Przepis na lasagne z cukinii krok po kroku
- Cukinia 300 g 1 sztuka
- Mięso mielone z indyka 250 g
- Ser Mozzarella 125 g 1 kulka
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Marchewka 45 g 1 sztuka
- Pomidory w puszce 250 g 1 szklanka
- Mleko 2% 200 ml 3/4 szklanki
- Masło 10 g 1 łyżka
- Mąka pszenna typ 500 15 g 1,5 łyżki
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Cukinię pokrój w plastry, a marchew zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso, dopraw.
Do mięsa dodaj startą marchew i pomidory z puszki.
W rondelku rozpuść masło, dodaj mleko i mąkę. Wymieszaj i podgrzewam na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą i układaj kolejno plastry cukinii, beszamelu, tartego sera i sosu mięsnego z pomidorami.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 25 minut.
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
-
Pieczeń rzymska z jajkiem
-
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami
-
Chaczapuri z mięsem
-
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowym
-
Zapiekanka z mięsa mielonego i pieczarek ze szpinakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiełbasą
-
Zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym
-
Sos beszamelowy do zapiekania
-
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym
-
Zapiekanka z kaszy jaglanej
-
Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego
-
Zapiekanka z mięsem mielonym

(liczba kalorii)
Lasagne z cukinii - cechy przepisu
Więcej o Lasagne z cukinii
Lasagne z mięsem mielonym, pomidorami i dużą ilością sera to zapewne wszystkim dobrze znane danie kuchni włoskiej. Świetnie sprawdza się na obiad lub kolację, jest pyszna, sycąca, a przy tym łatwa w przygotowaniu. Przedstawiamy pomysł na równie smaczną lasagne z cukinii. Mimo że jest to wersja wegetariańska, a miejsce makaronu zajmują tutaj plastry cukinii, jest ona przepyszna i dobra również dla osób, na przykład na dietach bezglutenowych. Jednocześnie jest mniej kaloryczna, więc dobrze sprawdzi się również podczas odchudzania. Warzywna lasagne z cukinii pieczona w piekarniku to danie, które po prostu musisz znać, przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni włoskiej. Jak zrobić lasagne z cukinii? Poznaj prosty przepis, z którym poradzisz sobie bez najmniejszego problemu, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni. Do jej przygotowania potrzebne Ci będą warzywa – marchew, cukinia, pomidory z puszki, cebula oraz czosnek, mielone mięso drobiowe lub wieprzowo-wołowe, ser mozzarella oraz składniki do sosu beszamel, czyli masło, mleko i mąka. Z tych łatwodostępnych składników w kilka chwil wyczarujesz przepyszny obiad dla całej rodziny. Jeśli zależy Ci na bardziej dietetycznej, fit wersji tego włoskiego przysmaku możesz zrezygnować z dodatku beszamelu i nieco zmniejszyć ilość sera, lepszym wyborem będzie też mięs drobiowe, które w porównaniu do wieprzowego lub wołowego jest zdecydowanie chudsze. Zamiana makaronu na cukinię sprawia, że posiłek jest bogatszy w błonnik pokarmowy, witamin i składniki mineralne, dlatego warto wypróbować tę wersję lasagne. Koniecznie czytaj dalej i poznaj najlepszy przepis na lasagne z cukinii.
Wartości odżywcze Lasagne z cukinii
Energia i białka
(440g)
Węglowodany w lasagne z cukinii
(440g)
Tłuszcze
(440g)
Witaminy w przepisie na lasagne z cukinii
(440g)
Składniki mineralne w przepisie na lasagne z cukinii
(440g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Lasagne z cukinii
Lista alergenów dla Lasagne z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Mleko 2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
W przepisie na Lasagne z cukinii nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- bazylia świeża