Przepis na lazanię z cukinii krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie ceramiczne do zapiekania

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Cukinię pokrój w plastry wzdłuż warzywa.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 2 minuty.

Dodaj mięso na patelnię i smaż przez 5 minut.

Dopraw solą, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą.

Wlej pomidory z puszki i duś przez 25 minut.

Na patelni podsmaż plastry cukinii.

Przełóż plastry cukinii sosem i wierzch posyp serem startym na tarce.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.

Często zadawane pytania

Lazania z cukinii podana w naczyniu do zapiekania.
Lazania z cukinii
Koszt przygotowania dania
17.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
437 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
20

Lazania z cukinii - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o lazanii z cukinii

Lazania z cukinii to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Lazanię przygotować można także bez mięsa. Wegetariańska lazania sprawdzi się idealnie podana z pieczarkami i sosem pomidorowym. Lazania z makaronem z cukinii zawiera mniejszą ilość kalorii niż tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Przepis na lazanię z cukinią jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, mięso mielone wieprzowe, pomidory w puszce, ser żółty, cebula, czosnek, olej rzepakowy, sól, papryka słodka, papryka ostra, pieprz.

Jak zrobić lazanię z cukinią? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Cukinię pokrój w plastry wzdłuż warzywa. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 2 minuty. Dodaj mięso na patelnię i smaż przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą. Wlej pomidory z puszki i duś przez 25 minut. Na patelni podsmaż plastry cukinii. Przełóż plastry cukinii sosem i wierzch posyp serem startym na tarce. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut.

Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach. Jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo. Zawiera ona małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Cebula jest bogatym źródłem kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.

Podsumowując: domowa lazania jest idealna na kolację lub obiad po pracy. Lazania może zostać przygotowana także z makaronem. Lazania z cukinią będzie dobrym pomysłem na obiad dla osób na diecie wegetariańskiej. Lazania jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze lazanii z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
125.10 kcal
437.84 kcal
Białko
6.87 g
24.03 g
Fenyloalanina
0.29 mg
1.01 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w lazanii z cukinii

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
3.75 g
13.13 g
Węglowodany przyswajalne
2.81 g
9.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.94 g
3.31 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
9.36 g
32.75 g
Tłuszcze nasycone
4.02 g
14.05 g
Tłuszcze nienasycone
5.34 g
18.70 g
Tłuszcze jednonasycone
4.23 g
14.79 g
Tłuszcze wielonasycone
1.12 g
3.91 g
Cholesterol
25.94 mg
90.77 mg

Witaminy w przepisie na lazanię z cukinii

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
17.23 µg (mcg)
60.29 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
0.98 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
8.90 mg
31.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol
11.10 µg (mcg)
38.84 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.59 mg
5.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.21 µg (mcg)
53.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
74.53 µg (mcg)
260.85 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na lazanię z cukinii

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
118.18 mg
413.63 mg
Potas
252.98 mg
885.43 mg
Wapń
64.49 mg
225.72 mg
Fosfor
103.15 mg
361.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.52 mg
64.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.71 mg
2.50 mg
Cynk
1.01 mg
3.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lazanii z cukinii 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w lazanii z cukinii

Lista alergenów dla lazanii z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Cena przygotowania lazanii z cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
500 g
1 większa sztuka
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Mięso mielone wieprzowe
400 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Ser żółty
100 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Cebula
120 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
28.50
Jak oceniasz przepis na lazanię z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób