Lazania z sosem beszamelowym

Opublikowano: 12.09.2023 r., 15:41 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lazania z sosem beszamelowym podana ze świeżą bazylią
Lazania z sosem beszamelowym
Ta pyszna lazania z sosem beszamelowym to idealny pomysł na obiad przygotowany w domu. Koniecznie sprawdź sam, jak jest dobra.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
816 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Łopatka wieprzowa - mielona (600 g)
  • Cebula (200 g)
  • Czosnek (30 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (350 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Mleko 3,2% (500 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (60 g)
  • Masło - + do natłuszczenia naczynia żaroodpornego (50 g)
  • Makaron do lasagne (220 g)
  • Ser Mozzarella (250 g)
  • Ser gouda (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, bazylia, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, rondelek, trzepaczka do jajek

Przepis na lazanię z sosem beszamelowym krok po kroku

Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelnię wlej olej i podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli.

W międzyczasie pokrój czosnek w cienkie plasterki. Dodaj na patelnie i podsmażaj około 20 sekund.

Na patelnię dodaj mięso i smaż, aż straci różowy kolor.

Teraz dodaj przecier pomidorowy. Dopraw całość łyżeczką soli, bazylii, majeranku, ziół prowansalskich i dwoma łyżeczkami papryki słodkiej. Wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez 30 minut.

W tym czasie do małego rondelka włóż masło i rozpuść. Dodaj mąkę i chwilę podsmażaj, żeby mąka straciła surowy smak, ale jeszcze się nie zrumieniła.

Ciągle mieszając, wlewaj mleko delikatną strużką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewaj mieszając, aż konsystencja będzie przypominać budyń. Odstaw z palnika.

Sery zetrzyj na tarce.

Naczynie żaroodporne natrzyj masłem.

Na dno naczynia wlej odrobinę sosu beszamelowego. Wyłóż pierwszą warstwę makaronu. Na to wyłóż część sosu pomidorowego. Posyp serem i posmaruj odrobiną sosu beszamelowego.

Na wierzch wyłóż ponownie makaron do lazanii i powtórz warstwy sosu mięsnego, sera i sosu beszamelowego. Powtarzaj, aż wykorzystasz cały sos pomidorowy i makaron do lasagne. Ostatnią warstwę lazanii powinien stanowić starty ser.

Wstaw lazanię do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez 55-60 minut.

Gotową lazanię wyciągnij z piekarnika i odstaw na 15 minut, by łatwiej się kroiła.

Jak oceniasz przepis na lazanię z sosem beszamelowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,9% osób

Więcej informacji na temat lazanii z sosem beszamelowym

Ta pyszna lazania z sosem beszamelowym to idealny pomysł na obiad przygotowany w domu.

Początek beszamelu przypisuje się francuskiemu urzędnikowi- Louis de Bechameil, który podobno kilka lat pracował nad tą recepturą. W innych źródłach wskazuje się jako autora szefa kuchni na dworze królewskim za czasów Ludwika XIV. Ze względu na znajomość obu panów kucharz umieścił w swojej książce kucharskiej przepis i nazwał go nazwiskiem swojego przyjaciela.

Podstawę sosu beszamelowego stanowią składniki takie jak masło, mąka i mleko. Z czasem powstało wiele urozmaiceń standardowego sosu. Można spotkać w przepisach sos beszamelowy z dodatkiem startego sera cheddar, ze śmietaną kremówką, z serem Gruyere, z masłem krewetkowym czy też z podsmażoną, zmiksowaną cebulą. W każdej wersji beszamel będzie dobry jako dodatek do zapiekanek z makaronu lub ziemniaków. Może być również świetny do polania makaronu czy warzyw.

Przepis na lazanię z sosem beszamelowym jest naprawdę bardzo prosty. Wymaga jednak oddzielnego przygotowania kilku elementów lazanii, które połączone razem w piekarniku dają efekt najlepszego dania na świecie. To właśnie sos beszamelowy jest tym spoiwem, dlatego na nim skupimy się w tym artykule.

Do małego rondelka włóż masło i rozpuść. Dodaj mąkę i chwilę podsmażaj, żeby mąka straciła surowy smak, ale jeszcze się nie zrumieniła. Ciągle mieszając, wlewaj mleko delikatną strużką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewaj mieszając, aż konsystencja będzie przypominać budyń. Do tego warto używać trzepaczki do jajek, dzięki czemu wszystko dokładnie się połączy. Zaraz po wlaniu mleka może pojawić się wrażenie, że sos jest zbyt rzadki, ale wraz z gotowaniem będzie on gęstniał. Jeśli przygotowujesz sos wcześniej połóż na wierzchu folię spożywczą, dzięki czemu nie powstanie kożuch.

Wraz ze spadaniem temperatury sosu będzie on robił się twardszy, dlatego najlepiej użyć go od razu. Przygotowanie wymaga chwili cierpliwości, ale naprawdę warto przyrządzić ten pyszny, domowy sos. Tym bardziej że przepis na sos beszamelowy jest naprawdę prosty.

Ze względu na liczne alergie lub nietolerancje pokarmowe można wymienić niektóre składniki. Masło można zastąpić oliwą lub olejem. Zamiast mleka można użyć napoju sojowego, ryżowego lub migdałowego. Należy zwrócić uwagę, by nie było słodzone. Zamiast mąki pszennej (źródła glutenu) polecamy użyć mąki kukurydzianej. W każdym wydaniu lazania z sosem beszamelowym będzie dobra.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić lazanię z sosem beszamelowym. Ta najlepsza, domowa lazania poleca się na obiad.

Alergeny w lazanii z sosem beszamelowym

Lista alergenów dla lazanii z sosem beszamelowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Ser Mozzarella
    • Ser gouda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • makaron do lasagne

Wartości odżywcze lazanii z sosem beszamelowym

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na liczne alergie lub nietolerancje pokarmowe można wymienić niektóre składniki. Masło można zastąpić oliwą lub olejem. Zamiast mleka można użyć napoju sojowego, ryżowego lub migdałowego. Zamiast mąki pszennej (źródła glutenu) można użyć mąki kukurydzianej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
204.11
816.43
Białko (g)
11.30
45.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
11.84
47.36
Węglowodany przyswajalne (g)
10.54
42.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
5.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
12.50
50.02
Tłuszcze nasycone (g)
7.05
28.20
Tłuszcze nienasycone (g)
5.45
21.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.46
17.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
3.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
57.91
231.62
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.66
2.65
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.59
10.35
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.71
2.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.43
1.73
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
53.26
213.04
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.01
8.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.64
62.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
53.60
214.39
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
157.51
630.06
Potas (mg)
233.07
932.28
Wapń (mg)
156.66
626.66
Fosfor (mg)
190.07
760.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.50
90.01
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.02
4.08
Cynk (mg)
1.71
6.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.26
1.05
Brak danych dla: cebula, olej rzepakowy, mleko 3,2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lazanii z sosem beszamelowym 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lazanii z sosem beszamelowym

Koszt składników
70.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
600 g
mielona
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.57
Za 600 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
30 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Przecier pomidorowy bez soli
350 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 350 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mleko 3,2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Mąka pszenna typ 500
60 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Masło
50 g
+ do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Makaron do lasagne
220 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.52
Za 220 g
Ser Mozzarella
250 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 250 g
Ser gouda
250 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 250 g
Koszt składników
70.90