Dania z ricottą

dania z ricottą

Ser ricotta produkowany jest z mleka krowiego, koziego lub owczego. Jego smak jest delikatny i nieco słodki. Ricotta pasuje dzięki temu zarówno do słodkich, jak i słonych dań. Mimo swojej delikatnej słodkości nie zaburza wytrawnego smaku. Świetnie sprawdza się do makaronów, placków, ciast czy innych pyszności. Można również podawać ser na kanapki. Trzeba przy tym pamiętać, że ricotta jest dość sucha, więc jeśli chcesz ją zajadać np. jak twarożek, dodaj do ricotty również jakieś warzywa lub owoce.

Dania z ricottą – proste przepisy na dania z serem ricotta

Dania z ricottą cieszą się dość dużą popularnością w Polsce. Mimo że ser produkowany jest oryginalnie we Włoszech, w naszym kraju powstają rozmaite, smaczne potrawy na jego bazie. Jak zrobić dania z ricottą, które zaskoczą rodzinę lub gości? Który pomysł na potrawę z serem ricotta sprawdzi się najlepiej? Sprawdź dobre przepisy na dania z ricottą i naucz się przyrządzać najlepsze potrawy.

Najlepsze przepisy na dania z ricottą – sprawdzone przepisy i pomysły

Wszystko, co warto wiedzieć o serze ricotta

Ser ricotta jest miękkim i niedojrzewającym serem produkowanym we Włoszech. Wytwarza się go z serwatki po serze podpuszczkowym – zwykle z mleka krowiego, koziego lub owczego – po drugim gotowaniu. Ricotta mocno przypomina twaróg, ale nie jest serem solonym. Znajduje się w nim średnio 20-30% zawartości tłuszczu. Niektórzy uważają, że ricotta w smaku jest bardzo delikatna i wręcz rozpływająca się w ustach. Smak sera doskonale komponuje się z wieloma potrawami – zarówno na słono, jak i na słodko. Wielu kucharzy na świecie uważa więc włoski ser za wykwintny produkt podkreślający charakter dań.

Głównym składnikiem ricotty są globulina i albumina – niezwykle ważne dla ludzi białka. Ricottę pozyskać można przy wytwarzaniu innych serów, m.in. mozzarelli. Jeśli mamy dostęp do świeżej ricotty, powinniśmy ją spożyć po kilku dniach od wyprodukowania – nie jest to bowiem zbyt trwały ser. Oczywiście można się spotkać z kilkoma wersjami ricotty, której przydatność do spożycia jest dłuższa (np. solona i wędzona). Warto też pamiętać, że w ricotcie jest więcej wapnia niż w tradycyjnym twarożku. W dodatku znajduje się w niej spora ilość łatwo przyswajalnego białka, dlatego warto włączyć ser do codziennego menu.

Warto również podkreślić, że ricotta bogata jest m.in. w witaminę A, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Znajduje się w niej również sporo selenu zwiększającego odporność organizmu. Ser jest niezwykle „plastyczny”. Można jeść go na zimno np. na kanapce, w towarzystwie warzyw. Można go również zapiekać czy gotować. Miękkim serem nadziewać można pierożki, a także dodawać go do włoskich dań makaronowych. Niektórzy decydują się smażyć z ricotty placuszki na śniadanie lub wypiekać smaczne desery. Możliwości jest wiele – ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.

Makaron ze szpinakiem i ricottą – pomysł na smaczne danie na obiad

Dania z ricottą wbrew pozorom nie są takie trudne w przygotowaniu. Istnieją sprawdzone przepisy na dobre potrawy, które zasmakują całej rodzinie i gościom. Wśród nich mamy przepyszny makaron ze szpinakiem i ricottą, który idealnie nada się na obiad. Pożywne danie przygotujesz z następujących składników: szpinak (może być mrożony), makaron spaghetti, oliwa z oliwek, ser ricotta, cebula, parmezan i przyprawy do smaku.

Najpierw zabierz się za rozmrożenie szpinaku i odciśnięcie nadmiaru wody. Następnie obierz cebulę z łupiny i drobno ją posiekaj. Przeciśnij czosnek przez praskę, po czym podgrzej na patelni oliwę z oliwek. Zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Posól i popieprz do smaku. Smaż całość przez ok.5 minut na średnim ogniu – woda powinna odparować ze szpinaku. Dorzuć ricottę i delikatnie wymieszaj. Na tarce zetrzyj parmezan i wrzuć na patelnię, aby połączył się z resztą składników. Zagotuj w osobnym garnku wodę i wsyp sól. Ugotuj w nim makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przełóż na głęboki talerz i podawaj z aromatycznym sosem na bazie szpinaku z ricottą.

Jak zrobić dania z ricottą? Sprawdzamy najlepsze dania z ricottą

Quiche z łososiem i z serem ricotta

Dania z ricottą są smaczne i pożywne. Jedną z najciekawszych potraw jest szybka, francuska tarta na słono. Określa się ją jako quiche. Aby przygotować danie, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: ciasto francuskie, szpinak, ser ricotta, czosnek, mozzarella, feta, masło, cebula, jajko, pomidorki koktajlowe, łosoś wędzony, skórka z cytryny i przyprawy do smaku.

Najpierw rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż tortownicę ciastem francuskim i piecz z obciążeniem przez 10 minut. Zdejmij obciążenie i dopiecz jeszcze przez ok. 5 minut. Rozpuść masło na patelni. Obraną cebulę pokrój w kostkę – podsmaż na maśle, doprawiając solą. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj na patelnię. Pokrój pomidorki koktajlowe na równe połówki i dorzuć na patelnię. Smaż przez chwilę, po czym dodaj szpinak – duś do momentu aż liście zrobią się miękkie. Wystudź farsz.

Do przestudzonego farszu dodaj ser ricotta, mozzarellę startą na tarce (połówkę) i jajko. Dosyp odrobinę soli – uważaj jednak na ilość, bo feta i łosoś są słone. Dorzuć też pieprz cytrynowy, pieprz czarny i trochę startej z cytryny skórki. Dokładnie wymieszaj całość. Wyłóż farsz na podpieczony spód, równomiernie rozprowadzając całość. Piecz tartę w 180 st. C przez ok. 10 minut, najlepiej z termoobiegiem. Poczekaj jeszcze kilka minut, zanim podasz quiche gościom. Francuska tarta jest idealna zarówno na obiad, jak i pyszną kolację lub nawet śniadanie. W wersji na słodko podawać ją można również na deser (np. z borówkami lub truskawkami). Quiche przez jeden dzień przechowywać można w lodówce.

Najlepsze placuszki z ricotty – jak je przygotować?

Jednym z najciekawszych przepisów na smaczne śniadanie z ricotty są placuszki na bazie właśnie tego sera. Aby je przygotować, należy zaopatrzyć się w kilka składników: mąka pszenna typ 500, ser ricotta, maliny, proszek do pieczenia, cukier, jajko, olej rzepakowy i miód. Przyrządzenie placuszków z ricotty jest bardzo proste, więc z przepisem powinien poradzić sobie nawet amator gotowania.

Najpierw wbij jajka do miski i dosyp cukier. Ubijaj aż powstanie puszysta, biała piana. Następnie przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Zmieszaj wszystko, aż składniki się połączą. Dorzuć ricottę, po czym zmiksuj całość. Dosyp maliny, ostrożnie mieszając. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni, następnie smaż placuszki partiami – powinny się usmażyć na złoto. Najsmaczniejsze są placki polewane miodem. Możesz również podawać danie z dżemem albo syropem klonowym, w zależności od preferencji.

Dania z ricottą - przepisy

Często zadawane pytania
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto