …
30 + 25 min średni 3 440 kcal -
Lasagne
Lasagne to super pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom dań kuchni włoskiej. …
25 + 15 min łatwy 6 422 kcal -
Lasagne ze szpinakiem
Lasagne jest tradycyjnym daniem kuchni włoskiej składającym się z płatów makaronu, sosu beszamelowego, sosu pomidorowego z dodatkiem mięsa, marchewki oraz …
20 + 90 min łatwy 4 505 kcal -
Lasagne bolognese
Lasagne bolognese to klasyka włoskiej kuchni, której nie sposób nie znać i nie lubić. Historia tego dania sięga starożytności, najprawdopodobniej …
35 + 40 min średni 8 383 kcal
-
Zapiekanka z bakłażanem
Bakłażan to warzywo, które w ostatnich czasach zyskało na popularności w naszych regionach. Śmiało możesz wykorzystać go w prosty sposób …
20 + 30 min łatwy 6 166 kcal -
Lazania z cukinii
Lazania z cukinii to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Lazanię przygotować można także bez mięsa. Wegetariańska …
15 + 40 min łatwy 4 437 kcal -
Wegańska lasagne
Wegańska lasagne to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Szpinakowa lasagne jest bardzo aromatyczna mimo iż przygotowana jest bez …
20 + 60 min łatwy 5 535 kcal -
Lasagne z cukinią
Lasagne z cukinią to super alternatywa dla tej klasycznej z makaronem. Ta ma mniej kalorii i zawiera znacznie mniej węglowodanów, …
45 + 35 min łatwy 6 264 kcal -
Lazania z mięsem mielonym
Pyszna lazania z mięsem mielonym to aromatyczne danie, które przygotujesz w piekarniku. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować smaczne danie …
60 + 45 min łatwy 6 728 kcal
-
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem jest doskonałą opcją na naprawdę smaczny i odżywczy posiłek. To wybór idealny dla miłośników włoskiej …
30 + 30 min średni 4 812 kcal -
Zapiekanka z bakłażanami
Pyszna zapiekanka z bakłażanami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 45 min łatwy 6 429 kcal -
Sos beszamelowy do lasagne
Sos beszamelowy do lasagne to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do tradycyjnej włoskiej zapiekanki. Sos beszamelowy jest jednym z …
10 + 15 min łatwy 2 596 kcal
Lasagne - co to jest?
Lasagne to tradycyjne danie kuchni włoskiej, które najczęściej przygotowuje się na dwa sposoby. W wersji bolognese używa się mielonego mięsa wieprzowo-wołowego oraz dwóch sosów, a w wersji napoli, czyli bezmięsnej, wykorzystuje się sos neapolitański. Lasagne to dobry pomysł na obiad, ponieważ uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Z zależności od wybranych składników, można odpowiednio zmodyfikować kaloryczność tego dania.
Często zadawane pytania
Lasagne – najlepsze pomysły na lasagne w tradycyjnym i nietypowym wydaniu
Jest to potrawa, która wywodzi się z Włoch. Jej przygotowanie zajmuje dłuższą chwilę, ale jest to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Lasagne można podać także jako ciepły poczęstunek dla gości. Najpopularniejsze są lasagne bolognese i napoli, ale warto pokusić się też na inne rozwiązania. Przedstawiamy przepisy na lasagne, które koniecznie musisz poznać!
Lasagne – charakterystyka, wartości odżywcze
Czym jest lasagne?
Ta nazwa to tak naprawdę określenie dwóch rzeczy, które się ze sobą zazębiają. Pierwszą z nich jest makaron w kształcie dużych prostokątów, a drugą jest danie, które przygotowuje się właśnie z tego produktu. Lasagne jest zapiekana w piekarniku, a później krojona na kwadratowe porcje i podawana na gorąco. Najczęściej można spotkać się z dwoma odmianami tej potrawy.
Lasagne bolognese to pierwsza opcja. Jest to wersja mięsna. Przygotowuje się ja z farszem z mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Mięso należy przygotować w sosie pomidorowym. Sos może być zrobiony ze świeżych pomidorów, pomidorów w puszce albo przecieru pomidorowego. W tej wersji lasagne wykorzystuje się także sos beszamel oraz ser żółty.
Natomiast bezmięsną opcją jest lasagne napoli. Tutaj poza makaronem należy dodać sos neapolitański, który składa się z pomidorów, czosnku oraz ziół. Może to być świeży tymianek i oregano lub świeża bazylia. Przepis na lasagne bardzo często bywa modyfikowany. To danie można przygotować na swój własny sposób, używając ulubionych składników.
Wartości odżywcze lasagne – czy warto jeść tę potrawę?
Jest to danie, które zawiera różne wartości odżywcze, m.in. witaminy z grupy B, żelazo, witaminę A. Mięsna lasagne jest źródłem zarówno białka, jak i tłuszczu. Z kolei makaron zawarty w tym daniu dostarcza do organizmu węglowodany. Warzywa, które dodaje się do lasagne, zawierają różne witaminy, ale warto pamiętać, że obróbka mechaniczna i termiczna sprawiają, że część tych witamin ulega rozpadowi.
Produkty, które najczęściej używa się do lasagne, sprawiają, że danie jest bardzo kaloryczne. Jeśli zależy na takiej potrawie, która nie tylko dostarczy do naszego organizmu cenne wartości odżywcze, ale też będzie miała mniej kalorii, należy zmienić niektóre składniki. Tłuste mięso zastępujemy wtedy takim o niższej zawartości tłuszczu (np. chudą częścią wołowiny lub mięsem z indyka) oraz decydujemy się na niskokaloryczny ser.
Przepis na dobry obiad – lasagne
Tradycyjna lasagne bolognese z mięsem mielonym
Aby przygotować tę potrawę, potrzebujemy składników, z których będziemy mogli zrobić kilka warstw. Niezbędny produktem w tym przepisie są duże płaty makaronu. Możemy zostawić je surowe, ale bezpośrednio przed umieszczeniem ich w naszym naczyniu żaroodpornym warto je podgotować we wrzącej wodzie.
Przygotowanie sosu pomidorowego do lasagne przede wszystkim należy zacząć od posiekania cebulki i podsmażenia jej na oleju lub oliwie z oliwek. Gdy się zeszli, można do niej dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie na patelnię można dołożyć mięso. Najczęściej przygotowuje się lasagne z mięsem wieprzowo-wołowym, ale możesz zdecydować się też na inny rodzaj. Mięso należy smażyć tak długo, aż straci swój różowy kolor i będzie usmażone.
Do gotowego mięsa wystarczy wlać przecier pomidorowy, a potem dodać odrobinę koncentratu oraz wybrane zioła i przyprawy. Całość trzeba gotować jeszcze ok. 10-15 minut. Sos możesz też przygotować w osobnym garnku z pomidorów i passaty. Zarówno świeże pomidory, jak i te z puszki (np. krojone), warto później zblendować za pomocą blendera ręcznego, aby otrzymać gładką konsystencję. Przygotowanie takiego sosu to zazwyczaj kwestia ok. 10 minut. Możesz dodać do niego nie tylko sól i pieprz oraz zioła (np. suszone oregano), ale także odrobinę cukru. Ponieważ mięso powinno być wymieszane z sosem, później należy przelać sos na patelnię i całość dusić jeszcze przez kilka minut.
Pozostałe dodatki to kwestia indywidualna. Wybrany ser należy zetrzeć na tarce na dużych oczkach, a wybrane warzywa warto pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Nadaje się do tego zarówno papryka, jak i cukinia. Ciekawą opcją będzie także pieczony bakłażan, który można dodać między warstwami. Możesz też całkowicie zrezygnować z dodania warzyw.
Przygotowanie sosu beszamel jest proste i bardzo szybkie. Na patelni wystarczy rozpuścić masło i dodać do niego mąkę. Należy pamiętać o ciągłym, mieszaniu, żeby mąka się nie przypaliła i nie zmieniła barwy na brązową (sos powinien pozostać biały). Później należy dodać mleko, aby rozrzedzić masę, a na koniec trzeba wsypać wybrane przyprawy, w tym m.in. odrobinę gałki muszkatołowej.
Kiedy wszystkie składniki mamy przygotowane, możemy przystąpić do układania warstwowo wszystkich składników. Naczynie żaroodporne należy wysmarować oliwą z oliwek, olejem lub masłem. Na samym dole należy umieścić makaron. To właśnie w tym momencie możemy go podgotować. Wystarczy po kolei każdy płat makaronu włożyć do wrzącej wody, a po chwili wyjąć i umieścić bezpośrednio w naczyniu.
Na makaron należy nałożyć sos beszamelowy, a potem wybrane warzywa (jeśli się na nie zdecydowało). Następna warstwa powinna składać się z naszego farszu, a ten trzeba posypać startym serem i przykryć znowu podgotowanym makaronem. Możesz zdecydować się na to, aby sos beszamelowy umieścić na dnie naczynia i na nim położyć płaty makaronu.
Warstwy makaronu należy przekładać mięsem mielonym w sosie pomidorowym, warzywami, sosem beszamel i startym serem tak długo, aż nie skończą się składniki. Na górze powinien pozostać starty ser żółty. Tak przygotowaną lasagne należy umieścić w dobrze rozgrzanym piekarniku i zapiekać przez ok. 30-40 minut.
Lasagne w wersji wegetariańskiej – jakie składniki są potrzebne?
Tradycyjna lasagne jest bardzo smaczna, ale warto pokusić się na wypróbowanie lasagne ze szpinakiem. W tym przypadku również możesz zdecydować się na podgotowywanie makaronu tuż przed nałożeniem go do naczynia. Sos beszamelowy i ser należy przygotować tak samo, jak w przypadku mięsnej lasagne. Poza nimi warto mieć przysmażone różne warzywa lub sos pomidorowy duszony ok. 10-15 minut z dodatkiem różnych warzyw (np. marchewki, cebuli, papryki).
Szpinakowy farsz jest prosty do przygotowania. Możesz go zrobić zarówno ze szpinakiem mroźnym, jak i świeżym. W przypadku tego pierwszego trzeba go rozmrozić. Można to zrobić na patelni, ale trzeba pamiętać o tym, aby cała woda z niego odparowała. Następnie można dodać do niego czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Z kolei szpinak świeży wystarczy opłukać i osuszyć. Na patelni należy rozpuścić masło, a potem dodać szpinak, a gdy ten zwiędnie, dodać wybrane przyprawy i zioła. Całość wystarczy jeszcze chwilę podsmażać.
Drugą opcją na wegetariańskie danie jest lasagne napoli. Niezbędny będzie prosty sos neapolitański przygotowany z cebuli, czosnku, świeżych pomidorów, koncentratu pomidorowego, oliwy z oliwek, świeżej bazylii, świeżego oregano oraz soli i pieprzu.
Należy zacząć od umieszczenia w garnku oliwy z oliwek i przeciśniętego przez praskę czosnku. Trzeba pamiętać, że czosnek bardzo szybko staje się gorzki, więc można go podsmażyć tylko przez ok. 30-60 sekund. Potem należy dodać drobno posiekaną cebulę, a po około 5 minutach można dodać świeże pomidory i koncentrat. Po kolejnych 5 minutach można dodać zioła i przyprawy. Całość powinna gotować się jeszcze ok. 10 minut, aż sos zrobi się gęsty.
W tym daniu również potrzebny jest sos beszamelowy i prostokątny makaron, a także starty ser żółty. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu należy wyłożyć płat podgotowanego makaronu, a potem kolejno sos beszamelowy, sos neapolitański, wybrany starty ser żółty i kolejną warstwę makaronu. Nieco świeżych ziół należy zostawić na koniec, aby posypać lasagne tuż przed podaniem.
Lasagne to dobry pomysł na pyszny obiad, ponieważ jest to bardzo sycące danie. Lasagne można przygotować na wiele sposobów, dlatego warto zdecydować się na wykorzystanie ulubionych składników. Jeśli nie dodasz do niej ostrych przypraw, to idealnie sprawdzi się także jako posiłek dla dzieci. Lasagne smakuje dobrze zarówno w wersji mięsnej, jak i w wegetariańskiej ze szpinakiem lub cukinią.