Lasagne ze szpinakiem i ricottą

Opublikowano: 27.07.2023 r., 13:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lasagne ze szpinakiem i ricottą podana na brązowym talerzu.
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
Lasagne ze szpinakiem i ricottą to świetna propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne danie z makaronem.
Przygotowanie 40 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 0 porcji
  • Makaron do lasagne (250 g)
  • Szpinak (500 g)
  • Serek ricotta (250 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 4 łyżki stołowe (40 g)
  • Masło (60 g)
  • Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Ser parmezan - tarty (150 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka stołowa (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, praska do czosnku, patelnia

Przepis na lasagne ze szpinakiem i ricottą krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.

Następnie do cebuli dodaj pomidory z puszki, szczyptę soli i pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i duś bez przykrycia przez około 7-8 minut.

W garnku rozgrzej 40 gram masła, dodaj do niego mąkę i ciągle mieszając, przygotuj zasmażkę.

Następnie do zasmażki dodaj masło, szczyptę soli i pieprzu oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Składniki dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Sos beszamelowy gotuj, aż będzie dość gęsty.

Na patelni rozgrzej pozostałe masło, dodaj do niego świeży szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Szpinak wymieszaj z dodatkiem serka ricotty.

We wrzącej wodzie podgotuj makaron do lasagne (przez około 1-2 minuty). Następnie makaron ułóż jeden obok drugiego na blacie.

Do naczynia żaroodpornego układaj warstwy makaronu, sosu pomidorowego, szpinaku z ricottą oraz sosu beszamelowego. Czynność powtarzaj do całkowitego wykorzystania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos beszamelowy.

Sos posyp startym parmezanem.

Lasagne piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30-35 minut.

Gotowe danie podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na lasagne ze szpinakiem i ricottą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat lasagne ze szpinakiem i ricottą

Lasagne ze szpinakiem i ricottą to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszną lasagne możesz podać również na kolację. Sprawdzony przepis na lasagnę ze szpinakiem i ricottą jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron do lasagne, szpinak, ricotta, cebula, czosnek, pomidory w puszce, mąka pszenna, masło, mleko, parmezan, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.

A jak zrobić lasagnę ze szpinakiem i ricottą? Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Następnie do cebuli dodaj pomidory z puszki, szczyptę soli i pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i duś bez przykrycia przez około 7-8 minut. Z masła, mleka oraz mąki przygotuj sos beszamelowy. Na patelni rozgrzej pozostałe masło, dodaj do niego świeży szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak wymieszaj z dodatkiem serka ricotty. Do naczynia żaroodpornego układaj warstwy podgotowanego makaronu, sosu pomidorowego, szpinaku z ricottą oraz sosu beszamelowego. Czynność powtarzaj do całkowitego wykorzystania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos beszamelowy. Sos posyp startym parmezanem. Lasagne piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut.

Ser ricotta to włoski ser niedojrzewający przygotowywany z mleka krowiego, owczego lub koziego. W polskich sklepach najpowszechniejszy jest ten robiony z mleka krowiego. Jest to ser o delikatnym i słodkim smaku - można go wykorzystać zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Świetnie smakuje jako dodatek do naleśników, placuszków lub ciast.

Podsumowując lasagne ze szpinakiem i ricottą to doskonała propozycja na bezmięsne danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsza lasagne ze szpinakiem i ricottą jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych przystępnych cenach.

Alergeny w lasagne ze szpinakiem i ricottą

Lista alergenów dla lasagne ze szpinakiem i ricottą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron do lasagne
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze lasagne ze szpinakiem i ricottą

na 100g gotowej potrawy

Lasagne ze szpinakiem i ricottą to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Szpinak stanowi doskonałe źródło składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać go do przygotowania pysznych dań.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
137.05
0.00
Białko (g)
6.76
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
14.18
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
12.16
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.02
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
6.31
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
4.00
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
2.31
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.85
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.47
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
17.53
0.00
Brak danych dla: makaron do lasagne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
170.37
0.00
Brak danych dla: makaron do lasagne, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.38
0.00
Brak danych dla: makaron do lasagne, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.00
Brak danych dla: makaron do lasagne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.34
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
62.88
0.00
Brak danych dla: makaron do lasagne, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.45
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
56.73
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1289.92
0.00
Brak danych dla: makaron do lasagne, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
152.32
0.00
Potas (mg)
293.32
0.00
Wapń (mg)
163.86
0.00
Fosfor (mg)
139.81
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
41.75
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.39
0.00
Cynk (mg)
0.81
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.51
0.00
Brak danych dla: cebula, mleko 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lasagne ze szpinakiem i ricottą 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lasagne ze szpinakiem i ricottą

Koszt składników
79.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron do lasagne
250 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 g
Szpinak
500 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
16.67
Za 500 g
Serek ricotta
250 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Masło
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Ser parmezan
150 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
19.50
Za 150 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka stołowa
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
79.30