Lasagne

Lasagne

Lasagne to tradycyjne danie kuchni włoskiej, które najczęściej przygotowuje się na dwa sposoby. W wersji bolognese używa się mielonego mięsa wieprzowo-wołowego oraz dwóch sosów, a w wersji napoli, czyli bezmięsnej, wykorzystuje się sos neapolitański. Lasagne to dobry pomysł na obiad, ponieważ uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Z zależności od wybranych składników, można odpowiednio zmodyfikować kaloryczność tego dania.

Najciekawsze przepisy w temacie lasagne

Przepisy w temacie lasagne

Lasagne – najlepsze pomysły na lasagne w tradycyjnym i nietypowym wydaniu

Jest to potrawa, która wywodzi się z Włoch. Jej przygotowanie zajmuje dłuższą chwilę, ale jest to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Lasagne można podać także jako ciepły poczęstunek dla gości. Najpopularniejsze są lasagne bolognese i napoli, ale warto pokusić się też na inne rozwiązania. Przedstawiamy przepisy na lasagne, które koniecznie musisz poznać!

Lasagne – charakterystyka, wartości odżywcze

Czym jest lasagne?

Ta nazwa to tak naprawdę określenie dwóch rzeczy, które się ze sobą zazębiają. Pierwszą z nich jest makaron w kształcie dużych prostokątów, a drugą jest danie, które przygotowuje się właśnie z tego produktu. Lasagne jest zapiekana w piekarniku, a później krojona na kwadratowe porcje i podawana na gorąco. Najczęściej można spotkać się z dwoma odmianami tej potrawy.

Lasagne bolognese to pierwsza opcja. Jest to wersja mięsna. Przygotowuje się ja z farszem z mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Mięso należy przygotować w sosie pomidorowym. Sos może być zrobiony ze świeżych pomidorów, pomidorów w puszce albo przecieru pomidorowego. W tej wersji lasagne wykorzystuje się także sos beszamel oraz ser żółty.

Natomiast bezmięsną opcją jest lasagne napoli. Tutaj poza makaronem należy dodać sos neapolitański, który składa się z pomidorów, czosnku oraz ziół. Może to być świeży tymianek i oregano lub świeża bazylia. Przepis na lasagne bardzo często bywa modyfikowany. To danie można przygotować na swój własny sposób, używając ulubionych składników.

Wartości odżywcze lasagne – czy warto jeść tę potrawę?

Jest to danie, które zawiera różne wartości odżywcze, m.in. witaminy z grupy B, żelazo, witaminę A. Mięsna lasagne jest źródłem zarówno białka, jak i tłuszczu. Z kolei makaron zawarty w tym daniu dostarcza do organizmu węglowodany. Warzywa, które dodaje się do lasagne, zawierają różne witaminy, ale warto pamiętać, że obróbka mechaniczna i termiczna sprawiają, że część tych witamin ulega rozpadowi.

Produkty, które najczęściej używa się do lasagne, sprawiają, że danie jest bardzo kaloryczne. Jeśli zależy na takiej potrawie, która nie tylko dostarczy do naszego organizmu cenne wartości odżywcze, ale też będzie miała mniej kalorii, należy zmienić niektóre składniki. Tłuste mięso zastępujemy wtedy takim o niższej zawartości tłuszczu (np. chudą częścią wołowiny lub mięsem z indyka) oraz decydujemy się na niskokaloryczny ser.

Przepis na dobry obiad – lasagne

Tradycyjna lasagne bolognese z mięsem mielonym

Aby przygotować tę potrawę, potrzebujemy składników, z których będziemy mogli zrobić kilka warstw. Niezbędny produktem w tym przepisie są duże płaty makaronu. Możemy zostawić je surowe, ale bezpośrednio przed umieszczeniem ich w naszym naczyniu żaroodpornym warto je podgotować we wrzącej wodzie.

Przygotowanie sosu pomidorowego do lasagne przede wszystkim należy zacząć od posiekania cebulki i podsmażenia jej na oleju lub oliwie z oliwek. Gdy się zeszli, można do niej dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie na patelnię można dołożyć mięso. Najczęściej przygotowuje się lasagne z mięsem wieprzowo-wołowym, ale możesz zdecydować się też na inny rodzaj. Mięso należy smażyć tak długo, aż straci swój różowy kolor i będzie usmażone.

Do gotowego mięsa wystarczy wlać przecier pomidorowy, a potem dodać odrobinę koncentratu oraz wybrane zioła i przyprawy. Całość trzeba gotować jeszcze ok. 10-15 minut. Sos możesz też przygotować w osobnym garnku z pomidorów i passaty. Zarówno świeże pomidory, jak i te z puszki (np. krojone), warto później zblendować za pomocą blendera ręcznego, aby otrzymać gładką konsystencję. Przygotowanie takiego sosu to zazwyczaj kwestia ok. 10 minut. Możesz dodać do niego nie tylko sól i pieprz oraz zioła (np. suszone oregano), ale także odrobinę cukru. Ponieważ mięso powinno być wymieszane z sosem, później należy przelać sos na patelnię i całość dusić jeszcze przez kilka minut.

Pozostałe dodatki to kwestia indywidualna. Wybrany ser należy zetrzeć na tarce na dużych oczkach, a wybrane warzywa warto pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Nadaje się do tego zarówno papryka, jak i cukinia. Ciekawą opcją będzie także pieczony bakłażan, który można dodać między warstwami. Możesz też całkowicie zrezygnować z dodania warzyw.

Przygotowanie sosu beszamel jest proste i bardzo szybkie. Na patelni wystarczy rozpuścić masło i dodać do niego mąkę. Należy pamiętać o ciągłym, mieszaniu, żeby mąka się nie przypaliła i nie zmieniła barwy na brązową (sos powinien pozostać biały). Później należy dodać mleko, aby rozrzedzić masę, a na koniec trzeba wsypać wybrane przyprawy, w tym m.in. odrobinę gałki muszkatołowej.

Kiedy wszystkie składniki mamy przygotowane, możemy przystąpić do układania warstwowo wszystkich składników. Naczynie żaroodporne należy wysmarować oliwą z oliwek, olejem lub masłem. Na samym dole należy umieścić makaron. To właśnie w tym momencie możemy go podgotować. Wystarczy po kolei każdy płat makaronu włożyć do wrzącej wody, a po chwili wyjąć i umieścić bezpośrednio w naczyniu.

Na makaron należy nałożyć sos beszamelowy, a potem wybrane warzywa (jeśli się na nie zdecydowało). Następna warstwa powinna składać się z naszego farszu, a ten trzeba posypać startym serem i przykryć znowu podgotowanym makaronem. Możesz zdecydować się na to, aby sos beszamelowy umieścić na dnie naczynia i na nim położyć płaty makaronu.

Warstwy makaronu należy przekładać mięsem mielonym w sosie pomidorowym, warzywami, sosem beszamel i startym serem tak długo, aż nie skończą się składniki. Na górze powinien pozostać starty ser żółty. Tak przygotowaną lasagne należy umieścić w dobrze rozgrzanym piekarniku i zapiekać przez ok. 30-40 minut.

Lasagne w wersji wegetariańskiej – jakie składniki są potrzebne?

Tradycyjna lasagne jest bardzo smaczna, ale warto pokusić się na wypróbowanie lasagne ze szpinakiem. W tym przypadku również możesz zdecydować się na podgotowywanie makaronu tuż przed nałożeniem go do naczynia. Sos beszamelowy i ser należy przygotować tak samo, jak w przypadku mięsnej lasagne. Poza nimi warto mieć przysmażone różne warzywa lub sos pomidorowy duszony ok. 10-15 minut z dodatkiem różnych warzyw (np. marchewki, cebuli, papryki).

Szpinakowy farsz jest prosty do przygotowania. Możesz go zrobić zarówno ze szpinakiem mroźnym, jak i świeżym. W przypadku tego pierwszego trzeba go rozmrozić. Można to zrobić na patelni, ale trzeba pamiętać o tym, aby cała woda z niego odparowała. Następnie można dodać do niego czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Z kolei szpinak świeży wystarczy opłukać i osuszyć. Na patelni należy rozpuścić masło, a potem dodać szpinak, a gdy ten zwiędnie, dodać wybrane przyprawy i zioła. Całość wystarczy jeszcze chwilę podsmażać.

Drugą opcją na wegetariańskie danie jest lasagne napoli. Niezbędny będzie prosty sos neapolitański przygotowany z cebuli, czosnku, świeżych pomidorów, koncentratu pomidorowego, oliwy z oliwek, świeżej bazylii, świeżego oregano oraz soli i pieprzu.

Należy zacząć od umieszczenia w garnku oliwy z oliwek i przeciśniętego przez praskę czosnku. Trzeba pamiętać, że czosnek bardzo szybko staje się gorzki, więc można go podsmażyć tylko przez ok. 30-60 sekund. Potem należy dodać drobno posiekaną cebulę, a po około 5 minutach można dodać świeże pomidory i koncentrat. Po kolejnych 5 minutach można dodać zioła i przyprawy. Całość powinna gotować się jeszcze ok. 10 minut, aż sos zrobi się gęsty.

W tym daniu również potrzebny jest sos beszamelowy i prostokątny makaron, a także starty ser żółty. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu należy wyłożyć płat podgotowanego makaronu, a potem kolejno sos beszamelowy, sos neapolitański, wybrany starty ser żółty i kolejną warstwę makaronu. Nieco świeżych ziół należy zostawić na koniec, aby posypać lasagne tuż przed podaniem.

Lasagne to dobry pomysł na pyszny obiad, ponieważ jest to bardzo sycące danie. Lasagne można przygotować na wiele sposobów, dlatego warto zdecydować się na wykorzystanie ulubionych składników. Jeśli nie dodasz do niej ostrych przypraw, to idealnie sprawdzi się także jako posiłek dla dzieci. Lasagne smakuje dobrze zarówno w wersji mięsnej, jak i w wegetariańskiej ze szpinakiem lub cukinią.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto