Lasagne z cukinią

Opublikowano: 22.09.2022 r., 14:48 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lasagne z cukinią podane w naczyniu żaroodpornym.
Lasagne z cukinią
Lasagne z cukinią to super alternatywa dla tej klasycznej z makaronem. Ta ma mniej kalorii i zawiera znacznie mniej węglowodanów, sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 35 min
264 kcal
Kcal w porcji
363 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Cukinia 2 szt (600 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem (500 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (45 g)
  • Seler naciowy (180 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Ser Mozzarella (125 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na lasagne z cukinią krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Obierz i drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją.

Dodaj starte na tarce tofu i smaż przez 5 minut.

Pietruszkę i marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Dodaj warzywa do tofu i smaż przez chwilę. Następnie dodaj posiekany drobno seler naciowy.

Zawartość patelni zalej przecierem pomidorowym i dopraw solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem.

Dokładnie wymieszaj i duś przez 10 minut na małym ogniu.

Cukinię kroimy w cienkie plastry.

Naczynie żaroodporne polej łyżką oliwy.

Na spodzie ułóż jedną warstwę plastrów cukinii. Na cukinię rozprowadź dużą porcję sosu. Następnie przykryj sos cukinią. Wyłóż kolejną warstwę sosu i cukinii.

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim wierzch lasagne.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 minut.

Jak oceniasz przepis na lasagne z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,2% osób

Więcej informacji na temat lasagne z cukinią

Lasagne z cukinią to super alternatywa dla tej klasycznej z makaronem. Ta ma mniej kalorii i zawiera znacznie mniej węglowodanów, sprawdzi się na diecie redukcyjnej.

Przepis na lasagne z cukinią to doskonały pomysł na danie, które sprawdzi się doskonale na obiad, ale również na kolację. To naprawdę prosty przepis na pyszny obiad i kolację dla całej rodziny. Całość dopełnia ostry czosnek i roztopiony ser. Najlepiej użyć tartej mozzarelli, która świetnie się roztapia i tworzy chrupiącą skórkę na powierzchni dania. Można wykorzystać do tej potrawy również parmezan, który świetnie się komponuje z daniami we włoskim stylu. W dodatku jeden sos sprawia, że całość jest łatwiejsza i wykonuje się ją w ekspresowym tempie. Ten szybki przepis na pewno spodoba się tym, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Dowiesz się z niego jak upiec lasagne, która będzie po prostu przepyszna.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić lasagne z cukinią, by było smaczna, łatwa i szybka, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest w pełni wegetariańska, czyli bez mięsa. Zamiast niego używa się do przygotowania tofu, które jest równie smaczne, a przy tym zawiera także sporo białka. To najlepsza opcja dla wszystkich miłośników smacznych dań. Wszystkie składniki na lasagne są łatwo dostępne, jednak najlepiej używać tych dobrej jakości, by całość smakowała niezwykle pysznie. Wybierając przecier pomidorowy najlepiej kierować się jak największą zawartością pomidorów i najmniejszą soli. Można ją zrobić w bardzo ekspresowym tempie i potrzeba do tego tylko kilku podstawowych produktów. Powstaje z niego niezwykle aromatyczne danie, które zachwyca kremowym sosem i chrupiącym serem. Głównym składnikiem tej lasagne jest cukinia, to warzywo nie tylko smaczne i niskokaloryczne, ale również bardzo zdrowe. Dzięki dużej zawartości błonnika korzystnie wpływa na perystaltykę całego układu pokarmowego. Dostarcza też mnóstwa witamin i składników mineralnych. W tym przepisie całość jest lekka i niezwykle sycąca.

Alergeny w lasagne z cukinią

Lista alergenów dla lasagne z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze lasagne z cukinią

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która sprawdzi się na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(363g)
Energia (kcal)
72.97
264.90
Białko (g)
4.02
14.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(363g)
Węglowodany (g)
5.03
18.26
Węglowodany przyswajalne (g)
3.80
13.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
4.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(363g)
Tłuszcz (g)
4.61
16.74
Tłuszcze nasycone (g)
1.53
5.54
Tłuszcze nienasycone (g)
3.09
11.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.15
7.79
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
3.41
Cholesterol (mg)
4.54
16.48

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(363g)
Witamina A (µg (mcg))
38.12
138.37
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.38
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.48
Witamina C (mg)
8.74
31.73
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.08
Witamina E (mg)
0.89
3.22
Retinol (µg (mcg))
10.00
36.30
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.18
Ryboflawina (mg)
0.08
0.29
Niacyna (mg)
0.59
2.15
Foliany (µg (mcg))
19.71
71.55
Beta karoten (µg (mcg))
300.53
1090.92
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(363g)
Sód (mg)
46.83
169.98
Potas (mg)
253.77
921.18
Wapń (mg)
124.43
451.68
Fosfor (mg)
68.98
250.39
Magnez (mg)
15.70
56.98
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.83
6.66
Cynk (mg)
0.57
2.06
Miedź (mg)
0.14
0.49
Mangan (mg)
0.26
0.94
Brak danych dla: cebula, marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lasagne z cukinią 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lasagne z cukinią

Koszt składników
68.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
600 g
2 szt
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Tofu wzbogacane wapniem
500 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 500 g
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Seler naciowy
180 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 180 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
68.50