Dania z ricottą – proste przepisy na dania z serem ricotta
Dania z ricottą cieszą się dość dużą popularnością w Polsce. Mimo że ser produkowany jest oryginalnie we Włoszech, w naszym kraju powstają rozmaite, smaczne potrawy na jego bazie. Jak zrobić dania z ricottą, które zaskoczą rodzinę lub gości? Który pomysł na potrawę z serem ricotta sprawdzi się najlepiej? Sprawdź dobre przepisy na dania z ricottą i naucz się przyrządzać najlepsze potrawy.
Najlepsze przepisy na dania z ricottą – sprawdzone przepisy i pomysły
Wszystko, co warto wiedzieć o serze ricotta
Ser ricotta jest miękkim i niedojrzewającym serem produkowanym we Włoszech. Wytwarza się go z serwatki po serze podpuszczkowym – zwykle z mleka krowiego, koziego lub owczego – po drugim gotowaniu. Ricotta mocno przypomina twaróg, ale nie jest serem solonym. Znajduje się w nim średnio 20-30% zawartości tłuszczu. Niektórzy uważają, że ricotta w smaku jest bardzo delikatna i wręcz rozpływająca się w ustach. Smak sera doskonale komponuje się z wieloma potrawami – zarówno na słono, jak i na słodko. Wielu kucharzy na świecie uważa więc włoski ser za wykwintny produkt podkreślający charakter dań.
Głównym składnikiem ricotty są globulina i albumina – niezwykle ważne dla ludzi białka. Ricottę pozyskać można przy wytwarzaniu innych serów, m.in. mozzarelli. Jeśli mamy dostęp do świeżej ricotty, powinniśmy ją spożyć po kilku dniach od wyprodukowania – nie jest to bowiem zbyt trwały ser. Oczywiście można się spotkać z kilkoma wersjami ricotty, której przydatność do spożycia jest dłuższa (np. solona i wędzona). Warto też pamiętać, że w ricotcie jest więcej wapnia niż w tradycyjnym twarożku. W dodatku znajduje się w niej spora ilość łatwo przyswajalnego białka, dlatego warto włączyć ser do codziennego menu.
Warto również podkreślić, że ricotta bogata jest m.in. w witaminę A, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Znajduje się w niej również sporo selenu zwiększającego odporność organizmu. Ser jest niezwykle „plastyczny”. Można jeść go na zimno np. na kanapce, w towarzystwie warzyw. Można go również zapiekać czy gotować. Miękkim serem nadziewać można pierożki, a także dodawać go do włoskich dań makaronowych. Niektórzy decydują się smażyć z ricotty placuszki na śniadanie lub wypiekać smaczne desery. Możliwości jest wiele – ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Makaron ze szpinakiem i ricottą – pomysł na smaczne danie na obiad
Dania z ricottą wbrew pozorom nie są takie trudne w przygotowaniu. Istnieją sprawdzone przepisy na dobre potrawy, które zasmakują całej rodzinie i gościom. Wśród nich mamy przepyszny makaron ze szpinakiem i ricottą, który idealnie nada się na obiad. Pożywne danie przygotujesz z następujących składników: szpinak (może być mrożony), makaron spaghetti, oliwa z oliwek, ser ricotta, cebula, parmezan i przyprawy do smaku.
Najpierw zabierz się za rozmrożenie szpinaku i odciśnięcie nadmiaru wody. Następnie obierz cebulę z łupiny i drobno ją posiekaj. Przeciśnij czosnek przez praskę, po czym podgrzej na patelni oliwę z oliwek. Zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Posól i popieprz do smaku. Smaż całość przez ok.5 minut na średnim ogniu – woda powinna odparować ze szpinaku. Dorzuć ricottę i delikatnie wymieszaj. Na tarce zetrzyj parmezan i wrzuć na patelnię, aby połączył się z resztą składników. Zagotuj w osobnym garnku wodę i wsyp sól. Ugotuj w nim makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przełóż na głęboki talerz i podawaj z aromatycznym sosem na bazie szpinaku z ricottą.
Jak zrobić dania z ricottą? Sprawdzamy najlepsze dania z ricottą
Quiche z łososiem i z serem ricotta
Dania z ricottą są smaczne i pożywne. Jedną z najciekawszych potraw jest szybka, francuska tarta na słono. Określa się ją jako quiche. Aby przygotować danie, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: ciasto francuskie, szpinak, ser ricotta, czosnek, mozzarella, feta, masło, cebula, jajko, pomidorki koktajlowe, łosoś wędzony, skórka z cytryny i przyprawy do smaku.
Najpierw rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż tortownicę ciastem francuskim i piecz z obciążeniem przez 10 minut. Zdejmij obciążenie i dopiecz jeszcze przez ok. 5 minut. Rozpuść masło na patelni. Obraną cebulę pokrój w kostkę – podsmaż na maśle, doprawiając solą. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj na patelnię. Pokrój pomidorki koktajlowe na równe połówki i dorzuć na patelnię. Smaż przez chwilę, po czym dodaj szpinak – duś do momentu aż liście zrobią się miękkie. Wystudź farsz.
Do przestudzonego farszu dodaj ser ricotta, mozzarellę startą na tarce (połówkę) i jajko. Dosyp odrobinę soli – uważaj jednak na ilość, bo feta i łosoś są słone. Dorzuć też pieprz cytrynowy, pieprz czarny i trochę startej z cytryny skórki. Dokładnie wymieszaj całość. Wyłóż farsz na podpieczony spód, równomiernie rozprowadzając całość. Piecz tartę w 180 st. C przez ok. 10 minut, najlepiej z termoobiegiem. Poczekaj jeszcze kilka minut, zanim podasz quiche gościom. Francuska tarta jest idealna zarówno na obiad, jak i pyszną kolację lub nawet śniadanie. W wersji na słodko podawać ją można również na deser (np. z borówkami lub truskawkami). Quiche przez jeden dzień przechowywać można w lodówce.
Najlepsze placuszki z ricotty – jak je przygotować?
Jednym z najciekawszych przepisów na smaczne śniadanie z ricotty są placuszki na bazie właśnie tego sera. Aby je przygotować, należy zaopatrzyć się w kilka składników: mąka pszenna typ 500, ser ricotta, maliny, proszek do pieczenia, cukier, jajko, olej rzepakowy i miód. Przyrządzenie placuszków z ricotty jest bardzo proste, więc z przepisem powinien poradzić sobie nawet amator gotowania.
Najpierw wbij jajka do miski i dosyp cukier. Ubijaj aż powstanie puszysta, biała piana. Następnie przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Zmieszaj wszystko, aż składniki się połączą. Dorzuć ricottę, po czym zmiksuj całość. Dosyp maliny, ostrożnie mieszając. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni, następnie smaż placuszki partiami – powinny się usmażyć na złoto. Najsmaczniejsze są placki polewane miodem. Możesz również podawać danie z dżemem albo syropem klonowym, w zależności od preferencji.