Jak zrobic lasagne?

Lasagne to smaczny sposób na makaronową zapiekankę z mięsnym sosem. Jej przygotowanie nie jest zbyt trudne.

  1. Najpierw należy przygotować sos bolognese. Mięso mielone podsmaż z cebulką i przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj przecier pomidorowy i szczyptę cukru.
  2. Płaty specjalnego makaronu włóż na kilka minut do gorącej wody, a następnie ułóż 4 na dnie naczynia żaroodpornego. Na makaron wyłóż część przygotowanego farszu.
  3. Całość przykryj serem mozzarella i kolejnymi płatami makaronu.
  4. Przekładaj makaron i farsz, aż do zapełnienia naczynia.
  5. Całość posyp startym parmezanem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 45 minut.

Jak zrobic lasagne? Co jeszcze warto wiedzieć?

Lasagne jest tradycyjną włoską potrawą na bazie płatów makaronu, mięsa i sosu. Najczęściej używa się do niej sosu pomidorowego i beszamelu, jednak można ją również przygotować w wersji wegetariańskiej, czy z sosem śmietanowym. W Polsce znamy lazanie, to, to samo danie, o nieco spolszczonej nazwie. To potrawa, która doskonale sprawdza się na obiad. Wiele osób jednak nie wie, jak się robi to danie.

Lasagne to smaczny sposób na makaronową zapiekankę z mięsnym sosem. Jej przygotowanie nie jest zbyt trudne. A więc jak zrobić lasagne? Poniżej najprostszy przepis na lasagne z mięsem mielonym:

  1. Najpierw należy przygotować sos bolognese. Mięso mielone podsmaż z cebulką i przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj przecier pomidorowy i szczyptę cukru.
  2. Płaty specjalnego makaronu włóż na kilka minut do gorącej wody, a następnie ułóż 4 na dnie naczynia żaroodpornego. Na makaron wyłóż część przygotowanego farszu.
  3. Całość przykryj serem mozzarella i kolejnymi płatami makaronu.
  4. Przekładaj makaron i farsz, aż do zapełnienia naczynia.
  5. Całość posyp startym parmezanem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 45 minut.

Jeśli zastanawiasz się jaki makaron najlepiej użyć do lasagne, to idealnie sprawdzi się ten długi i płaski, sprzedawany w kształcie płatów. To tradycyjny makaron, którego właśnie się tradycyjnie używa do przygotowania tej potrawy.

Ze względu na dużą ilość różnych produktów użytych w procesie jej tworzenia, lazania jest daniem bogatym w wiele składników odżywczych. Jednym z nich są węglowodany zawarte w cukrze i skrobi. Większość z nich pochodzi z płatów makaronu. W 100 gramach białego makaronu lazanii znajduje się aż 80 gramów węglowodanów. Traktowana jest raczej jako danie ciężkostrawne, ale wszystko zależy od sposobu przygotowania i składników. Jeśli wybierze się do niej mięso mielone drobiowe, na pewno będzie lżejsza i mniej kaloryczna. Podobnie z sosem, jeśli wykorzystujemy gotowy sos z butelki, to całość będzie zdecydowanie bardziej kaloryczna. Dlatego warto poświęcić kilka minut i samodzielnie przygotować prosty sos pomidorowy na bazie przecieru, ziół i czosnku.

Warto wiedzieć, że choć obecnie lasagne nieodłącznie kojarzy się z Włochami, to jej pochodzenie niekoniecznie jest właśnie z tego kraju. Istnieją zapiski, które mówią wprost, że lasagne może również pochodzić z Grecji. Co więcej, warto dodać, że słowo to nie pochodzi z języka włoskiego, jak można by było przypuszczać, a z języka greckiego! Od wielu lat lasagne cieszyła się wielką popularnością w różnych konfiguracjach, jednak najpopularniejsze, które przetrwały do dziś to bolońska i neapolitańska. Obie bazujące na dodatku sosu pomidorowego. Wersja neapolitańska różni się od bolońskiej brakiem mięsa.

Teraz gdy już wiesz, jak przygotować smaczną i dobrą dla początkujących lasagne, możesz spokojnie sięgać po pomysły na jej wykonanie. Jeśli brak Ci pomysłu na to jak stworzyć pyszną lasagne, która będzie nie tylko domowa, ale również prosta, koniecznie sprawdź podpowiedzi przygotowane w tym wpisie.

Polecane przepisy


Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto