Przepis na lasagne z mięsem mielonym krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, czosnek, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, tarka, rózga, rondelek

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.

Podsmaż cebulę na oliwie. Dodaj marchewkę i smaż, aż straci kolor. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem około minutę.

Na patelnię dodaj mięso i smaż, aż straci różowy kolor.

Dodaj koncentrat pomidorowy i passatę. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i bazylią. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i chwilę podsmaż. Następnie wlej mleko, cały czas mieszając. Dopraw gałką muszkatołową. Gotuj, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Ser mozzarella i goudę zetrzyj na tarce.

W naczyniu żaroodpornym ułóż pierwszą warstwę makaronu do lasagne.

Na makaron wyłóż odrobinę mięsnego sosu. Wierzch posyp odrobiną sera i polej białym sosem.

Ułóż ponownie makaron, mięso, ser i biały sos. Powtarzaj, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Wierzch dokładnie posyp serem.

Gotową lasagne włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.

Piecz przez 50 minut.

Lasagne z mięsem mielonym na drewnianej desce.
Lasagne z mięsem mielonym
Koszt przygotowania dania
40.26 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
679 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
85

Lasagne z mięsem mielonym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o lasagne z mięsem mielonym

Pyszna lasagne z mięsem mielonym to aromatyczne danie, które przygotujesz w piekarniku. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować smaczne danie na obiad. To także świetny pomysł na danie na imprezę. Jest tak dobra, że Twoi goście na pewno będą zachwyceni.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić lasagne z mięsem mielonym to już prezentuje mój sprawdzony przepis. Najpierw cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Podsmaż cebulę na oliwie. Dodaj marchewkę i smaż, aż straci kolor. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem około minutę. Na patelnię dodaj mięso i smaż, aż straci różowy kolor. Dodaj koncentrat pomidorowy i passatę. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i bazylią. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i chwilę podsmaż. Następnie wlej mleko, cały czas mieszając. Dopraw gałką muszkatołową. Gotuj cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Ser mozzarella i goudę zetrzyj na tarce. W naczyniu żaroodpornym ułóż pierwszą warstwę makaronu do lasagne. Na makaron wyłóż odrobinę mięsnego sosu. Wierzch posyp odrobiną sera i polej białym sosem. Ułóż ponownie makaron, mięso, ser i biały sos. Powtarzaj, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Wierzch dokładnie posyp serem. Gotową lasagne włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 50 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekaj kilka minut przed podaniem.

Jak widzisz przepis na lasagne z mięsem mielonym jest prosty w wykonaniu. W kilka chwil powstaje to pyszne, aromatyczne danie, które wywodzi się z Włoch. Lasagne to inaczej makaron, który ma kształt dużych, cienkich prostokątów. Tym określeniem opisuje się również kilkuwarstwowe danie. W naszej lazanii używamy sosu beszamelowego, sera oraz sosu pomidorowego z dodatkiem mielonej łopatki wieprzowej. Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono.

Wartości odżywcze lasagne z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kalorie)
188.88 kcal
679.97 kcal
Białko
10.12 g
36.43 g

Węglowodany w lasagne z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany
12.45 g
44.82 g
Węglowodany przyswajalne
10.83 g
39.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.62 g
5.82 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz
11.17 g
40.20 g
Tłuszcze nasycone
5.56 g
20.03 g
Tłuszcze nienasycone
5.60 g
20.17 g
Tłuszcze jednonasycone
4.64 g
16.72 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.96 g
3.46 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na lasagne z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A
70.92 µg (mcg)
255.32 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.72 mg
Witamina B12
0.52 µg (mcg)
1.87 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
3.92 mg
14.12 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej
Witamina D
0.76 µg (mcg)
2.73 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej
Witamina E
0.55 mg
1.98 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
31.12 µg (mcg)
112.02 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej
Tiamina
0.30 mg
1.08 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.68 mg
Niacyna
2.36 mg
8.51 mg
Foliany
14.27 µg (mcg)
51.36 µg (mcg)
Beta karoten
411.14 µg (mcg)
1480.09 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na lasagne z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód
118.85 mg
427.85 mg
Potas
306.54 mg
1103.55 mg
Wapń
103.48 mg
372.51 mg
Fosfor
161.62 mg
581.84 mg
Magnez
26.60 mg
95.76 mg
Żelazo
1.16 mg
4.19 mg
Cynk
1.55 mg
5.59 mg
Miedź
0.13 mg
0.46 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny lasagne z mięsem mielonym 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w lasagne z mięsem mielonym

Lista alergenów dla lasagne z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser Mozzarella
    • Ser gouda
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • makaron do lasagne

Cena przygotowania lasagne z mięsem mielonym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
700 g
mielona
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
17.00
Za 700 g
Cebula
150 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Czosnek
30 g
6 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Koncentrat pomidorowy
200 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 200 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Oliwa z oliwek
40 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Mleko 3,2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Mąka pszenna typ 500
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Makaron do lasagne
215 g
około 12 płatów
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.44
Za 215 g
Ser Mozzarella
125 g
nie z zalewy
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Ser gouda
125 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 125 g
Masło
25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Passata pomidorowa
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Koszt składników
82.20
Jak oceniasz przepis na lasagne z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób