Przepis na lasagne wegetariańska krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie ceramiczne do zapiekania

Dynie pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj dynię i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz, smaż na średnim ogniu, aż dynia będzie rumiana.

Pokrój bakłażana w plastry wzdłuż całego warzywa. Obierz cebulę z łuski i podsmaż na oleju rzepakowym, dodaj pomidory i duś 10-15 minut, dopraw solą i pieprzem.

W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj do połączenia składników, zmniejsz ogień i wlej mleko, wymieszaj dokładnie rózgą. Zwiększ ogień i cały czas mieszając gotuj aż zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem.

W blaszce wyłóż na spód płaty makaronu, na nich umieść sos beszamelowy, na nim ułóż bakłażana, bakłażana polej połową sosu pomidorowego, następnie ułóż płaty makaronu, na nie wyłóż beszamel, umieść na nim dynię, na niej wyłóż resztę sosu pomidorowego, na nim połóż mozzarellę, przykryj płatami makaronu, wyłóż sos beszamelowy, zetrzyj na niego parmezan.

Lasagne piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.

Upieczoną lasagnę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Lasagne wegetariańska podana na białym talerzu.
Lasagne wegetariańska
Koszt przygotowania dania
34.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
314 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
63

Lasagne wegetariańska - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o lasagne wegetariańskiej

Lasagne wegetariańska to świetna propozycja na warzywną zapiekankę. Lasagne z warzywami nie odbiega smakiem od mięsnej wersji. Przepis na lasagne wegetariańską jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją upiec. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia, bakłażan, pomidory w puszce, cebula, czosnek, mleko, masło, mąka pszenna, mozzarella, parmezan, makaron do lasagne oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić lasagne wegetariańską? Dynie pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj dynię i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz, smaż na średnim ogniu aż dynia będzie rumiana. Pokrój bakłażana w plastry wzdłuż całego warzywa. Obierz cebulę z łuski i podsmaż na oleju rzepakowym, dodaj pomidory i duś 10-15 minut, dopraw solą i pieprzem. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj do połączenia składników, zmniejsz ogień i wlej mleko wymieszaj dokładnie rózgą. Zwiększ ogień i cały czas mieszając gotuj aż zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem. W blaszce wyłóż na spód płaty makaronu na nich umieść sos beszamelowy, na nim ułóż bakłażana, bakłażana polej połową sosu pomidorowego, następnie ułóż płaty makaronu, na nie wyłóż beszamel, umieść na nim dynię, na niej wyłóż resztę sosu pomidorowego, na nim połóż mozzarellę, przykryj płatami makaronu, wyłóż sos beszamelowy, zetrzyj na niego parmezan i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.

Bakłażan jest to warzywo, a właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, bogate w błonnik. Ma bardzo szerokie zastosowanie, można go dodawać do dań słonych lub też deserów na słodko. Pochodzi z Indii, jest niskokaloryczny, zawiera dużo fosforu oraz wapnia. Pomidory zawierają likopen, który jest naturalnym antyutleniaczem. Nie rozkłada się on pod wpływem temperatury.

Podsumowując pomysł na tradycyjne włoskie danie w wersji wege jest doskonały na obiad dla całej rodziny. Sos bolognese bez mięsa na bazie warzyw to dobra propozycja na alternatywę mięsa. Sos z bakłażanem możesz także wykorzystać do makaronu tagliatelle.

Wartości odżywcze lasagne wegetariańskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
Białko
5.10 g
13.27 g

Węglowodany w lasagne wegetariańskiej

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
12.91 g
33.56 g
Węglowodany przyswajalne
10.90 g
28.34 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.01 g
5.22 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
5.89 g
15.31 g
Tłuszcze nasycone
3.98 g
10.34 g
Tłuszcze nienasycone
1.91 g
4.97 g
Tłuszcze jednonasycone
1.59 g
4.14 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.32 g
0.83 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
16.19 mg
42.10 mg
Brak danych dla: makaron do lasagne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na lasagne wegetariańska

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A
82.28 µg (mcg)
213.92 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron do lasagne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.29 mg
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
0.67 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
4.22 mg
10.96 mg
Brak danych dla: makaron do lasagne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.28 µg (mcg)
0.73 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron do lasagne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.54 mg
1.40 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
45.97 µg (mcg)
119.52 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron do lasagne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.25 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.28 mg
Niacyna
1.35 mg
3.50 mg
Foliany
16.72 µg (mcg)
43.46 µg (mcg)
Beta karoten
283.54 µg (mcg)
737.22 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron do lasagne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na lasagne wegetariańska

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
128.26 mg
333.48 mg
Potas
225.68 mg
586.76 mg
Wapń
108.48 mg
282.04 mg
Fosfor
108.46 mg
281.99 mg
Magnez
24.43 mg
63.52 mg
Żelazo
0.91 mg
2.37 mg
Cynk
0.68 mg
1.76 mg
Miedź
0.12 mg
0.31 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny lasagne wegetariańskiej 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w lasagne wegetariańskiej

Lista alergenów dla lasagne wegetariańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron do lasagne
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Ser parmezan

Cena przygotowania lasagne wegetariańskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron do lasagne
250 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 g
Bakłażan
300 g
1 średnia sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 300 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Ser Mozzarella
100 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Mleko 3,2%
600 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 ml
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Dynia hokkaido
200 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
56.40
Jak oceniasz przepis na lasagne wegetariańska
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób