Sos beszamelowy do lasagne

Opublikowano: 18.07.2022 r., 9:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos beszamelowy do lasagne podany na patelni.
Sos beszamelowy do lasagne
Sos beszamelowy do lasagne to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do tradycyjnego danie kuchni włoskiej. Lasagne można przygotować w wielu odsłonach smakowych. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
596 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Mleko 3,2% (600 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, rózga

Przepis na sos beszamelowy do lasagne krok po kroku

Masło umieść w garnku i podgrzewaj, aż się rozpuści.

Do roztopionego masła dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie.

Podgrzej chwilę i zmniejsz ogień.

Wlej mleko i wymieszaj rózgą.

Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Jak oceniasz przepis na sos beszamelowy do lasagne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat sosu beszamelowego do lasagne

Sos beszamelowy do lasagne to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do tradycyjnej włoskiej zapiekanki. Sos beszamelowy jest jednym z najbardziej podstawowych rodzajów sosów. Można go dodawać do każdego rodzaju dań mięsnych, warzywnych, a także do zapiekanek na bazie owoców. Przepis na sos beszamelowy do lasagne jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, mleko, mąka pszenna, sól, gałka muszkatołowa, pieprz.

Jak zrobić sos beszamelowy do lasagne? Masło umieść w garnku i podgrzewaj, aż się rozpuści. Do roztopionego masła dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie. Podgrzej chwilę i zmniejsz ogień. Wlej mleko i wymieszaj rózgą. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Mleko krowie to najczęściej spożywany rodzaj mleka. Z mleka można przygotowywać wiele różnych przetworów takich jak ser, twaróg, kefir czy jogurty. Mleko krowie zawiera laktozę, będącą cukrem mlecznym. Mleko zawiera duża ilość wapnia, który jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Niedobory wapnia prowadzić mogą do osteoporozy i krzywicy u dzieci. Mleko krowie jest nisko kaloryczne i świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu różnych potraw. Masło jest bardzo dobrym dodatkiem do wielu dań na słodko i słono. Zawiera ono sporą ilość witaminy D i A. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV. Masło jest źródłem łatwo przyswajalnego tłuszczu, który świetnie sprawdzi się dla osób mających problemy trawienne. Masła nie powinny spożywać w dużej ilości osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Podsumowując smaczny sos beszamelowy to idealny dodatek do lasagne. Domowy sos wykorzystać można także jako dodatek do innych potraw. Najlepszy sos na bazie masła i mleka to tradycyjny włoski dodatek do zapiekanek. Sos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w sosie beszamelowym do lasagne

Lista alergenów dla sosu beszamelowego do lasagne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze sosu beszamelowego do lasagne

na 100g gotowej potrawy

Sos beszamelowy do lasagne to przede wszystkim węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny spożywać ich w dużej ilości osoby z problemami metabolicznymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
170.37
596.29
Białko (g)
3.83
13.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
9.44
33.05
Węglowodany przyswajalne (g)
9.44
33.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
13.33
46.65
Tłuszcze nasycone (g)
9.22
32.27
Tłuszcze nienasycone (g)
4.11
14.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.19
Tiamina (mg)
0.12
0.43
Ryboflawina (mg)
0.15
0.52
Niacyna (mg)
0.61
2.13
Foliany (µg (mcg))
11.84
41.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
31.68
110.89
Potas (mg)
131.61
460.62
Wapń (mg)
101.76
356.17
Fosfor (mg)
92.68
324.39
Magnez (mg)
12.57
44.00
Żelazo (mg)
0.44
1.54
Cynk (mg)
0.42
1.47
Miedź (mg)
0.02
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu beszamelowego do lasagne 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu beszamelowego do lasagne

Koszt składników
10.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mleko 3,2%
600 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 ml
Mąka pszenna typ 500
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Koszt składników
10.50