Lasagne bolognese

Opublikowano: 24.05.2021 r., 16:19 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
porcja lasagne z mięsem, sosem pomidorowym i beszamelem, zapiekana z serem
Lasagne
Przepyszna, tradycyjna włoska lasagne bolognese z sosem mięsno-pomidorowym, warzywami, czosnkiem, serem i dużą ilością aromatycznych przypraw.
Przygotowanie 35 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
383 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Makaron do lasagne 8 płatów (320 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Seler naciowy 3 łodygi (150 g)
  • Marchewka 2 sztuki (90 g)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (400 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli 1 i 3/4 szklanki (400 g)
  • Ser parmezan 1 duży kawałek (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa

Przepis na lasagne bolognese krok po kroku

Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, seler naciowy oraz startą marchewkę.

Podsmażaj 2-3 minuty i dodaj mięso.

Kiedy mięso będzie usmażone dodaj passatę pomidorową i dopraw.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą (dno i brzegi).

Ułóż pierwszą warstwę płatów lasagne, posmaruj sosem i przykryj kolejną warstwą makaronu.

Powtarzaj, do skończeniu sosu.

Wierzch posyp tartym parmezanem.

Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 min, po czym przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze 25-30 min.

Jak oceniasz przepis na lasagne bolognese
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat lasagne bolognese

Lasagne bolognese to klasyka włoskiej kuchni, której nie sposób nie znać i nie lubić. Historia tego dania sięga starożytności, najprawdopodobniej jej pomysłodawcami są Rzymianie. Nazwa lasagne wywodzi się z języka greckiego i oznacza naczynie, w którym tradycyjnie przyrządza się tą potrawę. Tradycyjna lasagne z sosem bolońskim przygotowywana jest z dodatkiem mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Istnieje też odmiana tego dania z południowych Włoch, tak zwana lasagne napoli, które jest wersją wegetariańską, bez dodatku jakiegokolwiek mięsa. Tak naprawdę przepis na lasagne bolognese może różnić się w poszczególnych włoskich rodzinach i restauracjach. Składniki na lasagne pozostawiają dużą dowolność. Można przygotować lasagne ze szpinakiem, tuńczykiem, kiełbasą salami, czy owocami morza. Tradycyjnie sos do lasagne bolognese to nie tylko sos mięsno-pomidorowy, ale również sos beszamelowy. Jest on jednak bardzo kaloryczny, a lasagne świetnie smakuje również w wersji bez beszamelu, dlatego warto ograniczyć jego ilość lub całkowicie z niego zrezygnować. To ważna rada szczególnie dla osób na dietach odchudzających. Poznaj prosty przepis na lasagne bolognese, której smak sprawi, że poczujesz się jak w słonecznej Italii. Najlepiej zacząć od przygotowania sosu. Czosnek drobno posiekaj, seler naciowy pokrój w cienkie plastry, marchewkę zetrzyj na tarce i to wszysztko podsmażaj na oliwie z oliwek razem z mięsem. Zalej passatą, dopraw i gotowe. Proste prawda? Ostatnim etapem jest naprzemienne układanie warstw płatów makaronu lasagne i sosu bolońskiego. Po każdej warstwie sosu możesz posypać je tartym serem, pamiętaj jednak, że im więcej warstw sera tym bardziej tłusta i kaloryczna będzie lasagne. Dlatego rozważ wykorzystanie sera wyłącznie na sam wierzch lasagne. Czas pieczenia to około 40 minut, pamiętaj jednak aby w połowie tego czasu przykryć lasagne folią aluminiową - w przeciwnym razie ser szybko się przypali, zrobi się kruchy i twardy, przez co całość będzie mniej smaczna.

Alergeny w lasagne bolognese

Lista alergenów dla Lasagne bolognese przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron do lasagne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze lasagne bolognese

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na brak beszamelu, lasagne z tego przepisu jest mniej kaloryczna i lepiej strawna niż tradycyjna lasagne, dlatego będzie bardziej odpowiednia dla osób odchudzających się. Mięso wołowo-wieprzowe warto zamienić na drobiowe, a dodatek sera ograniczyć do minimum.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
191.72
383.43
Białko (g)
9.88
19.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
18.71
37.41
Węglowodany przyswajalne (g)
15.76
31.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.95
5.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.85
17.69
Tłuszcze nasycone (g)
4.11
8.22
Tłuszcze nienasycone (g)
4.74
9.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.86
7.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.88
1.76
Cholesterol (mg)
22.53
45.06
Brak danych dla: makaron do lasagne.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
69.84
139.68
Brak danych dla: makaron do lasagne.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.51
Witamina C (mg)
3.96
7.92
Brak danych dla: makaron do lasagne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.79
1.59
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.23
26.46
Brak danych dla: makaron do lasagne.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.56
Ryboflawina (mg)
0.15
0.30
Niacyna (mg)
3.19
6.38
Foliany (µg (mcg))
22.15
44.29
Beta karoten (µg (mcg))
581.04
1162.09
Brak danych dla: makaron do lasagne.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
109.98
219.96
Potas (mg)
315.91
631.82
Wapń (mg)
95.40
190.80
Fosfor (mg)
162.59
325.18
Magnez (mg)
31.02
62.04
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.46
2.91
Cynk (mg)
1.35
2.69
Miedź (mg)
0.18
0.37
Mangan (mg)
0.51
1.02
Brak danych dla: cebula, marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lasagne bolognese 55
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lasagne bolognese

Koszt składników
69.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron do lasagne
320 g
8 płatów
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.12
Za 320 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Seler naciowy
150 g
3 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
1 i 3/4 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Ser parmezan
100 g
1 duży kawałek
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Koszt składników
69.50