Przepis na lazanię z cukinii krok po kroku
- Cukinia 500 g 1 większa sztuka
- Mięso mielone wieprzowe 400 g
- Pomidory w puszce 400 g 1 puszka
- Ser żółty 100 g
- Cebula 120 g 1 średnia sztuka
- Olej rzepakowy 30 ml 3 łyżki stołowe
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Cukinię pokrój w plastry wzdłuż warzywa.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 2 minuty.
Dodaj mięso na patelnię i smaż przez 5 minut.
Dopraw solą, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą.
Wlej pomidory z puszki i duś przez 25 minut.
Na patelni podsmaż plastry cukinii.
Przełóż plastry cukinii sosem i wierzch posyp serem startym na tarce.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Lazania z cukinii - cechy przepisu
Więcej o lazanii z cukinii
Lazania z cukinii to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Lazanię przygotować można także bez mięsa. Wegetariańska lazania sprawdzi się idealnie podana z pieczarkami i sosem pomidorowym. Lazania z makaronem z cukinii zawiera mniejszą ilość kalorii niż tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Przepis na lazanię z cukinią jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, mięso mielone wieprzowe, pomidory w puszce, ser żółty, cebula, czosnek, olej rzepakowy, sól, papryka słodka, papryka ostra, pieprz.
Jak zrobić lazanię z cukinią? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Cukinię pokrój w plastry wzdłuż warzywa. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 2 minuty. Dodaj mięso na patelnię i smaż przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą. Wlej pomidory z puszki i duś przez 25 minut. Na patelni podsmaż plastry cukinii. Przełóż plastry cukinii sosem i wierzch posyp serem startym na tarce. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut.
Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach. Jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo. Zawiera ona małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Cebula jest bogatym źródłem kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.
Podsumowując: domowa lazania jest idealna na kolację lub obiad po pracy. Lazania może zostać przygotowana także z makaronem. Lazania z cukinią będzie dobrym pomysłem na obiad dla osób na diecie wegetariańskiej. Lazania jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Wartości odżywcze lazanii z cukinii
Energia i białka
(350g)
Węglowodany w lazanii z cukinii
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na lazanię z cukinii
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na lazanię z cukinii
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w lazanii z cukinii
Lista alergenów dla lazanii z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty