Przepis na lasagne bolognese krok po kroku
- Makaron do lasagne 320 g 8 płatów
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Seler naciowy 150 g 3 łodygi
- Marchewka 90 g 2 sztuki
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe 400 g
- Przecier pomidorowy bez soli 400 g 1 i 3/4 szklanki
- Ser parmezan 100 g 1 duży kawałek
Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, seler naciowy oraz startą marchewkę.
Podsmażaj 2-3 minuty i dodaj mięso.
Kiedy mięso będzie usmażone dodaj passatę pomidorową i dopraw.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą (dno i brzegi).
Ułóż pierwszą warstwę płatów lasagne, posmaruj sosem i przykryj kolejną warstwą makaronu.
Powtarzaj, do skończeniu sosu.
Wierzch posyp tartym parmezanem.
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 min, po czym przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze 25-30 min.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Lasagne bolognese - cechy przepisu
Więcej o Lasagne bolognese
Lasagne bolognese to klasyka włoskiej kuchni, której nie sposób nie znać i nie lubić. Historia tego dania sięga starożytności, najprawdopodobniej jej pomysłodawcami są Rzymianie. Nazwa lasagne wywodzi się z języka greckiego i oznacza naczynie, w którym tradycyjnie przyrządza się tą potrawę. Tradycyjna lasagne z sosem bolońskim przygotowywana jest z dodatkiem mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Istnieje też odmiana tego dania z południowych Włoch, tak zwana lasagne napoli, które jest wersją wegetariańską, bez dodatku jakiegokolwiek mięsa. Tak naprawdę przepis na lasagne bolognese może różnić się w poszczególnych włoskich rodzinach i restauracjach. Składniki na lasagne pozostawiają dużą dowolność. Można przygotować lasagne ze szpinakiem, tuńczykiem, kiełbasą salami, czy owocami morza. Tradycyjnie sos do lasagne bolognese to nie tylko sos mięsno-pomidorowy, ale również sos beszamelowy. Jest on jednak bardzo kaloryczny, a lasagne świetnie smakuje również w wersji bez beszamelu, dlatego warto ograniczyć jego ilość lub całkowicie z niego zrezygnować. To ważna rada szczególnie dla osób na dietach odchudzających. Poznaj prosty przepis na lasagne bolognese, której smak sprawi, że poczujesz się jak w słonecznej Italii. Najlepiej zacząć od przygotowania sosu. Czosnek drobno posiekaj, seler naciowy pokrój w cienkie plastry, marchewkę zetrzyj na tarce i to wszysztko podsmażaj na oliwie z oliwek razem z mięsem. Zalej passatą, dopraw i gotowe. Proste prawda? Ostatnim etapem jest naprzemienne układanie warstw płatów makaronu lasagne i sosu bolońskiego. Po każdej warstwie sosu możesz posypać je tartym serem, pamiętaj jednak, że im więcej warstw sera tym bardziej tłusta i kaloryczna będzie lasagne. Dlatego rozważ wykorzystanie sera wyłącznie na sam wierzch lasagne. Czas pieczenia to około 40 minut, pamiętaj jednak aby w połowie tego czasu przykryć lasagne folią aluminiową - w przeciwnym razie ser szybko się przypali, zrobi się kruchy i twardy, przez co całość będzie mniej smaczna.
Wartości odżywcze Lasagne bolognese
Energia i białka
Węglowodany w lasagne bolognese
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na lasagne bolognese
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na lasagne bolognese
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Lasagne bolognese
Lista alergenów dla Lasagne bolognese przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron do lasagne
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan