Przepis na lasagne z cukinii krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, oregano, bazylia, bazylia świeża
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, rondelek, naczynie ceramiczne do zapiekania

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Cukinię pokrój w plastry, a marchew zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso, dopraw.

Do mięsa dodaj startą marchew i pomidory z puszki.

W rondelku rozpuść masło, dodaj mleko i mąkę. Wymieszaj i podgrzewam na małym ogniu, aż zgęstnieje.

Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą i układaj kolejno plastry cukinii, beszamelu, tartego sera i sosu mięsnego z pomidorami.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 25 minut.

lasagne z cukinii
lasagne z cukinii
Koszt przygotowania dania
14.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
440 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
30

Lasagne z cukinii - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Lasagne z cukinii

Lasagne z mięsem mielonym, pomidorami i dużą ilością sera to zapewne wszystkim dobrze znane danie kuchni włoskiej. Świetnie sprawdza się na obiad lub kolację, jest pyszna, sycąca, a przy tym łatwa w przygotowaniu. Przedstawiamy pomysł na równie smaczną lasagne z cukinii. Mimo że jest to wersja wegetariańska, a miejsce makaronu zajmują tutaj plastry cukinii, jest ona przepyszna i dobra również dla osób, na przykład na dietach bezglutenowych. Jednocześnie jest mniej kaloryczna, więc dobrze sprawdzi się również podczas odchudzania. Warzywna lasagne z cukinii pieczona w piekarniku to danie, które po prostu musisz znać, przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni włoskiej. Jak zrobić lasagne z cukinii? Poznaj prosty przepis, z którym poradzisz sobie bez najmniejszego problemu, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni. Do jej przygotowania potrzebne Ci będą warzywa – marchew, cukinia, pomidory z puszki, cebula oraz czosnek, mielone mięso drobiowe lub wieprzowo-wołowe, ser mozzarella oraz składniki do sosu beszamel, czyli masło, mleko i mąka. Z tych łatwodostępnych składników w kilka chwil wyczarujesz przepyszny obiad dla całej rodziny. Jeśli zależy Ci na bardziej dietetycznej, fit wersji tego włoskiego przysmaku możesz zrezygnować z dodatku beszamelu i nieco zmniejszyć ilość sera, lepszym wyborem będzie też mięs drobiowe, które w porównaniu do wieprzowego lub wołowego jest zdecydowanie chudsze. Zamiana makaronu na cukinię sprawia, że posiłek jest bogatszy w błonnik pokarmowy, witamin i składniki mineralne, dlatego warto wypróbować tę wersję lasagne. Koniecznie czytaj dalej i poznaj najlepszy przepis na lasagne z cukinii.

Wartości odżywcze Lasagne z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kalorie)
100.13 kcal
440.59 kcal
Białko
8.76 g
38.56 g

Węglowodany w lasagne z cukinii

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany
5.23 g
23.02 g
Węglowodany przyswajalne
4.39 g
19.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.84 g
3.68 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz
5.17 g
22.77 g
Tłuszcze nasycone
2.93 g
12.89 g
Tłuszcze nienasycone
2.24 g
9.88 g
Tłuszcze jednonasycone
1.54 g
6.76 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.71 g
3.12 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
28.07 mg
123.49 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na lasagne z cukinii

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina A
72.90 µg (mcg)
320.78 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.98 mg
Witamina B12
0.56 µg (mcg)
2.46 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
6.92 mg
30.44 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.25 µg (mcg)
1.08 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.35 mg
1.56 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
39.13 µg (mcg)
172.16 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.32 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.57 mg
Niacyna
2.14 mg
9.44 mg
Foliany
14.15 µg (mcg)
62.26 µg (mcg)
Beta karoten
345.23 µg (mcg)
1519.03 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na lasagne z cukinii

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód
169.56 mg
746.08 mg
Potas
230.66 mg
1014.88 mg
Wapń
87.93 mg
386.88 mg
Fosfor
119.05 mg
523.80 mg
Magnez
19.27 mg
84.79 mg
Żelazo
0.77 mg
3.38 mg
Cynk
1.10 mg
4.86 mg
Miedź
0.09 mg
0.37 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Lasagne z cukinii 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Lasagne z cukinii

Lista alergenów dla Lasagne z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na Lasagne z cukinii nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania Lasagne z cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Mięso mielone z indyka
250 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Ser Mozzarella
125 g
1 kulka
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Marchewka
45 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Pomidory w puszce
250 g
1 szklanka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 250 g
Mleko 2%
200 ml
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
15 g
1,5 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Koszt składników
35.80
Jak oceniasz przepis na lasagne z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób